Nu chemaţi poliţia, n-are cu ce veni

Poliţia la noi evoluează în mai multe direcţii: îi creşte burta, îi tremură guşa, fundul nu-i mai încape în automobil… Problema, însă, e alta. Oamenii legii au fost jefuiţi şi trebuie să intervenim. Pe cap nu mai poartă nimic, fie că nu găsesc măsura potrivită, fie că n-au ce-şi pune. În cap, deseori – tot nimic, precum şi în suflet. De auzit nu ne mai aud, de văzut nu ne mai văd. Li s-a întâmplat ceva şi trebuie să-i salvăm, altfel pe noi cine ne va salva?

Dacă poliţistii din oraşe mai simulează că-şi fac datoria, cei de la sate nici asta nu fac. Recent, într-un sat, un bărbat a fost lovit cu bâta în cap, pe când pleca în vizită la fiul său. Acesta şi-a recunoscut agresorul, care este dintr-un sat cu el şi care-i curtează/terorizează nora, ea fiind nevoită să iasă din casă doar însoţită. Rivalii nu s-au putut înţelege pe cale amiabilă, după care a urmat incidentul.

Familia a chemat poliţia, mai ales că agresorul a ameninţat că nu se va opri. Răspunsul poliţiştilor a fost cu totul altul decât cel aşteptat de oamenii cu necazuri, care, în disperare, caută ajutor. Poliţiştii le-au spus să-şi rezolve singuri problemele: «Noi n-avem cu ce veni». Deci, dacă victima e în viaţă, înseamnă că nu s-a produs nimic grav şi nu există motive de grabă.

Dar când va fi grav? Când l-ar asasina? De fapt, şi acum nu-i prea bine. Familia l-a dus la spital, ca să-i coase rana. Ce urmează? Orice. I-ar putea plesni craniul? L-ar putea înjunghia? Ar putea intra  în casa tinerilor, luând femeia cu forţa? Când va fi suficient de grav, încât să se intervină? Familia victimei e una dintre cele care luptă pentru drepturile sale. Deci, oamenii nu s-au liniştit până când nu i-a primit poliţistul, acceptând şi plângerea lor. Au apelat şi la instituţiile de nivel raional, după care au primit un răspuns, potrivit căruia agresorul ar fi plătit o amendă de 1500 de lei.

În prezent, bărbatul îşi continuă tratamentul şi se gândeşte cum să achite toate costurile, în special la medicamente. A adunat toate reţetele, pentru a i le prezenta ulterior agresorului. Această familie nu se va opri, pentru că a fost deprinsă să lupte până la capăt, dar câte astfel de familii mai avem? Chiar dacă se încumetă cineva să cheme poliţia şi aceasta nu se grăbeşte să vină, invocând fel de fel de motive, a doua oară n-o va mai chema şi nici în sediul poliţiei nu va călca. Va căuta alte căi pentru soluţionarea situaţiei.

Poliţia deseori spune supărată că cetăţenii nu anunţă atunci când li se încalcă drepturile, când sunt agresaţi, amintindu-şi de poliţişti doar atunci când li se întâmplă vreo tragedie. De fapt, e firesc să nu se adreseze din moment ce, la solicitare, poliţiştii vin peste 2-3 zile. Bineînţeles, oamenii încearcă să-şi rezolve problemele prin alte metode. Nu mai umblaţi bosumflaţi că aţi fi nedreptăţiţi (deşi unii dintre voi, cei care într-adevăr îşi fac datoria, cei care luptă pentru a schimba ceva, pentru a-i sili să plătească pentru faptele lor pe infractori, agresori, ucigaşi, aceştia chiar au dreptul să spună că sunt nedretăţiţi) şi apucaţi-vă de treabă.

Dragi guvernanţi, cauza lipsei poliţiştilor de la locul infracţiunii este mereu aceeaşi: «N-avem cu ce veni», deci, vă rugăm, daţi-le maşini, motociclete, cai, măgari, orice, ca să nu mai aibă scuze şi să-şi facă, în sfârşit, datoria.

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. IVU-16

  ANUL 2012:
  DOSARELE MARII RE-INTREGIRI DINTRE NISTRU SI TISA ( III / 16 )
  ——————————————————————————————————
  Incredibil, dar în 2005, liderul comunist Vladimir Voronin, pe atunci președinte al republicii,
  și Traian Băsescu, președintele României,
  s-ar fi înțeles să unească cele două state românești.
  Înțelegerea a fost făcută ”la un pahar cu vin bun”,
  în beciurile de la ”Mileștii-Mici”, anunță “Voceabasarabiei.net”.
  http://www.union.md/uinfo/actual/proba-incredibila-voronin-si-basescu-au-stabilit-sa-infaptuiasca-unirea

  Chiar dacă acum Voronin vede roșu în fața ochilor când aude de Unire,
  în cartea de oaspeți din Galeriile subterane Mileștii-Mici
  s-a păstrat mesajul scris pe 21 ianuarie 2005 de Băsescu
  care trădează planurile unioniste ale lui Voronin.
  ————————————————————————
  ”La un pahar cu vin bun, cu muzică bună și cu sufletul deschis,
  am stabilit împreună cu Vladimir Voronin că vom lega viitorul
  țărilor noastre, la fel cum a fost legat trecutul nostru.
  Traian Băsescu,
  Președintele României
  21.01.2005”, / semnează Băsescu /.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *