Petru Grozavu: Libertatea de a pleca

“Dacă nu sunteţi fericiţi aici, atunci PLECAŢI… Nu v-am obligat noi să veniţi. Voi aţi ales. Aşadar, acceptaţi ţara pe care VOI aţi dorit-o…”

Nu e un citat biblic, deşi mesajul exprimă profunzimea unei inspiraţii biblice. Este declaraţia premierului australian, Kevin Rudd, un mesaj plin de sensibilitate, dar şi de curaj politic (vom reveni la el), trăit şi conştientizat la cotele responsabilităţii sale de şef de guvern într-un moment critic pentru ţara şi poporul său, peste care el refuză să treacă cu capul plecat. Declaraţia premierului, potrivit surselor on-line care citează mesajul, a fost provocată de comportamentul comunităţilor minoritare, în special a celor musulmane din Australia care, după atentatele din 11 septembrie 2001, s-au transformat într-o mare durere de cap pentru Australia naturală. Nu e deloc complicat să ne imaginăm tabloul, pentru că avem cazul «musulmanilor» noştri – ruşilor sau «ruso-lingvilor» din Moldova (cu mici excepţii în care aceştia sunt mai pertinenţi chiar decât aborigenii). Dar, repet, «pertinenţii» sunt micile excepţii, fenomenul în sine e cu totul altul: vulgar, impertinent, agresiv, cinic, chiar dacă poartă mai multe sinonime: «klimenko», «smirnov», «pavlov», «krîlov», «andreeva», «tcaciuk»…

Zilele trecute, V. Klimenko, preşedintele Mişcării social-politice «Ravnopravie», ameninţa Alianţa de guvernare că minorităţile naţionale din R. Moldova vor boicota referendumul constituţional din septembrie, dacă la referendum nu va fi scoasă şi întrebarea despre conferirea limbii ruse statut de limbă de stat. Mai mult, zicea Klimenko, Chişinăul «va trebui să se grăbească să facă acest lucru, altfel nu va putea rezolva problema diferendului transnitrean», întrucât «Tiraspolul nu va accepta niciodată revenirea la o Moldovă în care rusa să nu fie şi ea limbă de stat». Dacă ar fi să urmăm logica lui Klimenko, ar însemna să revenim, de fapt, în punctul «0», dincolo de Declaraţia de Suveranitate, pentru că lui Smirnov-Medvedev, ca şi lui Smirnov-Putin sau Smirnov-Elţin nu-i convine nu doar statutul limbii ruse, dar nici Tricolorul, Imnul, Stema, Declaraţia de Independenţă (nu degeaba «a ars»), Limba Română, Istoria Românilor, Grafia Latină, vecinătatea cu UE, relaţiile cu România, cu Europa şi, cu atât mai mult, cele cu SUA. Până la urmă, noi înşine, naţiunea titulară, suntem consideraţi o mare problemă pentru Smirnov (Moscova). Şi atunci, dacă-i să ne conformăm logicii lui Klimenko, ce trebuie să se întâmple cu toate astea, inclusiv cu noi? Revin, în acest context, la Decretul Ghimpu, recapitulez reacţiile «luminatei» noastre clase politice, îmi reamintesc şi de declaraţiile aceluiaşi Klimenko, identice cu ale lui Lavrov de la Moscova, le pun cap în cap şi constat că un adevăr, nespus la vremea sa, produce recidive. Ameninţările sau şantajul la care se dedă Klimenko nu sunt decât repetarea, fie şi într-o altă formă, a aceleeaşi crime din 28 iunie 1940, rămasă necondamnată la vremea sa. Condamnarea actului de ocupaţie, care a avut ca urmare şi acest pretins statut de limbă de stat pentru limba rusă, ar fi pus demult lucrurile la punct. Aşa cum s-a întâmplat, eminamente, în Ţările Baltice şi nu doar. Exemplul balticilor este unul şi de învăţat, şi de invidiat. După ce au condamnat tot ce au avut de condamnat şi au pus la punct tot ce era de pus la punct, inclusiv statutul legal (nu pretins) pentru minorităţi şi limbile acestora, au cerut alolingvilor să aleagă: cine poate accepta statul şi legile acestui stat – să rămână, cine nu – este liber să aleagă orice altceva. «Neîmpăcaţilor» de tipul lui Klimenko, le-au fost naţionalizate, contra cost, proprietăţile şi cu asta a fost pus punct. Evident, «urme» totdeauan rămân, dar nu în măsura în care o ţară şi un popor ar putea fi mereu şantajaţi. Şi R. Moldova ar fi fost scutită demult de aceste «probleme», dacă în 1994 nu veneau la guvernare agro-comuniştii. Ce putem face azi? Putem prelua experienţa baltică, dar putem să ne limităm şi la cea australiană. Spuneam la început de adresarea premierului Kevin Rudd către minorităţile din Australia, care au trecut peste «regulile casei». Reţinem doar câteva recomandări:

1. Daca doriţi sa fiţi parte a acestei societăţi, învăţaţi limba!

2. Majoritatea australienilor cred în Dumnezeu… Dacă Dumnezeu este o ofensă pentru voi, vă sugerez să consideraţi o altă parte a lumii ca fiind casa voastră, întrucât Dumnezeu este parte a culturii noastre.

3.Vom accepta credinţele voastre fără a vă întreba de ce. Tot ce vă cerem este să o acceptaţi pe a noastră şi să trăiţi cu noi în armonie şi bucurie paşnică.

4. Aceasta este PATRIA NOASTRĂ, PĂMÂNTUL NOSTRU şi STILUL NOSTRU DE VIAŢĂ şi vă vom permite orice oportunitate pentru a vă bucura de toate acestea. Dar imediat ce nu încetaţi a vă mai plânge şi îngrozi de Steagul nostru, de Onoarea noastră, de Crezul nostru Creştin, de Stilul nostru de Viaţă, vă recomand cu căldură, să profitaţi de o altă mare liberatate australiană, LIBERATATEA DE A PLECA.

Petru Grozavu,
petru.grozavu.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. vamp

  E corect, si e pacat, ca moldovenii in marea sa majoritate (cei, care nu se considera romini) nu işi dau seama ca isi calca pe inimă propria istorie, limbă, tolerînd situaţia, cînd ruşii, veniţi pe pămîntul nostru 50 ani în urmă, nu au învăţat limba neamului nostru. Anume din cauza moldovenilor fără demnitate naţională,fără un naţionalizm sănătos, băştinaşii noştri nu sunt respectaţi de venetici.

 2. LUDMILA

  BRAVO KEVIN RUDD !!!!!!!!PARCA-L VAD IN MOLDOVA, IN PIATA MARII ADUNARI NATIONALE,LA TRIBUNA,SUB TRICOLOR,RECITIND ACESTE 4 FRUMOASE SFATURI/INDEMNURI…

 3. costel

  bine spus VAMP dar usor incet incet le vine minte-a la cap romanilor din basarabia ,au fos supusi rusificari fortate si mintiti deceni intregi dar spiritul romanesc inca nu a perit ,fii sigur ,singele apa nu se face ,cum a spus marele eminescu ,de la nistru pin la tisa tot romanul plinsumisa ,triasca NEAMUL ROMANESC SI PATRIA MAMA ROMANIA MARE

 4. vasile

  un articol care ar trebui sa ne incurajeze de a nu ne mai crea incomoditati pentru a le crea altora comoditati de a vorbi in limba lor materna-rusa. pina nu demult credeam ca doar pe la Chisinau, Balti, binenteles Tiraspol si Bender, rusii se incapatineaza sa nu vorbeasca romana, dar m-a surpins, cind fiind la Nisporeni-o localitate unde rusii nu prea s-au inghesuit sa stea, un barbat de vreo 60 ani, aflindu-se intr-o o coada la o Banca, o tot tinea in ruseste, chiar daca vreo matusica il intreba in romana si pentru el era clar ca aceasta nu il intelege.
  Deci curajul si mintea balticilor ne-ar prinde bine.

 5. LUDMILA

  CURAJUL BALTICILOR E UN VIS,CACI NOI SUNTEM “MOLDOVENI” CU VOIA DOMNULUI(DUPA DODON)…SI MIORISMUL DIN NOI E FOARTE GREU DE DESRADACINAT…

 6. a. luna

  Ceea ce s/a intamplat cu noi in 20 de ani de la caderea URSS, este un argument care da dreptate misionarilor rusi in Moldova, gen Klimenko la Chisinau sau Smirnov la Tiraspol. Cu adevarat, Rusia nu va vrea niciodata o Moldova, in care si cei din dreapta Nistrului sa poata fi liberi in dreptul lor de a fi ceea ce au fost lasati sa fie, cu tot ce este istoria, traditia, neamul cultura si aparteneta lor la o Europa civiliyata. Transnsitria este priponul de care Rusia ne tine legati si ne vrea legati in vecii vecilor. Problema transnistreana na poate avea alte solutii decat revenirea la situatia de pana ]n 28 iunie 1940, pentru care trebuie readusa la masa negocierilor Romania iar problema schimbulkui de teritorii discutata inclusiv cu Ucraina ;i cu acceptarea unuoi liber schimb e popula’ie. Cat putem sa ne mai jucam de/a “formatele” ]n care Rusia detine controlul asupra votului majoritar”?. Optiunea R. Moldova pentru UE (daca nu se vor rasgandi “ai nostri”)oricum aici ne va aduce, intrucat Tiraspolul a spus/o clar de mai multe ori: niciun fel de UE. Si atunci, ce ne jucam de/a “prostii”?

 7. AVRAAM

  Nu schimbă nimeni nimic.Crimea rămâne a Ucrainei,partea Poloniei furată şi donată Ucrainei şi Belorusiei aşa şi rămâne,Ucraina nu va intoarce Cernauţii ci Izmail şi Akkerman,Tiraspolul,posibil se va vrea alipit şi el Ucrainei ca şi Palanca de azi,dar doar după moartea lui Smirnov.Eu nu sunt CONTRA UNIRII,ci mă uit treaz şi real la lucruri.E posibil sa ne intoarcem pamânturile furate doar in caz de război civil in Ucraina,căci Ucraina e un vas cu amestecuri de benzină/motorină/gaz cu carbid pus pe foc-oricum va exploda,vorba e de termen,când?Nu se impacă LVOVUL de “zapadenţî” ori “banderovţî” cum le mai zice cu cazacii din Zaporijie şi “moscalii” din Doneţk,e luptă continuu.Odesa in genere e stat aparte ce nu recunoaşte “mova ucraineană” fiind formată istoric din ruşi+evrei,numiţi “malanţî”,aceştea blocheaza toate legile Kievului.Aşa că ne rămâne răbdarea.Iata azi-Medvedev e la Berlusconi in ITALIA,şi Silvio i-a promis deja la 14:10 intrarea RUSIEI in EUROPA fără vize,pe când aceiaş A.MERCHEL ia propus tandemului rus PUTIN/MEDVEDEV ca va permite ruşilor făra vize in EUROPA daca Rusia scoate armata 14 din Transnistria.Vedeţi că mai sunt şi curve europene pe arena politică?Apoi ce depinde de noi,moldoveni/români?Toţi ne vând şi trădeaza,la o pizza pentru GAZ!!!!!!!!!!!!!!

 8. mara

  galina,bravo.càt continut,càtà idee,càtà subtilitate si orizont in mesajul tàu.dar càtà “justete”.e foarte real ca màine klimenko si banda sà se apuce de invàtat limba tàrii.atàt.mai departe e pentru creier.và imaginati sà iasà un moldovean la catedrà si sà citeascà cele 4 reguli de gazdà veneticilor? de ce toatà lumea e stàpànà la ea acasà,iar noi ne temem nu sà actionàm,dar si sà vorbim,sà spunem lucrurilor pe nume,sà punem piciorul in prag? rusia ar stopa tot ce se poate.de ce,de fiecare datà,cànd avem de rezolvat ceva in casa noastrà,intài trebuie sà tinem cont ca nu cumva sà se supere rusia,care mereu are de comentat,nimic nu-i convine si ne priveste ca pe dusmani,desi a ocupat o jumàtate de moldovà? pentru cà are sustinàtori pe pàmàntul àsta.dar de ce nu se retrage cetàtenia tàrii tuturor alde klimenko si banda,care nu mai contenesc de a scuipa pàmàntul nostru in lung si in lat? pentru cà suntem coadà de càine.cine zicea pe aici:la ce ne-ar servi demnitatea,dacà nu avem gaz? mut.balticii sunt un popor orgolios,inteligent si rht in casa lor n-au acceptat de la bun inceput,de cànd,”benevol” au intrat in urss.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *