Candidaţii “apolitici”

Comuniştii l-au propus pe Leonid Talmaci, Oazu Nantoi s-a autopropus, Lupu încă speră, Roşca se roagă să fie el, iar alţi câţiva, aşa-zişi “apolitici”, îşi aşteaptă rândul în lista candidaţilor la funcţia de preşedinte al R. Moldova. Acum, din păcate, nu se caută un preşedinte, ci un candidat. Or, se cunoaşte foarte bine că, de la a fi candidat, până la a fi preşedinte, e cale lungă, foarte lungă. O ştiu cel mai bine Lupu şi Greceanâi. Primul a candidat chiar de 3 ori la această funcţie, fiind numit ironic “veşnicul candidat”.

Oazu Nantoi, până nu demult membru al PD, a ieşit public să-şi anunţe candidatura la funcţia de preşedinte. El a promis că va fi un preşedinte al tuturor şi că nu va favoriza nici un partid. Liderii AIE au spus că este un candidat acceptabil, Dodon nu a spus un NU categoric, iar Godea chiar s-a declarat susţinătorul lui Nantoi.

În scurt timp, comuniştii l-au propus pe Leonid Talmaci, primul guvernator al Băncii Naţionale a R. Moldova. Şi după acest anunţ, a venit un val de reacţii pozitive. Dodon şi-a schimbat discursul şi a spus că-l preferă pe Talmaci în detrimentul lui Nantoi. Liderii AIE au spus că Talmaci este un profesionist adevărat, iar candidatura lui merită luată în considerare. Liberal-democraţii au precizat însă că mai sunt şi alţi candidaţi, iar liberalii au promis că la timpul potrivit, vor veni şi ei cu un candidat al lor, tot “apolitic”, evident.

Anterior, zvonurile îl dădeau ca şi posibil candidat pe fostul lider al PPCD, Iurie Roşca. Şi el este acum “apolitic”, nu? Anterior, “apolitică” a fost şi Zinaida Greceanâi.

Ce înseamnă însă un candidat “apolitic”? Este oare de ajuns ca acel “apolitic” să nu facă parte dintr-un partid politic pentru a-l numi aşa?

Eu nu cred asta. Credeţi oare că Leonid Talmaci, cu tot profesionalismul său, mai rămânea în funcţie, în perioada comunistă, dacă nu era pe placul lui Voronin? Or, e clar că putea să-i placă lui Voronin doar cineva care îi ascultă ordinele. E “apolitic” Talmaci la fel cum este “apolitic” şi Nantoi, un analist politic bun, dar un om care a atacat de câte ori a avut ocazia PCRM-ul şi care, să nu uităm, a plecat din PD doar pentru că acolo a poposit Plahotniuc. Despre “apoliticul” din Greceanâi sau Roşca nici nu mai are rost să vorbim. Ei numai “apolitici” nu pot fi numiţi.

Un candidat apolitic în R. Moldova NU există. Există oameni, iar ei întotdeauna au avut şi vor avea preferinţe  politice. Au fost la vot şi au votat pentru un partid sau altul. Tacit sau cu voce tare, au susţinut un partid sau altul. La fel o vor face şi când (dacă) vor ajunge şef de stat. Pun pariu că preşedintele “apolitic”, dacă va fi ales, va candida pe listele unui partid politic la viitoarele alegeri. Şi se ştie că în R. Moldova, funcţia aduce popularitate. Or, nu e greu să mi-l imaginez în 2014 pe Talmaci în topul listei PCRM, dacă acesta este acceptat de AIE.

Victor Moşneag,
victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. constantin

    Intradevar nu poate in R.Moldova seful statului sa fie apolitic. Este o prostie tinind cont ca insasi functia de presedinte este una p[olitica si nu are cum sa fie un presedinte de tara apolitc.

  2. Antioh

    Domnule Moşneag, ziceţi că Talmaci ASCULTA de Voronin. Bine, dar ce trebuia să facă? Să strige că vrea retragerea Secerii şi Ciocanului? ALtceva e CĂ: pe oriceine va înainta PCRMul, chiar şi pe Dvs, – nu veţi mai fi numit apolitic, fiindcă: veţi asculta de nănaşul Wowan Woronin, nu? Ziariştii de ZDG, de la Timpul (o, acest Tănas), – sînteţi apolitici? Ba bine că nu! De ce nu optaţi pentru lichidarea acestui instituţii prezidenţiale? Pentru reducerea numărului de ministere pînă la 7. Ca în Elveţia. Pentru reducerea armatei, vitezei noastre armate? Etc, etc. Prea mulţi mîncăi, nu?

  3. Ion

    Daca liderii principalelor formatiuni vor intelege ca doar impreuna pot realiza un compromis care sa solutioneze chestiunea alegerii presedintelui isi vor face datoria pentru care i-am ales.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *