Moscova dintre Chişinău şi Comrat

Zilele trecute sună cineva la uşă. Deschid. Doi tineri. «Suntem de la partidul «X». O să votaţi cu dl…..?». «Contează răspunsul meu acum?» – îi întreb? «Da, zice. Şi Vă rugăm să ne spuneţi şi numele Dvs.» Aveau un caiet în care înregistrau totul.

De la o zi la alta, electorala 2009 intră tot mai mult în tiparele unui spectacol de «intrigi şi iubire», pe unde ostentativ, pe unde amuzant, cu roluri mai discrete sau mai puţin discrete şi cu scene tot mai dezgolite, nu ştiu dacă totdeauna «dezgolite frumos». În funcţie de rafinamentul «scenic», ambiţia, obsesia, prestaţia morală, cultura generală şi alte atuuri proprii sau improprii actorilor noştri electorali.

Actul întâi: Săptămâna care a trecut a făcut clar faptul că parlamentarele 2009 nu vor fi nici libere, nici corecte. Chiar mai mult – că avem de a face cu o campanie posesivă şi abuzivă din partea PCRM, care şi-a croit după el nu doar Codul electoral, Comisia Electorală, Compania Tele-(electorală) «M1», Regulamentul despre reflectarea campaniei în mass-media, dar şi comportamentul electoral al structurilor de forţă. Agenţiile, aproape zilnic, au difuzat ştiri despre implicarea poliţiei în electorală, de partea comuniştilor. Internele s-au dezlănţuit, de parcă ar fi fost «heroinizate». CEC, lucru firesc pentru o campanie «liberă», a fost invadată de sesizări.

Actul doi: A început mobilizarea «rezerviştilor». «Matrioşcile» electorale şi-au făcut deja apariţia în scenă cu debutul «independentului» S. Banari, după care au prins rând Partidul Ecologist «Alianţa Verde» şi (absolut neaşteptat şi greu de explicat) «independentul» Şt. Urâtu de la Comitetul Helsinki. Recrutările vor continua,. În zilele care au mai rămas până la încheierea campaniei de înregistrare s-ar putea întâmpla să avem «cozi» la CEC. E un joc de culise, pervers, dar intrat în viaţa politică de la noi, deşi nu a prins niciodată. Chiar dacă a produs efecte laterale.

Actul trei: Opoziţia: o parte mai calmă, alta mai energizată, chiar dacă frustrată şi marginalizată în drepturul de a se manifesta public. Unii au lucrat şi mai lucrează în subterană, alţii – la vedere. Unii au tăcut, alţii au cerut. Au cerut drepturi pentru ei, dar şi pentru alţii, inclusiv pentru migranţii din străinătate. Dar a mai fost ceva – ceva care ar putea schimba esenţial, dacă nu fundamental, cursul electoralei 2009 şi destinul nostru pentru mulţi ani înainte. Săptămâna care a trecut şi cea care a început au dat, practic, peste cap sondajele din 2008 – dovadă, o dată în plus, că politica e un domeniul imprevizibilului. Două formaţiuni politice, pe care mai mulţi dintre «marii jucători» au refuzat să le ia în calcul la momentul lansării campaniei, au devenit, peste noapte, concurenţi potenţiali, cu şanse aproape certe de a intra în Parlament. E vorba de UCM şi de PSD. Ambele pe contul votului găgăuz, un vot eminamente manipulat. Dacă ţinem cont de declaraţia Anei Harlamenko, preşedinta Adunării Populare de la Comrat, potrivit căreia sprijinul pentru D. Braghiş i-a fost sugerat de S. Mironov, preşedintele Dumei de Stat, lucrurile sunt clare. Factorul găgăuz, după ultimele alegeri din Bugeac, a devenit echivalentul factorului transnistrean în politica rusească din R. Moldova, iar Tarlev şi Braghiş sunt doi (şi nu unicii) sateliţi pe care se planifică readucerea ex-preşedintelui Lucinschi în politică la Chişinău. Ceea ce, în variantă druţiană, ar însemna «vozvraşcenie na krughi svoia», sau «kozacizarea» R. Moldova. Iată că apele electorale se limpezesc, prind contur şi culoare şi se fac bune pentru «scăldat», dar mai rele pentru «prins peşte». Partea cea mai proastă a lucrurilor, însă, abia urmează. Nu-i exclus ca, la etapa post-electorală, să nu avem de ales, de data aceasta, decât între partida «Lucinschi şi ceilalţi» sau «Lucinschi şi comuniştii». Tot între două rele. Poate chiar, rele de tot.

Petru AMARIEI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. costin

  VINA APARTINE SI ROMANILOR MOLDOVENI .IN RECENSAMINTE APAR 68 % .UNDE NAIBA SUNT ? TOT PLANGETI CA NISTE BABE CA SUNTETI DEZBINATI .VOTATI MAXIM 2 PARTIDE PT A CUMULA VOTURILE .VOTATII PE CEI MAI INTRANSIGENTI .AU AJUNS RUSII,UCRAINIENII,GAGAUZII SA FACA LEGEA PE PAMANTUL LUI STEFAN IN TIMP CE VOI DORMITI IN TREN .SA IASA SI ULTIMA BABA SI ULTIMUL MOS DIN CASA LA VOT .SI NU MAI VOTATI CU CEI CARE AU SANSE MINIME DE A INTRA IN PARLAMENT SA NU SE PIARDA VOTURILE LA REDISTRIBUIRE .SI INCA CEVA .CINE NAIBA MAI SUNT SI GAGAUZII ASTIA DOMLE ? CUM LE PERMITETI SA AIBA NUSTIU CE PARLAMENT A LOR ? PE PAMANTUL LUI STEFAN AU AJUNS VENETICII CARE AU GASIT ADAPOST IN BASARABIA ,SA-SI TRANTEASCA UN ASA-ZIS PARLAMENT .PAI SA-SI FACA CATE PARLAMENTE VOR EI ,ACOLO DE UNDE AU VENIT .CA NICI NOI NU MERGEM NICAIERI SA NE FACEM PARLAMENTE ! NU LE CONVINE CEVA ,ROIUL !ADICA EU TE PRIMESC IN CASA MEA CAND ERAI VAI DE CAPUL TAU SI APOI PUI STAPANIRE PE UN SFERT DIN CASA MEA .BUNA AFACERE !

 2. costin

  KGB-ISTUL PUTIN ISI ASMUTE SPIONAJUL MILITAR ASUPRA ROMANIEI !Premieră Prin intermediul unui bulgar

  Spionul Floricel a vândut ruşilor hărţi secrete ale Ministerului Apărării – VIDEO
  de Gabriela ŞTEFAN, Dan CARBUNARU | 03 MARTIE 2009

  * Documentele aveau caracter militar şi au fost transmise unui stat nealiat

  1 foto 0 audio 0 video 0 alte fisiere

  Spionul Floricel a vândut ruşilor hărţi secrete ale Ministerului Apărării – VIDEO
  Un subofiţer din Ministerul Apărării şi un cetăţean străin au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, la propunerea procurorilor DIICOT. Este vorba de Floricel Achim şi de bulgarul Marinov Zikolov, acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete şi spionaj. Anchetatorii susţin că aceştia au manipulat informaţii de natură să pună în pericol securitatea naţională.

  Potrivit unor surse judiciare, documente militare – din categoria celor clasificate – au ajuns, prin intermediul bulgarului, la un stat nealiat, respectiv Rusia. Aceleaşi surse susţin că subofiţerul Floricel lucra la Direcţia generală de informaţii a armatei.

  Trădarea subofiţerului de la MApN, arestat în urma anchetei DIICOT, a fost discutată luni seara, la Palatul Cotroceni. Premierul Emil Boc a a avut o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, unul dintre subiecte fiind şi cel legat de cazul Achim Floricel. Românul şi bulgarul au fost reţinuţi sâmbătă pentru 24 de ore, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea procurorilor prin care s-au emis mandatele de arestare. Azi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă contestaţiile subofiţerului MApN şi cetăţeanului străin faţă de decizia de arestare preventivă.

  În timp ce anchetatorii spun că datele clasificate ar fi ajuns la un “stat nealiat”, surse judiciare susţin că ar fi vorba despre spionaj în favoarea Rusiei. Ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, a confirmat implicarea subofiţerului Achim Floricel în cauza instrumentată de procurorii DIICOT.

  Parchetul General a anunţat că militarul a furnizat cetăţeanului străin documente cu caracter militar din categoria celor clasificate, primind în schimb diverse sume de bani. Se pare că ar fi vorba despre hărţi de importanţă strategică, având un caracter clasificat.

  Potrivit comunicatului de presă al Parchetului, “în urma cercetărilor efectuate a rezultat că cei doi inculpaţi au folosit (dezvoltat) un sistem în baza căruia inculpatul Achim Floricel a procurat din cadrul unei unităţi militare a Ministerului Apărării documente cu caracter militar, inclusiv din categoria celor clasificate, a căror diseminare neautorizată este de natură să pună în pericol securitatea naţională şi apărarea ţării, pe care ulterior le-a predat inculpatului Zikolov Marinov”. Operaţiunile erau finanţate şi răsplătite generos, bulgarul împărţind câştigul cu subofiţerul MApN. Parchetul General a ţinut să precizeze că ancheta a început ca urmare a informaţiilor furnizate de SRI. Alături de ofiţerii Serviciului Român de Informaţii, în anchetă s-au mai implicat Direcţia Generală de Informaţii a MapN, Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR. Surse judiciare ne-au declarat că implicarea poliţiştilor a fost impusă de problemele procedurale, întrucât ofiţerii de informaţii ale serviciilor secrete nu au astfel de competenţe de cercetare penală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *