“Degrabă vi se schimbă ministrul”

Iarna trecută, am fost victima unui jaf. Hoţii s-au strecurat pe fereastra de la garaj, au spart uşa şi au intrat în casă. Odată ce s-au văzut în interior, aceştia au luat toate aparatele tehnice pe care le foloseam la ziar: laptop, modem, aparate de fotografiat etc.

În acea noapte, în curtea casei s-au adunat peste zece poliţişti de la Comisariatul de Poliţie Buiucani. Oamenii legii au sosit la locul cu pricina doar după mai multe apeluri din partea redacţiei. Supăraţi pe mine că aş fi făcut public felul în care lucrează aceştia, neoficial, poliţiştii au refuzat să se mai ocupe de cazul meu. Între timp, primeam apeluri de la un penitenciar, de la deţinuţii care încercau să ma ajute la identificarea infractorilor prin intermediul lumii interlope. Aproape că aş fi dat de capăt, doar că era prea târziu. Bunurile sustrase mergeau pe a zecea mână.

Am încercat de mai multe ori să le vorbesc oamenilor legii şi să le explic că ţine de datoria lor să ancheteze cazul. Explicaţia lor a fost simplă: «E ca şi cum am căuta un ac într-un stog de fân». Recunosc că în acel moment m-am dezamăgit şi mai mult de  felul în care lucrează poliţiştii din R. Moldova şi, în ajunul alegerilor din 5 aprilie, am dat şi eu o replică. «Degrabă vi se schimbă ministrul». Nu ştiu cât de inspirată am fost, dar în acel moment mi-am dorit să se schimbe întreg sistemul MAI. Îmi amintesc bine că anchetatorul a rămas o clipă fără replică. Apoi, curios, a întrebat: «De unde ştiţi?»

Nu s-au schimbat prea multe după 5 aprilie. După proteste, situaţia devenise şi mai proastă pentru cetăţenii R. Moldova, pe când oamenii legii se simţeau în largul lor.

Am trecut de anticipate şi iată-ne în faţa demisionării Guvernului Greceanâi. Pleacă şi Gheorghe Papuc.

În aceste zile, discutam cu cineva din sistem. MAI, dar şi Procuratura, seamănă cu nişte furnicare. Angajaţii acestor structuri caută să se pună bine pe lângă viitoarea conducere ca să nu-şi piardă funcţiile. Dacă vine un nou Guvern, vine un nou ministru! Dacă vine un nou ministru din partea unui nou Guvern, regulile se schimbă.

Nici cu ministru nou nu sper ca dosarul meu să aibă sorţi de izbândă, dar aş dori ca oamenii legii să înţeleagă că e de datoria lor să lucreze pentru cetăţenii acestui stat, nu împotriva lor.

Anastasia NANI


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *