Hărţuirea lui Boian

Scandalul sexual de la Hidrometeo a devansat ştirea despre divorţul premierului, chiar dacă prea puţini dintre consumatorii de informaţii de la noi îl cunosc pe Ilie Boian. Faptul că un post de televiziune l-a arătat în timp ce încerca să “îmblânzească” o tânără i-a adus popularitatea pe care nu a avut-o niciodată în viaţa sa de savant sau de demnitar. Nu îl cunosc pe Ilie Boian, dar cred că a devenit victima unor acţiuni de hărţuire, puse la cale nu se ştie de cine şi din ce motive. Spun asta deoarece imaginile puse pe post nu spun nimic despre locul în care se desfăşoară “idila”, iar tânăra “pasie” a directorului Hidrometeo nu opune rezistenţă, ba chiar, se pare, îl provoacă, astfel încât acest bărbat în etate să devină cât mai languros.

Mai e şi alt motiv din care cred că Boian este hărţuit. Subalternele sale nu au putut identifica tânăra, au spus clar că aceasta nu ar fi angajată la Hidrometeo. Dacă nu-i printre angajate, despre ce fel de hărţuire sexuală poate fi vorba? Am urmărit cu toţii un episod în care se vedea cu ochiul liber că relaţiile dintre cei doi sunt reciproce, că tânăra nu opune rezistenţă, nu fuge, mai degrabă cochetează cu demnitarul. Episodul conţine secvenţe filmate în diferite zile: o dată ea este într-o rochiţă neagră cu flori roşii, altă dată – în fustiţă albă… În ambele cazuri, tânăra era atât de dezgolită, încât chiar nu cred că poate fi vorba despre o angajată a unei instituţii de stat. Există, totuşi, un dress code. Şi hainele directorului sunt diferite. Ba e în cămaşă de vară, ba – la costum. Dacă aceste întâlniri au avut loc de mai multe ori, iar ea nu este angajată la Hidrometeo, de ce să nu admitem că o fi fost vorba despre vreun roman extraconjugal?

Toate acestea sunt detalii, principalul motiv, însă, din care cred că Boian a devenit victima unei hărţuiri e cu totul altul şi iată ce am în vedere. Cu certitudine, acest deja fost demnitar nu este singurul “dotat” cu amante. În R. Moldova, la fel ca şi în alte ţări cu democraţie mai puţin dezvoltată şi cu o moralitate incipientă, mulţi dintre oamenii de stat (vedeţi “Amantele demnitarilor”, nr. 376, 7 iunie 2012) se consideră împliniţi doar dacă, pe lângă viaţa de familie, au şi femei pentru distraţii, pentru relaxare, pentru destindere… Acestea devin un fel de talismane despre care ei cred că le poartă noroc în soluţionarea treburilor de stat.

Îmi amintesc doar câteva cazuri despre care presa, inclusiv ZdG, a scris, dar după care nu au mai urmat demisii spectaculoase. Pe timpul ministrului de Interne Gheorghe Papuc, s-a scris despre un viceministru care îşi împărţea viaţa între soţia sa şi amanta pentru confortul şi cariera căreia cheltuia bani grei, sustraşi, bineînţeles, nu din salariul său de funcţionar, ci din altfel de afaceri. Acel funcţionar a acţionat ziarul şi autorii în judecată, deşi numele său nu figura în articol. El motivase în instanţă că soţia l-ar fi identificat şi, din această cauză, ar fi fost prejudiciată de milioane viaţa sa de familie. Milioanele, bineînţeles, le-a cerut de la publicaţie şi de la autoare, iar instanţa de judecată i-a dat câştig de cauză. După acel proces “triumfător” pentru acel viceministru de Interne, el şi-a continuat încă ani lungi activitatea în această instituţie care, de altfel, ar trebui să fie un etalon al moralităţii.

Şi scandalul sexual în care fusese implicat ex-directorul de la “Apele Moldovei”, Veaceslav Iordan,  a fost unul pur mediatic, în urma căruia lumea s-a distrat, iar demnitarii şi-au continuat, fără sinchiseală, carierele lor amorale.

ZdG a scris şi despre un preşedinte al unei instanţe de judecată care hărţuia o grefieră. De altfel, acea grefieră riscase mult, făcând dezvăluiri directe, nu anonime, în presă (ZdG, nr. 214, 5 februarie 2009, “Judecătorul vrea favoruri sexuale”). Atunci nu a reacţionat aproape nimeni. Abia în 2010, Consiliul Superior al Magistraturii i-a aplicat o procedură disciplinară. Din motivare, însă, au lipsit  şi argumentele tinerei grefiere, hărţuite sexual de şeful său.

