Tatiana Eţco: “Înaltă trădare” la Tiraspol

Miercurea trecută, jurnalistul Ernest Vardanean a fost reţinut abuziv la Tiraspol de serviciile secrete din regiunea separatistă. În seara acelei zile, în faţa blocului în care locuieşte a fost oprit de câteva persoane îmbrăcate în civil şi urcat într-o maşină. Soţia acestuia, a rămas cu alţii, care aveau mandat de percheziţie. Aceştia, timp de câteva ore, au răscolit casa.

De la avocatul care i-a fost oferit la aşa-zisul minister al securităţii, Ernest a aflat că este acuzat de spionaj şi înaltă trădare. În cazul în care autorităţile de la Tiraspol îi demonstrează vinovăţia, el poate fi pedepsit cu detenţie de la 12 până la 20 de ani. Marţi, instanţa regimului separatist a prelungit cu 60 de zile mandatul de arestare a ziaristului. Organizaţiile pentru drepturile omului, autorităţile de la Chişinău, jurnaliştii şi-au exprimat îngrijorarea şi condamnă această reţinere.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu crede că arestarea lui Ernest Vardanean este “un abuz” şi “o încălcare gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, aşa cum se întâmplă de obicei în stânga Nistrului” menită să zădărnicească procesul de negocieri cu Chişinăul.

Şeful biroului pentru reintegrare al guvernului, Ion Stăvilă, spune că acest caz este unul ieşit din comun, care poate fi tratat ca un act de intimidare a jurnaliştilor din regiunea transnistreană, de îngrădire a dreptului la exprimare liberă şi o îngrădire a libertăţilor fundamentale ale omului”.

Autorităţile moldoveneşti susţin că se vor face efortui pentru eliberarea jurnalistului. Adevărul este că nu prea multe pot face ele, plus că sunt destul de limitate şi posibilităţile organismelor internaţionale de a interveni în această regiune. Experţii susţin că mai mulţi oameni, sunt reţinuţi abuziv de către autorităţile separatiste, iar unii dintre ei, sunt şi închişi.

Vardanean este un tânăr jurnalist şi politolog de la Tiraspol, care a avut curaj să vorbească relativ deschis şi sincer despre ceea ce se întâmplă în autoproclamatul stat. Cu studii politologice făcute la Chişinău, Ernest s-a făcut cunoscut prin echilibrul şi imparţialitatea demonstrată în activitatea sa. El s-a implicat în mai multe proiecte pentru jurnalişti, desfăşurate de către organizaţiile neguvernamentale din Chişinău cu scopul de a apropia cele două maluri ale Nistrului. Colegii săi susţin că vorbeşte mai multe limbi străine şi că aştepta să meargă cu familia la New York, unde urma să fie angajat de către Secretariatul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Ar părea că acest tânăr este, nu tocmai comod, dar nici patriot, cum şi-ar dori forţele separatiste.

În aşteptarea unui semn de la Moscova, urmează să vedem dacă autorităţile tiraspolene au urmărit să indimideze, să avertizeze, să se răzbune sau să provoace.

Tatiana Eţco,
tatianaetco.zdg@gmail.comPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *