Presa “nevaccinată” este vinovată

Vinerea trecută a avut loc o nouă şedinţă a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică. Toate rapoartele prezentate s-au referit la situaţia epidemiologică din R. Moldova, “eroul” principal fiind gripa pandemică. După câteva discuţii mai puţin sănătoase şi câteva porţii sănătoase de râs servite (cel puţin în rândurile jurnaliştilor), unii dintre membrii Comisiei au reuşit să dezlege misterul reticenţei populaţiei faţă de vaccin. “Toată răutatea ne-o face mass-media. Iacă-tă unde-i buba”, explica situaţia profesorul Prisăcaru, care, de altfel, mai acuzase mijloacele de informare în masă că ar fi duşmanul poporului în problema dată.

Pentru că citesc în presă şi în internet diverse informaţii, nu neapărat adevărate, care îi sperie, oamenii refuză să le fie administrat vaccinul, care costă mult mai puţin decât tratamentul şi spitalizarea. Astfel am încercat să relatez mai diplomatic ceea ce au declarat ferm convinşi o parte dintre membrii Comisiei. Desigur, sunt vinovate mass-media, care în loc să cheme populaţia la vaccinare, ca pe vremurile sovietice la paradă, îşi permit să ridice semne de întrebare, acolo unde cred de cuviinţă. Eu nu văd nimic rău în acest lucru, doar dacă nu se încalcă anumite limite.

Cât despre încrederea populaţiei în efectul vaccinului, sunt convinsă că e problema autorităţilor. Dacă acest vaccin într-adevăr este atât de bun, iar moş Vasile nu ştie despre acest lucru sau nu crede, înseamnă că el nu a fost bine informat sau nu i s-a argumentat informaţia oferită. Nu ar trebui oare acest lucru să pună în gardă autorităţile? Poate ar fi cazul să se autosesizeze, să schimbe ceva în prezentarea problemei…

Deşi ministrul Sănătăţii a confirmat că desfăşoară, deja de mai multe luni, campanii de informare sau de care o fi ele, că foarte clar nu a fost, sper cel puţin ca domnia sa să ştie că efectul acestora nu se prea simte, odată ce lumea refuză vaccinarea. Am înţeles, tot de la dl ministru, că se difuzează spoturi publicitare (“electorale” le zisese de câteva ori) în cadrul campaniei, cu accentul pe primul “i”, şi că au loc şi alte acţiuni.

Ruşinică, domnilor experţi în sănătate publică. Nu aţi ghicit abordarea corectă în relaţiile cu jurnaliştii. Acuzaţiile nu ajută la nimic, mai ales dacă nu sunt constructive. Să fie acuzată toată breasla din cauza unor jurnalişti nu e doar urât, ci şi lipsit de profesionism. Să ne învăţaţi cum să ne facem meseria? Nu cred că ar fi cazul, atâta timp cât mai e mult de muncit în ale dvs. Sper doar ca, în lupta cu gripa pandemică, să fie altă situaţie decât cea existentă în comunicarea cu jurnaliştii.

Tatiana Eţco,
tatianaetco.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *