Nervii opoziţiei unite

Astăzi vom asista la un nou val de polarizări ale clasei politice din Moldova, dacă partidele de opoziţie vor menţine rezistenţa la procedura de alegere a preşedintelui comunist. Azi, s-ar putea ca Moldova să intre într-o perioadă de mare importanţă în istoria sa – în cazul în care nervii opoziţiei vor rezista presiunilor şi candidatura Zinaidei Greceanâi va duce aceeaşi lipsă a unui vot, atunci pe scena politică vor fi lansate alegeri parlamentare.

Dacă acest luru se va produce, atenţia pentru anticipate va fi enormă şi nu va veni doar din partea cetăţenilor R. Moldova. După înspăimântătoarele evenimente de la începutul lunii aprilie, atenţia comunităţii internaţionale ar putea fi atrasă de perspectiva anticipatelor.

Nu trebuie să subestimăm efectele acţiunilor opoziţiei asupra publicului, dar, dacă e să fim realişti, şansele actuale ale opoziţiei de a devansa partidul comuniştilor sunt discutabile, mai ales că partidul majoritar rămâne foarte unit. În aceste condiţii, mai multe voci vorbesc despre necesitatea unităţii opoziţiei. În realitate, diferenţele dintre cele trei partide de opoziţie nu sunt prea mari, dacă le comparăm cu diferenţele ideologice dintre PCRM şi acestea. “Nu are importanţă pentru care partid de opoziţie vei vota, deoarece toate susţin aceleaşi idealuri”, mi-a spus zilele trecute un tânăr din Chişinău. Este adevărat ceea ce spune colegul meu, dar cred totuşi că poate apărea o complicaţie fatală în procesul de votare. Or, oamenii care simpatizează toate cele 3 partide, se vor simţi, psihologic, rupţi în bucăţi, atunci când vor decide să-şi dea votul pentru un candidat anume. Pentru a preveni aceste tulburări, liderii opoziţiei trebuie să discute de pe acum posibilitatea creării unui front comun. Marea dezbatere, în acest caz, va fi cauzată de alegerea unui lider politic unic. Deşi sunt mai multe candidaturi carismatice pentru această poziţie în cadrul tuturor formaţiunilor, tocmai acest fapt ar putea cauza discuţii. Oricum, unitatea acestor formaţiuni ar putea avea efecte pozitive asupra electoratului anticomunist.

Este clar că cei trei lideri trebuie să ia acum o decizie foarte importantă, care ar putea aduce un alt viitor Moldovei, pentru totdeauna: să se unească şi să prezinte o singură alternativă Partidului Comunist. Sau, ar putea rămâne doar aliaţi, dar în pierdere. Cred că opoziţia va alege schimbarea în bine a Moldovei, asigurând un viitor pe care acest stat şi oamenii de aici îl merită.

James Franklin,
Marea Britanie, stagiar la ZdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *