9 mai de multe feluri

Tehnologii politici de la Chişinău sunt oameni de succes în teoria duplicităţii. După ce au reuşit să convingă cetăţenii R. Moldova că vorbesc două limbi diferite, au două istorii, două Crăciunuri la pachet cu două feluri de Anul Nou, apoi – două drapele de stat, iată că şi ziua de 9 mai are două semnificaţii în Moldova.

De câţiva ani, Moscova, Petersburgul, Omskul, alte oraşe ruseşti sunt invadate la fiecare început de mai de panglici bicolore, oranj-negre, care ar semnifica Biruinţa sovietică asupra Germaniei fasciste. Iniţiativa acestei campanii ar aparţine unui grup de jurnalişti de la o agenţie de presă din Federaţia Rusă, dar, spre regretul lor, campania «Мы— наследники Великой Победы!» a atins culmile celui mai grandios succes la Chişinău, căci anume aici în 2010 a fost înregistrată cea mai lungă panglică a Sfântului Gheorghe expusă public vreodată pe glob.

La fiecare început de mai la Chişinău apar oameni care îşi prind panglici bicolore la piept şi le poartă cu o nedisimulată mândrie, dar tot mai mulţi – le prind  de fermoare, buzunare, şireturi, fapt care nu ar exprima neapărat respectul pentru un ordin militar.

În fond, panglica Sfântului Gheorghe a fost interzisă pe toată perioada sovietică, iar cel care s-ar fi încumetat să o folosească ar fi putut avea soarta celor care s-au încumetat atunci, după marea victorie din 9 mai 1945, să vorbească în Moldova de tricolor, limba română şi istoria românilor.   Autorităţile sovietice nu au folosit panglica Sfântului Gheorghe pentru niciuna dintre distincţii, inclusiv pentru distincţiile militare oferite ostaşilor sovietici biruitori. O panglică similară, folosită la fabricarea distincţiilor sovietice, a fost de fapt numită Gvardeiskaia lenta.

Celebrarea victoriilor este ceea ce le lipseşte cetăţenilor R. Moldova, înglodaţi în sărăcie, probleme sociale şi alte multe motive de a fi trişti. Dar celebrarea unei victorii doar pentru a răni şi a dezbina cetăţenii este cel mai ingrat mod de a comemora milioanele pierdute în acest război. Pe de o parte, pare să fie un sacrilegiu să respingi panglica Sfântului Gheorghe, care nu are nicio legătură cu victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, pe de alta – poate fi considerat un gest de pângărire anume sacralizarea unei panglici care nu a fost purtată de veteranii acestui război atunci, în 1945. Nu putea puterea sovietică ateistă, care a demolat biserici şi a omorât preoţi şi oameni credincioşi, să asocieze distincţiile comuniste cu numele unui sfânt ortodox.

În fond, dacă aceste marşuri de promovare a panglicii Sfântului Gheorghe ar avea drept scop sensibilizarea cetăţenilor cu privire la starea unor participanţi la război, ar fi de bine. Se pare, însă, că această campanie e doar un element de promovare a unui element rusesc în R. Moldova, şi atât.

Panglicile oranj-negru nu includ veteranii români din acest război, ba chiar, prin acest gest, aceştia de la urmă sunt respinşi din nou, aşa cum au fost respinşi de la 9 mai 1945 până în prezent. Totuşi, aceste panglici oranj-negru împart cetăţenii R. Moldova nu doar în cei care sunt cu ruşii şi cei care sunt cu românii, ci şi în cei care celebrează Ziua Victoriei sovietice şi cei care consemnează Ziua Europei.

Războiul din 1945 a cuprins nu doar Uniunea Sovietică şi Germania, ci întreaga Europă, de aceea toate statele din această comunitate celebrează Victoria, inclusiv Germania. Numai că Ziua Victoriei, în întreaga comunitate europeană, este celebrată la 8 mai, data la care aliaţii celui de-al Doilea Război Mondial au confirmat capitularea Germaniei naziste.

Uniunea Sovietică a instituit celebrarea aceleiaşi capitulări naziste la 9 mai, pentru că această capitulare a avut loc în noaptea de 8 mai, dar poporul sovietic a fost informat oficial despre asta, prin ordinul lui Stalin, în dimineaţa zilei de 9 mai 1945.

Acum, statele europene celebrează Ziua Victoriei la 8 mai, iar la 9 mai – Ziua Europei, care marchează declaraţia Schuman din 9 mai 1950. Rusia, ca o succesoare a Uniunii Sovietice, celebrează Ziua Victoriei aşa cum a vrut Stalin. Republica Moldova a ieşit din componenţa Uniunii Sovietice cu 20 de ani în urmă, dar încă celebrează Ziua Victoriei aşa cum a spus Stalin. Iar Ziua Europei va fi celebrată după 10 mai, după ce Moscova îşi va retrage bucătăriile de campanie, până la anul.

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. un om

    Pacat de Moldova,ca inca se mai scalda in apele involburate ale fostului URSS,pe cind republicile baltice,Georgia,au sters cu buretele aceste perceptii.Inca ii mai vezi pe majoritatea veteranilor ca au pieptul plin de tinichele( oare la fiecare pas sau tragere din arma fiecare primea o medalie?)In celelalte tari o sa vezi acolo doua trei medalii cel mult.L-am mai auzit si pe clampaul de Lupu cum ii vorbea la ureche unei foste eroine rusoaice,ca au fost vitejii ce au eliberat Moldova de fascism,adica de strabunicii,bunicii,parinti,frati si surori ce au parasit pamintul natal si au trecut Prutul,unde multi si-au gasit somnul vesnic,iar altii il asteapta.9 MAI ,este sarbatoarea lasata mostenire de Stalin,o anomalie ce mai dainuie si in prezent pe pamintul moldovenesc.

  2. Petrus

    As recomanda romanilor sa-si lege panglica sfantului inexistent la slit si tricolorul in dreptul inimii.

  3. Petrus

    ..in plus, poate ca n-ar fi rau ca cineva sa le explice analfabetilor de rusi ca in Germania nu a existat niciun fascist. Partidul fascist era in Italia, cel din Germania se chema national-socialist si avea aproape aceeasi ideologie cu partidul comunist sovietic, cu singura deosebire ca a omorat cam de 100 de ori mi putini oameni din propriul popor si de 1000 de ori mai putini din alte popoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *