Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Obama şi Durandin la Chişinău

Obama şi Durandin la Chişinău

249-durandinCartea „Statele Unite şi lumea moştenite de Obama”, apărută în Colecţia CARTIER Istoric, a fost lansată luni, 19 octombrie, la Librăria din Centru. Cititorii prezenţi la eveniment susţin că au fost atraşi în special de numele Obama, care este haşurat pe prima pagină a volumului şi, totodată, de prezenţa la Chişinău a autoarei, Catherine Durandin, din Franţa.

Politologul Oleg Serebrian, prezent la eveniment, s-a arătat uimit de ideile dezvoltate de Durandin în cartea „Statele Unite şi lumea moştenite de Obama”. „În mai multe capitole, transpare această uimire a autoarei faţă de poziţia SUA în acest haos geopolitic care s-a instaurat în lume după 1991. Este o carte la intersecţia istoriei şi a ştiinţelor politice”, explică politologul.

În capitolul legat de Alianţa Nord-Atlantică, autoarea, fără a intra prea mult în detalii, lasă să se înţeleagă că această organizaţie internaţională este o reminiscenţă a logicii războiului rece şi se încadrează mai curând în logica vechii rivalităţi geopolitice Est-Vest. Totodată, poate fi observat că protagonistul acestei cărţi nu este un om, ci o lume – SUA.  Serebrian a mai adăugat că francezii au o percepţie diferită în raport cu felul în care se desfăşoară evenimentele politice internaționale. „E interesant cum este văzută Rusia şi SUA din Paris. Constat că acţiunile întreprinse de administraţia Bush, cum sunt cele din Irak şi Afganistan, sunt tratate cu prudenţă de autoarea volumului. Pentru noi, SUA este elementul care nu greşeşte niciodată. Şi America greşeşte! – ne spune autoarea, demonstrând prin ceea ce s-a întâmplat în Irak”, a conchis Serebrian.

În opinia politologului Igor Munteanu, Catherine Durandin încearcă să provoace publicul prin identificarea întrebării care contează pentru a înţelege ordinea internaţională. Mai exact, care sunt actualmente obiectivele SUA şi care este aliajul dintre misionarismul specific al SUA şi pragmatismul elitelor acestei ţări. „În această carte se spune foarte puţin despre Obama. Însă se vorbeşte mai mult despre structura şi interesele instituţiilor americane. Este foarte interesantă viziunea de la Paris pentru a înţelege care sunt după părerea autorului imboldurile Rusiei”. Munteanu a ţinut să sublinieze că viziunea de la Paris transmite uneori mesaje cinice, aşa cum pot  fi observate în ultimul capitol, intitulat „În pat pentru un baril de petrol”.

Printre titlurile publicate de autoare se enumeră: CIA în război; Statele Unite, mare putere europeană; CIA – cinci ani de furie; Istoria românilor; Bucureşti, amintiri şi plimbări.

Iurie Sănduţă