Nicolae Cuşchevici: Ghilotina zvonurilor

Din momentul în care zvonurile unei probabile coaliţii dintre PCRM şi PD au invadat presa, unii artişti care au susţinut deomcraţii în campania electorală mai că au sărit ca arşi de indignare. Deşi, dacă e să fim sinceri, aceştia n-au ieşit de bună voie cu declaraţii, iar meritul “revoltei” lor aparţine, de fapt, jurnaliştilor care i-au abordat.

Oricum, nu ştiu dacă cineva va crede în “pocăinţa” acestora şi poate că or trage unele învăţăminte din această situaţie. De observat, însă, că replicile cele mai “murdare” în adresa “vedetelor PD” au apărut pe diverse forumuri odată cu zvonul precum că democraţii fac alianţă cu comuniştii. Totdată, alţi interpreţi care, deşi nu la TV, au îndemnat electoratul să voteze pentru un anumit partid, n-au fost “ghilotinaţi” public.

Deşi îmi displace, accept faptul că unii artişti se vând. Până la urmă, câştigă şi ei un ban din ceea ce pot face mai bine – să cânte/să joace. Totuşi, de ce să-ţi mai vinzi şi sufletul, pe deasupra, mai ales unor politicieni? Aceştia, de obicei, au o viaţă scurtă în memoria publică, în comparaţie cu artiştii. Politicienii vorbesc mult, dar, deseori, spun puţin. Artiştii vorbesc puţin, dar spun multe. Politicienii îţi promit o viaţă financiară mai bună, iar artiştii îţi crează o viaţă interioară îmbelşugată. Sunt două categorii antagonice care, atunci când se intersectează benevol, miroase a profit. În rest, depinde cât de şmecheri sunt şi unii şi alţii.

Cu câteva zile înainte de alegerile din 28 noiembrie, celebra trupă românească “Holograf” a cântat pentru PD. Dar… “Să ne chemaţi şi aşa, nu numai când aveţi alegeri”, declarase solistul “Holograf” în pauzele dintre piese. O realitate pe cât de acceptabilă, aş spune, pentru ei, pe atât de meschină pentru interpreţii autohtoni. De câte ori au nevoie de serviciile lor politicienii/partidele? Cam o dată la patru ani, sau mai des, dacă avem anticipate. În rest, cultura publică a muzicii moare o dată cu campania electorală.

Un alt mesaj, destul de subtil, al băieţilor de la “Holograf”, e cel legat de faptul că piesa cu care şi-au încheiat recitalul a fost destul de vechea, am putea spune scoasă de la naftalină, “Banii vorbesc”. Nu ştiu de ce m-am gândit la banii băiatului „rău” în scurtă din piele care, ceva timp înainte, declara public că ştie de ce are nevoie Moldova.

Nicolae Cuşchevici,
n.cuschevici.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *