Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Casa directorului de Televiziune

Casa directorului de Televiziune

În ultimele zile, am recepţionat la redacţie câteva mesaje telefonice despre casa pe care şi-o construieşte un director de televiziune.

„E într-un cartier de lux, în zona străzii Mioriţa, la Telecentru. E cu două etaje, foarte spaţioasă, ca un palat. De fapt, cel mai important e să aflaţi cum a obţinut terenul, fără plată, într-un cartier în care pământul costă foarte scump. Din câte cunoaştem noi, lotul i-a fost repartizat pe timpul şefiei lui Veaceslav Iordan la Primărie”, ne spuneau cititorii. „Are şi un automobil nou-nouţ, un Subaru, culoare neagră, de vreo 20 mii de euro. Credeţi că astfel de automobile pot fi procurate din salarii, fie şi de director de Televiziune?” – ne întrebau oamenii la telefonul redacţiei. Toţi, într-o voce, ne îndemnau să mergem până la capăt şi să demonstrăm cum şi de unde astfel de averi în viaţa unui bugetar cu soldă de la acest stat sărăcit şi flămânzit.

Am încercat, după cum ne-au cerut cititorii, să mergem mai departe. Iurie Sănduţă, colegul nostru, a ajuns în acel cartier de lux şi a căutat, timp de câteva ore, casa directorului TV. Acolo sunt mai multe castele nefinisate, despre stăpânii cărora nici vecinii cu cunosc prea multe. Zidurile de piatră, care servesc de garduri, apără stăpânii de ochii lumii. Investigaţiile ZdG vor continua şi, cu siguranţă, vom ajunge la capăt. Admitem, însă, că palatul în care, de curând, va locui directorul TV ar putea fi înregistrat pe numele unchiului Vasea. Admitem că şi în actele semnate de Iordan figurează acelaşi nume, al unchiului. În astfel de cazuri, e greu de demonstrat că altcineva şi nu unchiul Vasea este adevăratul proprietar al imobilului. La fel şi în cazul automobilului de marcă Subaru, de culoare neagră. Dacă directorul circulă cu o procură, semnată de unchi, ce poţi să zici?

În acest impas jurnalistic mi-am amintit ce fac bulgarii pentru a demonstra, în lipsa probelor, corupţia funcţionarilor. Ei au început verificările tuturor posesorilor de Bentley, automobile care, deşi costă milioane, se vând foarte bine în ţări sărace, inclusiv în Bulgaria. Credeţi că ar fi posibil ca, în R. Moldova, cei care deţin averi de milioane, având venituri de mii de lei, să fie obligaţi să demonstreze originea acestora?

Tot bulgarii, atunci când au constatat că, din cauza corupţiei din vămi, bugetul ţării lor pierde substanţial, au decis să-i disponibilizeze pe toţi vameşii, absolut pe toţi, angajând, printr-un concurs riguros, persoane noi. Să fie adecvată această metodă şi pentru R. Moldova?

Zilele trecute, când a fost făcut public Programul de guvernare al Cabinetului Filat, am căutat în el ca să cunosc mai întâi acţiunile anticorupţie, pe care şi le propune noul Executiv. Am găsit un capitol aparte, intitulat „Consolidarea sistemului naţional de integritate şi de luptă împotriva corupţiei”. E o sarcină deloc uşoară să consolidezi integritatea morală a funcţionarilor de stat, în special la expirarea unei guvernări comuniste, nemărginit de corupte, care a durat 8 ani, jefuind cât în 80.

Deci, Guvernul Filat îşi propune: un sistem instituţional eficient de prevenire şi combatere a corupţiei; optimizarea procedurilor de achiziţii publice; un mecanism de cooperare a autorităţilor publice cu societatea civilă pentru reducerea corupţiei; diminuarea poverii birocratice asupra mediului de afaceri pentru reducerea spaţiului fertil acestui fenomen; responsabilizarea personală a funcţionarilor publici prin utilizarea contractelor de performanţă şi asumarea de către demnitari a responsabilităţii pentru cazurile grave de corupţie din instituţiile statului în care îşi desfăşoară activitatea; modificarea Legii Procuraturii, care ar obliga procurorii să se autosesizeze sau să sesizeze alte organe de drept în urma materialelor de presă care conţin informaţii despre infracţiuni, inclusiv despre corupţie, protecţionism, conflict de interese; responsabilizarea şi sancţionarea magistraţilor şi procurorilor pentru comiterea actelor de corupţie şi adoptarea de hotărâri vădit ilegale…

Sună frumos, nu-i aşa? S-ar putea ca, în cazul în care aceste proiecte ale programului de guvernare vor fi realizate, ziariştii să ajungă mai simplu la casa şi la automobilul directorului TV. Şi ale altor demnitari care, de ani de zile, sunt protejaţi de sistem, chiar dacă se hrănesc din buget.

Aneta Grosu 
aneta.grosu.zdg@gmail.com