Ziarul de Gardă, printre laureaţii medaliei Geuzen

Vineri, 13 martie, în oraşul Vlaardingen din Olanda a fost înmânată medalia Geuzenpenning organizaţiei „Free Press Unlimited”, care susţine jurnalismul de investigaţie şi reporterii dedicaţi drepturilor omului din întreaga lume. La ceremonia de premiere au fost invitaţi reprezentanţii a 9 instituţii media de pe 4 continente, care au fost declarate „devotate profesiei”.

Medalia Geuzenpenning este înmânată, începând cu anul 1987, în oraşul Vlaardingen. Această medalie evocă pagini istorice de rezonanţă din istoria Olandei. Geuzen (sensul acestui cuvânt olandez ar fi protestatar, rezistent) au fost supranumiţi cei mai curajoşi militanţi pentru adevăr ai secolelor trecute. Primii geuzen ai Olandei au opus rezistenţă ocupaţiei spaniole în secolul XV. Apoi, în timpul celui de-al doilea război mondial, grupuri de partizani au opus rezistenţă feroce ocupanţilor germani, asumandu-şi faptul că vor muri pentru această cauză.

Deja de 28 de ani Medalia Geuzenpenning este înmânată persoanelor şi organizaţiilor care luptă pentru democraţie, transparenţă, împotriva corupţiei. În anii anteriori, această distincţie a fost acordată unui şir de persoanlităţi şi organizaţii notorii, cum ar fi Amnesty International, Harry Wu, disident chinez, Martti Ahtisaari, fostul preşefinte finlandez, sau actorul Richard Gere pentru campania de susţinere a drepturilor omului în Tibet.

511-zdg-geuzen-23Drapelul R. Moldova a fost pentru prima dată onorat în cadrul acestei ceremonii, reprezentantul Ziarului de Gardă fiind invitat alături de alţi 9 jurnalişti din lume. „Politicienii corupţi din Moldova ştiu că reporterii vor elucida fapte pentru care vor fi pedepsiţi”, se spune în comunicatul de presă emis de Fundaţia Geuzenpening, prin care explică de ce anume a fost acordată medalia acestui grup de jurnalişti. Ziarul de Gardă a fost aplaudat la Vlaardingen alături de Tribal News Network din Pakistan, de radio BNNRC din Bangladeş, de Jeugdjournaal din Surinam, Herzimbabwe din Zimbabwe, Synergy din Liban, Radio Dabanga din Sudan, Anabel Hernandez din Mexico şi Kavkazskii Uzel din Rusia.

Free Press Unlimited este o organizaţie olandeză care susţine presa liberă din întreaga lume, având un parteneriat cu ZdG pe parcursul ultimilor 3 ani.

A.R.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *