Niculin, schimbat pe Havici şi Koţiuba?

L-am cunoscut pe Simion Niculin cu câteva ore înainte ca acesta să fie reţinut la Odesa. Nu ştiam că urmează să fie arestat în scurt timp şi deţinut luni în şir pentru anchetă, riscând să stea în detenţie mai mulţi ani.

Era 12 aprilie, zi de joi. Ajunsesem la Tighina pentru şedinţa Comisiei Unificate de Control. Niculin mi-a fost prezentat ca ofiţer de presă şi trebuie să recunosc că a fost unul dintre puţinii care m-a încurajat să filmez şi să iau poze, chiar dacă reprezentanţii Federaţiei Ruse şi ai părţii transnistrene şi-au exprimat în mod ameninţător ostilitatea pentru acţiunile echipei ZdG. Simion le-a replicat de câteva ori părţilor nemulţumite că avem dreptul să filmăm şi să luăm imagini. Ţin minte că au urmat ameninţări verbale directe la adresa lui, i s-a dat de înţeles că nu o va sfârşi cu bine. M-a surprins acest limbaj la CUC, dar calmul lui Niculin m-a făcut să îmi caut de chestiunile reportericeşti.

Peste câteva ore, în noaptea de 13 aprilie, ofiţerul de presă al Comisiei Unificate de Control a dispărut. Apoi s-a stabilit că ar fi fost reţinut la Odesa. Apoi a fost transferat la Kiev. Dar opinia publică nu a ştiut nimic de el. De un ofiţer de presă al unei instituţii de stat din R. Moldova.

Ştirile despre Niculin au apărut abia peste 4 luni lungi. Şi au apărut din presa străină, unde Niculin este acuzat că ar fi spion, agent SIS, al KGB, etc., etc. Partea moldovenească nu a infirmat, nici nu a confirmat nimic despre cetăţeanul său deţinut timp de 4 luni la Kiev.

“Da, el era angajatul nostru. Ba chiar era locţiitorul şefului. Dar nu pot să spun ce s-a întâmplat. Ancheta va arăta”, a declarat ieri Ion Leahu, reprezentant al CUC, pentru ZdG.

Arestarea  lui Niculin poate e pe bune, poate că o fi încălcat ceva, nu ştiu. Dar când îmi amintesc cu câtă uşurinţă a plecat din R. Moldova Eduard Baghirov, având deja dosar penal, fiind chiar în închisoare… Cu câtă uşurinţă a părăsit R. Moldova Veaceslav Cojuhari, soldatul rus care l-a împuşcat mortal pe Vadim Pisari… Crede cineva că autorităţile R. Moldova au făcut totul ca să stopeze evadarea acestora? Sau să îi aducă înapoi pentru a finaliza dosarele?

Avem şi o paralelă cu Ucraina. Cei doi cetăţeni ucraineni – Oleg Havici şi Iaroslav Koţiuba, fiind anchetaţi penal pentru clonarea a două ziare în R. Moldova, au plecat nestingheriţi acasă, şi trăiesc fericiţi mai departe, chiar dacă au fost prinşi cu redacţia clandestină şi sacii de bani negri. Îi mai caută cineva ca să îi deferească justiţiei? Probabil că nu, aşa cum nu îl vor fi căutând pe ofiţerul de presă al CUC ca să îl apere de vreo injustiţie.

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. vladimir

    da da in rep. moldova aşai faci dananaiea şii dai bir cu fujiţii peste citevai timp poţi veni earaşi eu nu pot pricepe cinei acel domn sau tovaraşel care apara interesele bandiţilor straini pe teritoriul moldobei .da parlamentul este format de o droaie de saci plini cu rahat alta cevai nu merita ca din urma lor nu vezi nimic bun numai reli şi guvernul tot la fel o droaie de mancurţi ce numai fura şi pleaca nimeni nui tras la raspundere in ţara asta tot se cumpara şi tot se vinde .a fost stalin criminal .dar daca era viu il pofteam sa faca puţina regula astazi la noi .tare mai trebueşte ca toţi se afla mari şi tari şi toţi iubesc sa conduca .dumnezeu e sus şo odata şi odata isa rupe rabdarea .

  2. Андрей Ковриг

    Cu siguranta e o prostie cu acest arest a lui Niculin… il stiu a un ofiter bun si cumpatat… s-a manifestat si ca o persoana in redresarea situatiei cu Cimitirul eroilor de la Botanica…Il stiu ff bine si sa spui ca a facut spionaj pt RM e o prostie… Ce sa furi de la UA? Nu ai e… totul e stiut si asa … si in domeniul militar, economic, … O prostie… Alta e… arestat din aprilie si … tacesre … autoritatile deget pe deget nu au batut…

  3. vlad

    Personalitatile dintotdeauna au suferit si mai sunt in continuare supuse umilintei,pentruca numai astfel nulitatile se pot cocota in varful piramidei…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *