Alina Radu: Elementele morţii ZdG lipsesc

Articol dedicat colegilor mei de breaslă

“Moarte Ziarului de Gardă” – este unul dintre multele mesaje care au fost lăsate în acest an pe forumul ZdG în coada articolelor despre corupţie. Cine lansează aceste ameninţări şi cât de serioase sunt aceste dorinţe ale unor cetăţeni din Moldova?

Văzând că organele de drept s-au autosesizat în repetate rânduri cu privire la forumiştii care îşi declară atitudinea ostilă faţă de unii exponenţi ai puterii, am depus şi noi o solicitare la poliţie. Iată şi răspunsul, oficial, semnat de locotenentul Pulisca, cu copie locotenentului Jizdan: “A fost emisă propunerea de neîncepere a urmăririi penale din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunii. Materialul în cauză se află în prezent în procedură la Procuratura Centru mun.Chişinău”.

Trebuie să fim sinceri şi să recunoaştem că nu am aşteptat alt răspuns. Din fericire pentru noi, “elementele constitutive ale morţii ZdG lipsesc”, de aceea ne-am continuat activitatea. Inclusiv, am aflat aşa, pentru noi, din ce apartament şi de pe ce stradă a fost emis acest mesaj doritor de moarte.

Mesaje similare vin cu o frecvenţă ritmică, de la diferite adrese. Şi încă nu ne-am clarificat cu mesajele din 2009, 2008, 2007, 2006 şi anterioare. Şi încă nu am înţeles de ce în 2009 poliţiştii au sucit mâinile reporterilor ZdG în spatele Guvernului, şi de ce în 2008 l-au săltat pe reporterul nostru la Coşniţa şi l-au dus la poliţia raionului Dubăsari, şi de ce a fost reţinut reporterul ZdG în 2007 la Curtea de Apel , iar redactorul-şef în 2005 tot la Curtea de Apel, şi de ce în 2006 bodyguarzii lui Tarlev au forţat reporterul nostru să şteargă imaginile foto făcute în faţa Guvernului. Nu am înţeles de ce reprezentanţii puterii ne-au făcut probleme, la fel cum nu am înţeles de ce nu ne-au făcut dreptate.

Nici noi nu am căutat să ne facem dreptate în toţi aceşti ani, pentru că era atât de stringent să ne ocupăm de dreptatea sutelor de oameni care ni s-au plâns de încălcarea drepturilor. Am ajuns ca în fiecare săptămână familii îndurerate să ne semnaleze câte un caz de moarte suspectă a unui tânăr, nemaivorbind de sute de semnale de tortură, maltratări, încălcare a drepturilor pe toate articolele Convenţiei pentru Drepturile Omului.

Reporterii ZdG sunt toţi tineri de până la 25 de ani. Toţi, însă, care au petrecut în birourile noastre măcar un an de zile sunt nişte bătrâni înţelepţi cu ochi de copil, care la vârsta lor fragedă ştiu cum să priveşti în faţa durerii, cum să manifeşti respect pentru oamenii dereglaţi mental de probleme, cum să scrii când ţi-e somn, foame, sete sau lehamite de tragedii, cum să vii de la închisoare şi să te duci la omucidere, cum să asculţi o dramă şi apoi să poţi scrie un pamflet. Ei ştiu cum e să crezi în meserie când vezi că jurnalismul de investigaţie nu aduce bani, cum e să rămâi – atunci când toate semnele arată că e bine să pleci.

De câte ori i-am găsit la redacţie sâmbetele, duminicile, în serile târzii sau în dimineţile devreme, când colegii lor de viaţă visau în aşternuturi calde sau la terase scumpe, când tineri ca ei citeau manuale sterile prin biblioteci universitare, ei însă îşi băteau buricele degetelor de tastatura calculatorului, ca să reuşească să spună ce au auzit, au văzut, au aflat, au intuit.

Nicu, Tatiana, Iurie, Victor, Anastasia, Diana, Tatiana, Veronica, tinerii a căror viaţă abia începe, au trecut deja la ZdG proba de foc în privinţa anchetelor reportericeşti. Chiar dacă unii dintre ei nu mai sunt acum în această redacţie, sunt sigură că au ieşit de aici cu un CV în care e scris cu fermitate „jurnalist de investigaţie” şi sper că oriunde ar ajunge, îşi pot pune în aplicare abilităţile şi verticalitatea. Şi mai sper că, nu s-au dezis de ceea ce scrie pe cartea de căpătâi a unui jurnalist bun: adevăr, independenţă, umanitate. Lunea trecută, Thomas Hammarberg, comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, cel care a fost la Chişinău după evenimentele din aprilie, care ne-a chemat şi ne-a întrebat personal despre tot ce ni s-a întâmplat la ZdG (spre deosebire de poliţiştii şi procurorii de la Chişinău), a emis o declaraţie ca pentru noi.

“În noile condiţii economice, jurnalistul de investigaţie care face articole de calitate poate ajunge curând pe lista speciilor în curs de dispariţie. În asemenea timpuri, este important ca jurnaliştii să aibă posibilitatea să joace rolul lor fundamental de observatori independenţi. Jurnaliştii de investigaţie sunt supuşi unor situaţii severe, care necesită atenţie imediată – jurnaliştii în Europa încă sunt ameninţaţi, hărţuiţi şi chiar omorâţi atunci când sunt în exerciţiul funcţiunii, pentru ca adevărul să rămână neauzit”.

Alina Radu, 
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Alina

  Draga echipa a Ziarului de Garda,
  Va sunt recunoscatoare si va admir pentru activitatea voastra de investigatie.Sunteti o portavoce pentru cei care au pierdut orice speranta ca lucrurile “putrede” din aceasta tara pot fi rezolvate pe calea justitiei. Vreau sa va propun inca un subiect de investigatie – corupta in instituiile de invatamant, in special fenomenul mitelor luate de directorii de scoli si gradinite la inmatricularea copiilor, si pentru sustinerea examenelor la BAC.

 2. gheorghe semion

  Acest ziar e altfel totusi in mijlocul presei din Moldova. Si pare cam mai deoparte de slugaria mediatica. Dar vad ca “independenta si corectitudinea” e rasplatita cu amenintari cu moartea si cu scrisori chioare de la Jizdan.

 3. Victor

  Important e ca cei care au plecat sa nu uite de unde au pornit (si eu cred ca nu au au uitat si nu vor uita asta niciodata), iar cei care raman sa nu uite ca cei care au plecat, indiferent din ce motive, au făcuto cu greu in suflet…De asemenea, cei care raman, si care am impresia vor ramane mereu, sa nu uite ca cei care au plecat, pleaca si vor mai pleca, au făcut, indiferent cat de mult sau putin, lucruri frumoase pentru Ziarul de Garda, si merita respect. Una peste alta, Ziarul de Gardă rămâne a fi un etalon al presei de la noi, si oricine a calcat macar o singura data pragul redactiei, a ramas impresionat. Cei care au lucrat sau lucreaza acolo au trait sau traiesc o poveste de viata care intradevar ii face mai puternici…Eu voi fi fan al ZdG toata viata! Cine stie ce rezerva viitorul

 4. Mara

  cele scrise mi-au adus aminte de politkovskaia.ce sà zic? e trist.numai repunerea lui he-moroianu pe tron,deja e un scuipat de la etajul 5 pe mass-media si incurajarea potlogarilor,care au ceva de ascuns,de aia le este silà de ziaristi.intr-un stat de drept organele de resort (investigatie) ar trebui sà fie mànà in mànà cu ziaristii,care isi aduc aportul la descoperirea fàràdelegilor,insà organele au o reactie inversà,pentru cà fàràdelegile apartin exact organelor de resort si nu numai.avem la putere indivizi agramati,needucati,cu nasul rosu,inteligenta càrora constà in pumni si jignire,nu conteazà pe cine au inaintea sa.niste handralài de 2 bani,care parcurg cei 4 ani in fugà,gàfàind,scàpàràndu-le ochii la stànga si la dreapta sà nu le scape ceva neciordit,ingrijorati sà nu-i ràmànà ceva celuilalt.si asa,un chin si o muncà pe parcursul a 4 ani.cànd si de unde sà mai aibà o vorbà bunà si pentru ziaristi? un astfel de “exemplu” trece la subalterni,de aia in piatà bàteau ca in fasole.acum ,bine si frumos,toti is la locurile lor,cà de àstia le plac lui catan,lui zubco, lui he-moroianu,dupà sac si petec.atàta au “investit” in astfel de cadre si acum sà se dezicà? sigur cà aveti “binevoitori”:credeti voi,cà va uitat mafia de la tren? sau evenimentele din 7 aprilie,cà nu va mai tàcut gura,etc.in genere,a investiga nu e a scrie “vine rata de la baltà…”,voi stiti mai bine,de aia judecàtorii si procurorii penalisti sunt escortati,am in vedere nu spàgarii din moldova,dar acei,care pun pe bandà procese de zdruncinà clanuri,mafie, regimuri.de àstia noi nu avem,la noi li se pune pe farfurie droguri sà le arunce in masina,càruia le incurcà si procesul e gata. eu nu cred cà ati ridicat màinile,aveti simpatizanti,aveti cititori,aveti lume,care và apreciazà si và respectà.dacà si l-ati fàcut pe cineva din àstia de 2 bani sà-l apuce tremuriciul,deja e ceva,deja rodul muncii voastre nu se include numai la “vine rata de la baltà”.e una sà fii in zona de ràzboi,sà stai in hotel si sà copiezi ce spun altii si e alta sà fii pe prima linie,pe linia de foc.pài uite voi sunteti pe prima linie.la mai mult si la mai mare.

 5. bam

  da, zdg-ul e cam sngurul care face nceva care mai seamana cu jurnalismul de investigatie, lumea se intreaba de ce nu prea exista asa ceva la noi, dar intr-adevar, cand un mesaj de pe unimedia ca daca guvernul nu-si respecta obligatiile va trebui sa-l luam in furci este considerat cateva luni mai tarziu drept periculos iar niste mesaje repetate clar amenintatoare la adresa jurnalistilor, nu, atunci te gandesti de zece ori inainte de a te lansa in investigatii.
  totusi nu ati spus cand ati facut ultima data plangere, din tonul articolului se intelege ca dupa “schimbarea” puterii.

 6. PODULDEFLORI

  Sa le spunem lucrurilor pe nume : KGB vechi – nou isi continua activitatea ! Cand cadrele lor vor fi schimbate cu tineri specialisti cu studii in Romania si Europa, vom putea respira mai liber !
  Ce crede parlamentul despre KGB ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *