“Maneaua” lui Turcu în finala Eurovision

Piesa “Imn Eurovision” este tot mai promovată pe site-urile de socializare: facebook, twitter sau odnoklassniki. Pe paginele web sunt formate şi grupuri care susţin piesa lui Turcu. Alţii se declară contra talentatului acestuia. Totodată, bloggeri din Moldova îl critică la rece pe Pavel Turcu. Replica acestuia a fost că moldovenii sunt invidioşi din cauza talentului său.

Sunt convins de faptul că, acest tânăr care lucrează în calitate de paznic la un cunoscut market din Ungheni, este conştient de faptul că nu el va fi reprezentantul R. Moldova la competiţia de la Oslo. În toată această poveste se pare că cei care îl promovează pe Turcu au greşit capitala Norvegiei cu cea a Olandei. Un blogger din Ungheni scrie pe pagina personală că făcea piaţa la marketul în care lucrează paznicul muzicant. “Stătea acolo afişată o imagine mare, cu poza lui, iar mai jos era scris cu litere haşurate, aranjate frumos: În drum spre Amsterdam”.

Cenuşăreasa din Ungheni, aşa cum l-au catalogat jurnaliştii din presa internaţională, mizează pe imaginea şi promovarea sa în public. Peste 80.000 de oameni l-au văzut deja pe youtube. Se discută aprins în microbuse, în stradă şi în mass-media, ce s-ar întâmpla dacă totuşi consumatorii de muzică îl vor vota pe Turcu pentru a ne reprezenta în Europa. Ruşine! Asta va fi.

Spre deosebire de ceilalţi candidaţi la Eurovision, care compun o piesă de la 2 săptămâni la 2 luni, marelui talent i-a luat doar 5 minute ca să scrie textul şi i-a plătit 200 de euro unui muzicant din Ungheni ca să-i facă înregistrarea. Presa de la Bucureşti scrie că Pavel Turcu ar putea ajunge un produs de succes al muzicii moldoveneşti. “Pavel Stratan şi-a facut debutul muzical, vânzându-şi în piaţă piesele înregistrate prost, pe casete semnate cu numărul de telefon şi mesajul “Hai să fim prieteni””.

Şi încă un moment, pentru a căpta atenţia publicului, Turcu nu procedează mai rău decât Anatol Mătăsaru, care şi-a făcut imagine prin modul său de a protesta sau Stanislav Ivăniţă, fermierul care a vărsat 80 de litri de lapte în faţa Guvernului.

În fine, nu este exclus ca, în acest an, organizatorii Eurovision să includă “maneaua” lui Pavel Turcu “Imn Eurovision” în timpul desfăşurării concursului Eurovisionului, chiar dacă cenuşăreasa din Ungheni nu va reprezenta R. Moldova.

Iurie Sanduţa, 
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

49 comentarii

 1. angela

  convingerile noastre genereaza tipare de gandire.
  vad aici un tipar rigid si inchistat.
  de ce.
  1. informatiile sunt amalgamate si prezentate incoerent.
  2. la un editorial se aduna informatii care ar permite sinteza si analiza subiectului. aici lipsesc informatii serioase. deci un gol.
  3. atentia nu se cĂptează.
  4. daca ati luat in ghilimele cuvantul manea, ati negat ca este o manea.
  5. timpul in creatie este flexibil si nu contează.

  mai invăţaţi oameni buni să vă puneţi întrebări.
  că nu ştiu cum se întâmplă că avem răspunsuri la toate fără a pune o singură întrebare.

  exact ca şi maimuţele care au fost învăţate să vorbească şi să gesticuleze.
  nu au putut fi învăţate să pună intrebări.

  şi Pavel merge la Oslo. Prin Amsterdam, Lisabona şi alte oraşe care sunt fixate aici: http://esckaz.com/2010/mol.htm

  bafta la informare

 2. Ion Grosu

  Pentru că nu v-aţi obosit să-mi răspundeţi la e-mail, public, totuşi comentariul meu.

  Dle Sănduţă,

  de ce un jurnalist de la România Liberă, fiind la Bucureşti, contactează direct majoritatea persoanelor implicate în această istorie (din ambele tabere), iar cineva care stă în Casa Presei, la un kilometru distanţă de 90% din bloggerii care au creat acest fenomen, se rezumă la expunerea propriei opinii?

  1. Pavel Turcu nu a declarat că Moldovenii sunt invidioşi pe talentul său.
  2. Convingerile Dvs. privind lucrurile de care e conştient dl. Turcu sunt o sursă dubioasă de informaţie.
  3. Faptul că la Ungheni pe o uşă scria Amsterdam nu e un indiciu că “cei care îl promovează pe Turcu au greşit capitala Norvegiei cu cea a Olandei.”
  4. Felul în care formulaţi unele fraze îmi aduc aminte de scrisorile deschise în ziarele sovietice: “Se discută aprins în microbuse, în stradă şi în mass-media, ce s-ar întâmpla dacă totuşi consumatorii de muzică îl vor vota pe Turcu pentru a ne reprezenta în Europa. Ruşine! Asta va fi.” parcă e o replică de-a Nonei Mordukova în Briliantovaia ruka.
  5. Comparaţia dintre Turcu şi Mătăsaru/Ivăniţă arată că vă fenomenul vă depăşeşte. Calificativul “mai rău” desigur e arma jurnalistului-echidistant.

  Sunt stupefiat.

  Ion Grosu.

 3. sorinel

  Ion Grosu o scris o prostie si pe unimedia si pe blogul lui T. Darie

  Am inteles ca Turcu nu sa calificat in campionatul Eurovision
  si de asta el o scris so poezie, si el o publicato si la mine pe blog., ha-ha

  17 ianuarie, 2010
  Şi să fiţi doar fericiţi
  Pe stradă nu zîmbesc.
  În public tac.
  Întrebări nu pun.
  Iarna toţi umblă în negru.
  Se tem.
  Li-i ruşine.
  Cei de jos.

  Cei de sus.
  Ştiu tot.
  Realitatea nu-i surprinde.
  Depun flori la poeţi, dar nu citesc.
  Copiază piese, dar apără cultura naţională.
  Critică dur ce nu-i ca ei.
  Şi se votează unul pe altul.

  N-am trecut testul. Nimeni.

  Publicat de Ion Grosu la 00:48
  Etichete: Imnul Eurovision

 4. Ion Grosu

  Sorin eu îl susţin deschis pe Pavel Turcu. El e om viu. E sincer, deschis are bucuria de a cînta. El e unitatea creativă anonimă care a contribuit mereu la folclor – arta populară.

  Da Akord şi Lady Gaga sunt nişte simulacre. Millenium nişte poligoane de testat capacităţile vocale. Din 25 de piese pe care “apărătorii valorilor naţionale” le-au trecut de preselecţie, 22 sunt în engleză.

  Şi ei s-au ales între ei. Şi au ignorat dorinţa a sute de oameni care au investit timp şi creativitate în campania lui Turcu.

  Dacă ai fi mai receptiv la realitatea din jur şi dacă ai gîndi un pic deciziile şi atutudinile poate ai înţelege că ai încurcat baricada.

  Da atacurile la persoană nu mă ating. Eu îmi ştiu valoarea. Nu e mare, dar e a mea.

 5. ara

  Ioane, ioane,
  Ce diferente exista intre Akord, Milenium şi Turcu? Te rog să-mi spui. Tu spui “ei s-au ales între ei. Şi au ignorat dorinţa a sute de oameni care au investit timp şi creativitate în campania lui Turcu”. Ce te face să crezi că aceasta campanie a voastra este una creativa? Recunosc, ati investit timp, dar creativitate…
  Tu spui “el e om viu. E sincer, deschis”, argumentand ca acestea ar fi motivele din care il sustii din toata inima. Daca esti bun, spune+mi pe cine ai mai sustinut in viata dintre oamenii vii, sinceri si deschisi?
  Nicio conspiratie… Sunt curioasa, pur si simplu…

 6. Vladimir B.

  Dar chiar aşa: ce are franzelăria cu benzinăria, domnule Sănduţă? Ce are curajul lui Mătăşaru în faţa miliţiei lui Voronin, care se referă şi la alt palier conceptual şi ideatic, cu rîvna fierbinte a lui Turcu de a încerca??? Perfect de acord cu cei care au observat şi denunţat acest tip de a scrie prin “amalgamare”/haotism, cu gîndul, ehei, proştii nu ştiu “să citeşte”. Şi eu sunt stupefiat, ca şi Ion Grosu…

 7. Vladimir B.

  @ara,
  concert solo? Dar ştiţi cam cîte piese ar trebui să performeze un artist ca să susţină un concert solo?! Unul fie şi de o oră…cred că întrebarea Dvs. este un mod de a devia discuţia…şi nu accept!

 8. ara

  Nu acceptati invitatia sau discutia?
  Intr-adevar va invit la concertul solo al lui Pavel Turcu. Alt grup de initiativa a decis sa-i organizeze un concert solo. Ce ziceti?

 9. Vladimir B.

  O accept numai dacă vine şi Ion Grosu, căci eu nu sunt deloc un susţinător al lui Turcu; acroşul meu în această discuţie se datorează pomenirii numelui lui Mătăsaru, aşa că, helas, aţi ratat ţinta!

 10. sorinel

  🙂 logic ginditi si observati ce tinteste ION GROSU. Vrea sa fie vedeta ca si PAVLIK TURCU.
  Hai sa nu coboram la nivelul lui TURCU si a lui ION GROSU. NU au cultul elitei, nu recunosc nimik din ceea ce fac acesti doi afiliati. sunt amici de bere.

 11. sorinel

  p/n ara si Vladimir . B

  forumistii au cazut in polemica lui Ion Grosu. La sigur, autorul poate fi criticat de oricine,independenta cum intelege fiecare mesajul. dar important este sa nu va dati la provocarea lui I. Grosu.

 12. krakosabrokovich

  Что подарить, что то запоминающееся на долгое время, ей 21год, мы только начали встречаться недавно.
  Устал думать над этим, посоветуйте пожалуйста.

 13. pasik

  Ion, Sorin, am nevoie de voi. N-am putut veni aseara in PMAN la dasurile a lea Turku, cum a fost? Nu taceti va rog! Vad ca nu da nimeni stiri pe tema asta…

 14. ara

  pentru pasik: bine ca nu ai fost in PMAN. Ai fi inghetat degeaba. Era clar ca e o actiune trasa de par. Ma mir ca PRO a alergat cu reportajul… Daca era alta tema, bunaoara procesul de judecata al Asociatiei Pro-Romania cred ca nu ar fi fost atat de zelosi. Cred ca Ion se odihnestwe dupa “Dansez pentru Turcu”, desi nu cred ca a obosit. Nici dans nu a fost, de fapt…
  Succese tie, PASIK, sper ca nu esti Valeriu Pasat…

 15. pasik

  Ara, ma scuturat prin spate cind me-ai ghicit numele. Da, numele meu e Valera, dar nu sunt acela – securistul. Sunt un tinar din Moldova si incerc si eu sa imi gasesc loc sub soare si prin troiene. Tu? Esti domnisoara? Poti sa imi lasi o adresa de e-mail?

 16. ara

  pentru PASIK. Cum sa ti-o las, aici, pe site, sa vada toata lumea si sa-mi scrie scrisori? Gaseste o solutie, ca sa fie sigur ca doar tu vei avea adresa mea, Valera. Poate o las la redactie, iar tu o vei lua de la ei. Ce zici?

 17. pasik

  Ara, hai ca nu e lokul aici de cunostinte. Daca esti din Chisinau, hai sa ne intalnim la ora 16.00 in PMAN, acolo unde au dansat aseara Ion si cu Sorinel. Sa privim la pasii lor si sa fim fericiti. Da un semn daca poti

 18. Ion Grosu

  Alina,

  Diferenţa esenţială relevantă pentru Eurovision între Pavel şi Acord / Millenium este că primul e remarcabil. Ca el la Oslo n-o să fie nimeni. Acord şi Millenium vor avea 4-5 sosii.

  Despre motivaţiile care depăşesc cadrul acestui concurs “vital pentru cultura noastră” putem vorbi oricînd direct, dacă chiar te interesează.

  Presupun că e o glumiţă chestia cu concertul. Dara dacă nu, te rog să mă pui în legătură cu grupul care doreşte să ajute la organizarea concertului.

  Printre cei 40 de oameni care au dansat ieri a fost şi o colegă din redacţia voastră. Întreab-o pe ea dacă a fost dans şi dacă s-a simţit bine.

  Faptul că o asociaţie aflată în proces nu poate atrage atenţia jurnaliştilor nu e o problemă a presei, ci a asociaţiei. Ştii foarte bine presa la noi. Foarte rar se depăşeşte nivelul “editorialului” pe care îl comentăm acum.

  sorinel, nu coborî la nivelul meu, stai cocoţat acolo unde eşti. Conspectez.

  krakosabrokovich, ia numaidecît flori şi nişte cercei într-o cutiuţă roşie în formă de inimioară.

  Mulţumesc,

  Ion Grosu.

 19. Esential

  pentru Ion: nu mi-ai raspuns la intrebare. De ce nu este inclus fragment din Turcu in celalat clip?

 20. Ion Grosu

  Esential – habar nu am. Cu acelaşi succes pot să te întreb pe tine. N-am făcut eu clipul.

 21. matasaru2004

  dom Sanduta!
  sunteti un jurnalist dar din greseala mai mult un psiholog.
  Sa stiti ca multi (chiar profesionali) si sistematic incearca sa ma distruga moral si fizic.Socot ca pana ce nu au nici o reusita ,ba chiar lor se primeste invers proportional dorintelor lor.
  NU aveti inchipuire ca niste manelisti cu manelele lor sunt capabili sa-mi distruga nervii mei de fier in scurt timp.
  Va rog,nu mai spuneti la nimeni acest secret si anume sa fiu comparat sau pus alaturi cu asa talentati…Poate peste vreo 100 de ani i-l voi intelege.
  Asta e unica tortura pe care n-o pot suporta!

 22. galina

  Despre ce a fost discutia mai sus,nu stiu,nici nu mà intereseazà….ultimul mesaj a d.matasaru2004 am evidentsiat nishte gresheli in exprimare,DECI A FIINTEI ACESTUEA,dacà se poate sà imi spun pàrerea mea….

  1.Toti suntem psihologi de la naturà de noi insàsi…
  2.Morala nu exiastà.Morala este o maschera, pentru a se reda deosebit.
  3.Fizic se distruge persoana,doar cu pumnii shi picioarele,shi chiear cu capul,astfel ii vei face un cucui…
  4.Persoanele care are dorinte distrugàtoare, atacà numai persoanà cu dorinte distrugàtoare..
  5.Manelisti,manele—nu este in diktioner.
  6.Nervii de fer–psihic puternik,persoanà rea.
  7.Persoana care nu vrea sà fie comparatà,se socoate unicà shi este o persoanà superioarà exterior,deci cu o inferioritate interiorà majorà(biserica-este o SALVARE).
  8.Persoana care nu poate suporta o torturà,nu poate suporta sute de torturi shi unica torturà este el insàsi pentru sine insàsi.

  CONCLUZIE:INFANTIL,IMATUR SAU FOARTE TINàR…

  CU RESPECT

 23. galina

  AUUUUU….STEFANITA,SIMONA,IONUT UNDE SUNTETI…NU ESTE NIMIC CE DE CITIT IN FORUM…

  IMI LIPSITI…CU IUBIRE SHI RESPECT

 24. galina

  AVETI DREPTATE…CA UN SHTEAP IN FUND…
  NU ARE NIMIK KOMUN CU ARGUMENTUL DE MAI SUS.
  A FOST DIN PARTEA MEA ,DOAR UN AVIZ DE :ATI AJUNS….COBORITSI…

  Pàrerea mea este cà reprezentant la Euroviziune va fi exakt persoana,care redà toatà cultura shi mogul de a fi a poporului Moldovenesc.

  Anul trecut sàrmana Nellea alerga,parcà era spàrietà de boambe cu toate cà mi’a plàcut mult.A incerca ashi da sufletul ,pentru a striga cu toatà fortsa :Eu is din Moldova,Moldova existà.

  In ceea ce priveshe inspiratia…aleg eu ce mà inspirà.
  Totush multumesc pentru propunere.
  CU RESPECT

 25. Constantin

  Galina iar scrii prostii.Nu te poti linisti pana nu esti luata in seama de ceilalti de pe forum?

 26. matasaru2004

  Constantin,
  aici e articolul lui Turcu si fanticii lui.
  Totusi,eu vad o putere magica ,inexplicabila la Turcu ca si la Hitler,de a manipula sau hipnotiza masele ca pe gaina (nu galina!).
  Asa ca ,aici e un fel de ,,zona de rellax,,(md) (party)

 27. galina

  CONSTANTIN…DA CINE IN MAMA DRACUKULUI TàU ITI CERE ATENTIEA TA ??????????

  Và EXPUNETI PàREREA POFTIM…
  DAR MAI ESTE SHI ALTII CU PàREREA LOR….

  BURIKUL PàMINTULUI NU SUNTETSI SHI NU SUNT…

  ESTE DOAR UN FORUM CU SCHIMB DE PàRERI…

  MAI MULTà DRAGOSTE SHI RESPECT IN DIALOGUL VOSTRU,Cà ALTFEL FUGàRITI CITITORII…

 28. galina

  OOOOOOO ASHA MAI BINE,SE MAI SCHIMBà AERUL PE FORUM. CU EUROVIZIUNEA SHI MONUMENTELE PLICTISEA CRED Cà PE MAI MULTSI CITITORI NU NUMAI PE MINE.

  DA, ITSI PLACE IONUT VàD Cà Sà VORBESHTI DE SEX???
  TU DOAR NU SHTII CE Mà BUCURà PE MINE,NU Mà CUNOSHTI.
  TOTUSH SPUI CUVINTUL SEX SHI ITSI CREEZ DISPOZITIE BUNà PENTRU TINE.STIU Sà ESTE ASHA.
  POT Sà-TI DEMONSTREZ.

  SHI DIN NOU MUZICà SHI RELAX PENTRU TOATà LUMEA,CU RERSPECT SHI INTELEGERE RECIPROCà.

 29. galina

  ANTICIPEZ DEMONSTRAREA…
  CORPUL CAUZAL,SAU ASPECTUL MENTAL ESTE IN RAPORT CONTRAR CU CORPUL ETERIC INFERIOR.

  CNIND ACESTE DOUà CENTRE DE ENERGIE SUNT IN ARMONIE SUNTEM IN ECHILIBRU TOTAL.
  SE DESCHIDE CORPUL ASTRAL,ANUME ACEL CARE Dà POSIBILITATE Sà ABSORBIM OCSIGEN.

  DECI,ESTE DE AJUNS A VORBI CU RESPECT DESPRE SEX NU NUMAI DECHIT MEREU PRACTICà,CUM IMI SFàTUI TU…

  AU….BINE V’AM GàSIT

 30. Constantin

  Galina in mama “DRACUKULUI”,ai inteles cum ne-au spalat rusii creierii?Ai inteles cum de ai ajuns sa fii nostalgica dupa trecutul tau comsomolist?
  Galina asculta la mine:- Te-ai lepadat de necuratu?
  Galina raspunde:-M-am lepadat .!!!
  Si asa de trei ori sa raspunzi dupa mine?
  OK?
  P.S. apropo ce ai vrut sa demonstrezi???

 31. Constantin

  Galina am avut ocazia cu vre-o 3 ani in urma sa vagabondez o saptamana la Roma.Pacat ca nu am stiut de tine, ca ne gaseam ssigurrr.Astfel poate ai fi avut placerea sa imi demonstrezi si partea practica a teoriei tale? Iar eu sa incerc sa te contrazic???
  Ce zici am ratat ocazia???

 32. galina

  CONSTANTINA PUIU,UITE Cà TEORIA SEXULUI SHI A IUBIREI E UNIVERSACà,NU ESTE A MEA…PREA MULTà CINSTE DOMNULE!!!

  EU NU AM NIMIK LA NIMENI DE DEMONSTRAT.
  DE OPT ANI STUDIEZI CENTRELE ENERGETICE SHI CUM SE LECUESHTE ORICE BOALà CU ARMONIEA GINDULUI,VORBIREI SHI FIINTEI IN GENERAL.

  Da,nu sunt la Roma…la nord…
  Shi nu suntem compatibili,deoarece nu stii a vorbi,a gindi pozitiv….ahaahaha ai inteles.

  PUPIK la toti cei agitantsi.

 33. matasaru2004

  pt galina,
  totusi dvs si Turcu aveti mult comun.
  sunt sigur ,ca impreuna va veti intelege perfect ,chiar daca ati vorbi in limbi diferite.
  sa stiti,ca la voi comunicarea decurge la alt nivel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *