Poliţistul mut

Zilele trecute le-am făcut o vizită comerciantelor stradale care vând aur adus prin contrabandă din Turcia. După ce ZdG a demonstrat gradul de rudenie dintre ele şi poliţiştii de la Misiuni Speciale, poliţia economică şi fostul şef al secretariatului MAI, zilele trecute am observat că femeile sunt şi în continuare la fel de bine supravegheate.

Am tot văzut poliţişti toleranţi care trec pe la intersecţia dintre bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt colţ cu strada Mihai Eminescu, locul unde vânzătoarele au vândut în decursul a 20 de ani tone de aur. Marţi, un poliţist de la Ordinea Publică s-a apropiat de o comerciantă, cunoscută drept “Nălea”, care tocmai avea un client căruia îi cântărea un inel. Femeia nu s-a stresat. A dat un telefon şi s-a rezolvat totul. Poliţistul a fost telefonat şi a plecat. Comercianta a rămas în continuare să vândă aur în stradă.

În timp ce poliţistul se îndrepta cu paşi mărunţi spre Primăria Chişinău, m-am apropiat să-l întreb de ce tolerează o acţiune ilegală la care a fost martor. “Nu am văzut nimic. Eu vorbeam la telefon cu un coleg de serviciu. Aşa sunteţi voi, jurnaliştii. Nu ştiţi nimic şi vreţi să faceţi numai rău”, s-a arătat deranjat omul legii.

Un alt poliţist care se afla la aproximativ 50 de metri de comerciante, s-a arătat mai sociabil cu noi. A zâmbit. A zis că sunt lucruri pe care nici el nu le înţelege. Apoi a început să-mi răspundă în locul colegului de serviciu de ce se tolerează anumite acte ilegale la care poliţiştii sunt martori oculari.

“Dacă închizi toată «apărătura», eu îţi răspund”. Totuşi, poliţistul, ca să se asigure că nu va fi înregistrat, mi-a explicat cu gura închisă, prin semne. A arătat cu degetul spre Ministerul de Interne.  A ridicat mâna în sus. Apoi a arătat spre el, lăsând să se înţeleagă că el execută ce zic acei de sus. A zâmbit şi mi-a urat o zi bună.

Mi-am amintit că şi Veaceslav Bancu, poliţistul de sector, direct responsabil de zona unde comerciantele vând aur în stradă, arăta cu degetul spre Comisariatul General de Poliţie şi spre Ministerul de Interne. Şi într-o oarecare măsură este explicabil acest “arătat cu degetul”, pentru că telefonul mobil are efect direct asupra poliţiştilor, care mai mult le supraveghează pe comerciantele stradale decât intervin pentru a stopa acest business cu tradiţie.

Iurie Sanduţa, i.sanduta.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. un om

  Stiti cit pierde statul.?Nu mai spun.Este o evaziune fiscala in toata regula.De ce nu se confisca marfa la singe si obligati sa-si deschida magazine pe domeniu ca in toate tarile civilizate Exista interes sus-pus.Se cistiga bine din aceste afaceri.Cind o sa devina legali cei in drept?

 2. vera

  DA!! Politia nu poate face ordine dupa cum cere Primaria mun.Chisinau, fiindca li se indica pe cine sa vada si pe cine sa “nu vada”.Din acest motiv se pierd sute de mii de lei lunar..!

  Cum poporul de jos este prostit de unii cinovnici, asa si politistii sunt folositi ca niste marionete de comisari, fiindca MAI mai are multe “buruiene” de stirpit, in aparatul sau.
  Acum li-i si mai bine:procuratura si MAIul trebuie sa se ocupe cu lupta anticoruptie, dar, apare intrebarea: Cum acei corupti sa se pedepseasca pe sine? Nu-i mai descopera nici dracul, fiindca judecatorii ii salveaza de la pedeapsa cu decizii – in folosul lor, iar cetateanul, care depisteaza pe cineva, poate sa se aleaga cu dosar penal – nemeritat si nu numai…
  N-am incredere in MAI si Procuratura, dupa cum nu am si in SIS, care numai exista de forma si statul cheltuie banii, pentru a le plati salarii nemeritate…
  Oamenii de nevoie se adreseaza pe la MAI,procuratura,SIS, dar majoritatea se aleg cu nimic bun:toti se spala unul cu altul pe maini si nu le mai dai de capat, dupa cum nu exista demult dreptate… La dinsii ori:” faptele nu se adeveresc, ori nu s-a adeverit nimic, din cele scrise…”, dar ceva scriu petitionarului, sa nu incalce legea privitor la petitii, facind ca cetateanul,sa nu mai aiba interes de nimic…la ce bun, daca nimeni cinstit nu vrea sa lucreze?!
  Foarte multi bani nu ajung in buget, fiindca acei cu stele pe umere, au dat juramintul sa slujasca statului, dar slugesc buzunarului bogatului si …nu se mai intelege nimic! Halal de ei si… atit!

 3. Ghena

  Tati is niste banditi. S-a dus un PAPUC si vine alti papuci la MAI, chiar nu se poate de facut regula si curatanie domnule Recean ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *