Nr.17: Între Al Jazeera şi Stalin

După ce candidatul nr. 17 al PCRM a explicat, într-o conferinţă de presă, că “societatea civilă ar trebui să ia atitudine faţă de aceste manifestări ale extremismului şi xenofobiei”, deoarece pe pagina web a unei mişcări legionare este prezent linkul Ziarului de Gardă, am deschis din nou internetul. Am googlat Ziarul de Gardă şi am aflat mai multe despre noi.

Da, societatea civilo-comunistă trebuie să ia atitudine, în mod urgent. Pe internet sunt sute de mii de menţiuni «Ziarul de Gardă». Şi, să fim sinceri, lista începe cu pagini web româneşti: TVR, stiri24.ro, Radio România, www.teatrultanase.ro, nemaivorbind de un link plasat pe «Noua dreaptă». Dar asta nu e tot. Dacă, în procesul de căutare, eliminaţi linkurile în limba română, apare un fenomen care trebuie să intre imediat în atenţia nr.17 din lista PCRM: internews.org, CNN.com, globalintegrity.org, journeyman.tv.

Nici asta nu e tot. Numeroase pagini ale oragnizaţiilor internaţionale pentru jurnalism se vede ca au făcut referinţă la Ziarul de Gardă,  ediţie plină de “manifestări ale extremismului şi xenofobiei”: Începând cu Centrul Independent de  Jurnalism, Asociaţia Presei Independente, continuând cu AEJ.org, seemo.org. IFEX.org, ejc.net, humanrightshouse.org. Adevărul este că e greu de căutat, dar atunci când am dat de o declaraţie a ZdG pe aljazeera.net am înţeles că PCRM încă nu ştie totul despre noi şi bine că nu ştie. Nici nu le spuneţi, vă rugăm. (Strict secret: mai multe linkuri cu ZdG sunt pe pagina www.procuratura.md :))

Am vrut să înţelegem, totuşi, cum e corect să fie citat un ziar pe internet? L-am googlat în acest sens pe nr.17 din lista PCRM. Lista e foarte uniformă: www.omg.md, pcrm.md, comunist.md, nm.md, puls.md, dar şi www.volga-inform.ru, polpred.com, www.vor.ru, sluhoff.netmirtv.ru şi, desigur, left.ru (stânga.ru – n.r.).

Acest portal web, întitulat Left.ru e un fel de “Noua stângă”, dacă facem o analogie cu Noua dreaptă. De acolo cităm următoarele: “Ghensekul (secretarul general al partidului comunist – n.r.) a devenit prea grosolan, şi acest neajuns, care poate fi tolerat în comunicarea dintre noi, comuniştii, devine de nesuferit în poziţia de ghensek. De aceea eu propun tovarăşilor să se gândească la o metodă de a-l transfera din această poziţie”.

Nu e citat din nr.17 despre nr.1. E un citat din Lenin despre Stalin. Societatea civilă ar putea să ia atitudine faţă de asta.

Alina RADU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *