Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Ei beau, puţin câte puţin...

Ei beau, puţin câte puţin…

Vineri. 18.00. Un local din centrul Chişinăului, vis-a-vis de un liceu prestigios. 6 adolescenţi, care au fost la «o bere», încearcă să-şi urnească din loc colega, care nicicum nu se dă dusă, pentru că n-o ţin picioarele. Tinerii se amuză în timp ce conving fata să se ridice de pe scaun. Ea nu cedează. Mă gândesc dacă au cumva 18 ani. Sunt toate şansele să fie minori, după cum arată.

Unul dintre băieţi, pus pe glume, ne asigură că sunt majori, pare evident că nu sunt prima care i-a întrebat ce vârstă au. Chelneriţa, foarte tânără şi ea, spune, deloc deranjată, că i-a întrebat câţi ani au, „mi-au spus că au 18, dar buletinele le-au uitat acasă”. Ştiu că, în SUA, dar şi în mai multe ţări europene, dacă nu ai acte de identitate, care să-ţi confirme majoratul, nimeni nu-ţi va oferi băuturi alcoolice. Şi la noi legislaţia interzice vânzarea către minori a acestor produse, dar legea, se pare, nu funcţionează. Tinerii ştiu care magazine, baruri nu fac probleme când apelezi după sau între ore, cerând vreun pahar de tărie. Se întâmplă ca şi profesorii să ştie, poate şi părinţii, şi poliţiştii de sector, dar nimeni nu se oboseşte să intervină. Până şi copiii pot cumpăra nestingheriţi bere sau vodcă „pentru părinţi”. Este o problemă la nivel de stat, care, nesoluţionată, va afecta, în cazul în care nu a afectat deja, creşterea sănătoasă a tinerei generaţii. Consider ineficiente şi depăşite orele de dirigenţie şi discuţiile despre modul sănătos de viaţă din cadrul instituţiilor de învăţământ. Este mai simplu să fii „cool”, „de gaşcă”, „paţan/padrugă de treabă”.

Ştiţi că alcoolismul cronic se dezvoltă mai uşor la tineri? Cel puţin aşa se spune pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS). Un studiu al cercetătorilor din SUA arată că tinerii cu vârste de până la 21 de ani care au consumat frecvent băuturi cu un conţinut ridicat de alcool au dezvoltat, ulterior, dependenţă. De asemenea, aceştia au fost mult mai dispuşi la consumul de droguri. Nu am găsit programe adresate tinerilor, studii sau cercetări sociologice despre această problemă în Moldova. Tot de pe pagina electronică a MS aflăm că este mai uşor de a lucra în direcţia prevenirii maladiei, decât de a salva pe cineva din capcana ei. Din păcate, Ministerul nu specifică şi cum se lucrează cu tinerii în această direcţie, dacă se lucrează.

Tatiana Eţco
tatianaetco.zdg@gmail.com