Deci, dacă aproape în orice instituţie există demnitari depravaţi, de ce doar Boian, surprins pe când mângâia o tânără neangajată la Hidrometeo, este acuzat de hărţuire sexuală?

Aneta Grosu, aneta@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. FRONTUL RE-UNIRII

  DEZVALUIREA:
  UN AGENT PROVOCATOR ACOPERIT ANTI-UNIONIST ABIL RUSOFIL :

  COSNTANTIN TANASE DE LA ZIARUL “TIMPUL” !
  —————————————————————————————————
  “Apropo de „marșurile unioniste”: să nu punem carul înaintea boilor”
  un editorial de Constantin Tanase, ziarul ‘Timpul” , 10 August 2010

  Dacă „marșul de la Bălți” a fost o testare a urii comunității rusofone bălțene față de România și ideile unioniste, testarea a reușit –
  duminică, populația rusofonă din acest oraș a aruncat cu pietre și ouă în România.
  —————————————————————–
  cititi ATENT rândurile acestui Costache de la Hâncesti:

  – Cred că a venit demult timpul să discutăm sincer și dureros despre „unionismul românesc” de la Chișinău, începând cu cel „creștin-democrat” din deceniul trecut și terminând cu cel actual, în varianta „marșurilor unioniste” spre Cahul și Bălți… Există riscul ca ideea luminoasă a „unionismului clasic” să degenereze în altceva și să servească nu românilor, ci talibanilor din coloana a cincea a Moscovei – Șelin, Formuzal, Stepaniuc, Dodon,Voronin și compania. Dacă punem în față cele două tabere – unioniștii și antiunioniștii -, tabloul e următorul: împotriva unei mâini de unioniști de la Chișinău se ridică o lume întreagă – o bună parte dintre moldovenii din R. Moldova, minoritățile etnice din R. Moldova, Rusia, Ucraina, țările Uniunii Europene din care face parte și România ș.a. „Marșurile unioniste” nu vor schimba raportul de forțe, ci doar vor adânci ura dintre cele două tabere.

  Convingerea mea fermă, pe care am mai exprimat-o și cu alte ocazii, constă în aceea că astăzi, pentru moldoveni, nu unirea cu România e prioritatea zilei – nu pentru acesta trebuie să consumăm energiile! -, ci păstrarea identității lor lingvistice și naționale românești, iar pentru clasa politică națională și patriotică de la Chișinău preocuparea de bază trebuie să fie păstrarea latinității și românității acestui stat care trebuie salvat de la distrugere ca fiind cel de-al doilea stat românesc. Deocamdată atâta ne permite istoria. Să nu punem carul înaintea boilor, pentru ca nu cumva, când va deveni posibil, să nu avem ce uni cu România.
  ———————————————————————–
  N.B.
  un comentariu CONTRA- ARGUMENT al unui cititor preluat tot de acolo:

  Calin Dicusar :
  – “Daca cineva te uraste nu e problema ta. E problema lui.
  Nu poti trai ca la fiecare pas sa te uiti in urma sa vezi daca primesti acceptul de la cineva. Nimeni nu e atit de naiv sa creada in asta,

  DAR MARSURILE II UNESC PE OAMENI IN JURUL UNEI IDEI

  Acum daca niste neandertali incalca legea nestingherit
  deja nu e vina participantilor la marsuri.
  ——————————————————————————-
  IATE DE CE SE TEME TANASE – DE IDEEA UNIONISTA !
  JURNALISTUL CONSTANTIN TANASE SI-A DAT ARAMA PE FATA:
  ESTE UN AGENT PLATIT KGB RUSOFIL MASCAT,
  INFILTRAT IN INTELECTUALITATEA BASARABEANA PENTRU A O DEZBINA !
  ATENTIE:
  – IN MAI 2011 EL SEMNEAZA APELUL FORULUI DEMOCRAT AL ROMâNILOR
  DIN RM PENTRU UNIREA NOASTRA CU ROMANIA !
  – DECI UNA SCRIE, SI ALTA SPUNE !
  – TOT EL S-A INFILTRAT SI IN CONSILIUL UNIRII DIN FEBRUARIE 2011.
  – TOT EL A INTRODUS O CENZURA DRASTICA LA COMENTARIILE
  CITITORILOR UNIONISTI LA ZIARUL SAU DE PE INTERNET
  – SI MAI NOU: TOT EL IN COLABORARE CU FORTELE OCULTE =PLOVETZ=
  SPIONEAZA COMPUTERELE CITITORILOR PATRIOTI UNIONISTI !
  ——————————————————————————-
  PAZEA LA SPIONI, PROVOCATORI SI TRADATORI !

  MAREA RE-UNIRE CU ROMANIA SE APROPIE VERTIGINOS !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *