Natalia Dabija: Moldova se piaptănă

Poporul arde, la propriu şi la figurat, iar conducerea se coafează – când un partid pe altul, când opoziţia le face tratament chimic celorlalţi, când liderii politici merg împreună la aranjare.

Cetăţenii cu drapelul naţional sunt arestaţi pe teritoriul Moldovei, dar Vladimirii îşi împărtăşesc ultimele noutăţi de la Beauty salon 2011. Preoţii fac sex cu bărbaţi, iar sus se discută despre frizerul lui Ghimpu în campania electorală.

Copiii sunt violaţi, iar ştirea de senzaţie este implantul de păr al premierului. În câteva exemple – indiferenţa alor noştri. Tot mai multe violuri şi infracţiuni privind viaţa sexuală se aranjează, rând pe rând, cuminte şi fără gălăgie, în statistica anuală a infracţionalităţii din R. Moldova.

Se înmulţesc, în condiţii prielnice, şi până acum nu s-a găsit încă un spray paralizant pentru această situaţie. De ce minorii săvârşesc din ce în ce mai des acest gen de infracţiune?

Dar a cui e treaba să caute răspunsuri la aceste cifre triste, neobservate de nimeni? Prin faptul că televiziunile urlă şi fac rating din ştirile cu micuţii abuzaţi nu se rezolvă problema.

Un psiholog implicat în asemenea cazuri spune că sexul este prezent peste tot, la propriu şi la figurat. În familie, şcoală, stradă, acum şi în biserică. Situaţia aceasta o să persiste în societate, fiindcă pe toţi îi doare în cot.

Statistica are treaba ei, deputaţii – a lor, iar copiii sunt liberi să facă ceea ce văd în fiecare zi. Cei mai norocoşi ajung să vadă cu ochii lor o închisoare, acolo unde îşi dau seama că nu este ca în filmele americane.

Peste patru ani, puterea se schimbă, iar copiii rămân, în statistici, în închisori şi în cimitire. Cei care înţeleg realitatea încep să se pieptene de bunăvoie. Conştientizează că nu pot schimba nimic. Se fac pojaruri şi mai mari în ţara asta, dar acolo, sus, nu arde nimic. Fiindcă e ora de vopsit părul şi de aranjat pentru următoarea campanie electorală.

Natalia Dabija, 
natalia@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *