Imaginea procurorului

Săptămâna trecută, am început să lucrez la un nou subiect – Declaraţia de Independenţă a R. Moldova. Printre toate sursele l-am căutat şi pe noul procuror general, Valeriu Zubco. Se întâmpla joi, ziua în care în ZdG a fost publicat interviul cu Marian Lupu.

L-am întrebat pe candidatul la funcţia de şef al statului şi despre noii funcţionari, criticaţi prin presă. «Au fost investite în funcţie mai multe persoane controversate, cum ar fi ministrul Culturii, Boris Focşa, dar şi noul procuror general, Valeriu Zubco, despre care se ştie că este ruda omului de afaceri Vladimir Plahotniuc, apropiat familiei Voronin. De ce au fost acceptaţi aceştia?», a fost întrebarea. Contactându-l pe Valeriu Zubco, ca să-mi spună despre Declaraţia de Independenţă, făcută scrum la 7 aprilie, noul procuror general a preferat să ne critice pentru ceea ce l-am întrebat pe Lupu. «Discreditare de imagine care îl afectează», astfel a calificat Zubco curiozitatea noastră. În consecinţă, procurorul, supărat, după ce ne-a ţinut o lecţie de morală, a închis telefonul.

Recunosc, uneori jurnaliştii exagerează cu insistenţa de a afla anumite lucruri ascunse publicului. Pe de altă parte, cum să nu vrei să afli, dacă o lume întreagă vorbeşte despre asta? Noi  nu ne-am supărat pe Valeriu Zubco că nu ne-a oferit informaţie, dar ne-a pus în gardă felul său de a reacţiona la simple întrebări, adresate în cadrul unui interviu. Deţinând anterior funcţia de preşedinte al Agenţiei «Ex-Lege», probabil, puţin ne-ar fi interesat relaţiile acestuia cu controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc. Să înţelegem că, după ce a fost numit în înalta funcţie de procuror general, Valeriu Zubco se va supăra pe fiecare jurnalist care va încerca să afle cine este şi cum a ajuns «atât de sus»?

Anastasia NANI 
a.nani.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *