Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Frumuseţe la borcan

Frumuseţe la borcan

Piele delicată, ten curat, păr strălucitor – sunt „rigorile” frumuseţii pe care încearcă să le respecte majoritatea femeilor. În acest sens, magazinele specializate vin cu un sortiment bogat de borcănaşe, sticluţe şi tuburi cu tot felul de loţiuni şi creme uimitoare, care ne aprind ochii atunci când citim despre efectul uimitor pe care urmează să-l sesizăm peste doar câteva zile.

IMG_7531Însă, medicii ne atenţionează că, oricât am investi în tratamentele cosmetice, acestea oricum conţin o cantitate mare de compuşi chimici cu efecte secundare, care distrug treptat pielea. De aceea, specialiştii ne sfătuiesc să mizăm pe ingredientele naturale care oferă cantitatea de vitamine necesară pentru a ne simţi şi a arăta bine.

„Nimic nu este mai bun pentru pielea, părul, organismul nostru decât produsele bio, care conţin doar ingrediente sută la sută naturale, luate din natură. Doar că nu trebuie să uităm că acestea au un termen de valabilitate limitat, pentru că nu conţin niciun fel de conservant”, ne spune Olga, care vinde produse 100% naturale, după cum afirmă aceasta.

IMG_7611În cadrul expoziţiei „Beauty”, care a fost deschisă în perioada 25-28 februarie, la un centru expoziţional din Chişinău, la care au participat circa 100 de companii din şase ţări ale lumii, au fost prezentate ultimele tendinţe din domeniul frumuseţii (cosmetice, parfumerie şi echipamente pentru saloanele de frumuseţe), . În cadrul expoziţiei, vizitatorii, dar în cea mai mare parte vizitatoarele, au avut posibilitatea de a interacţiona cu specialiştii în domeniu, de a cunoaşte tendinţele şi perspectivele de dezvoltare a acestui domeniu subtil. În cadrul evenimentului, vizitatorii au putut să vadă, să probeze sau să cumpere produse cosmetice.

Pavilionul expoziţional era împânzit de rafturi cu produse cosmetice, ustensile, parfumuri şi specialişti dornici de a ne face poftă de frumuseţe, care, potrivit lor, ar putea deveni nemuritoare dacă vom şti cum să investim şi să îngrijim corect de aceasta.

557-frumosPrintre sticluţele cu uleiuri esenţiale care depăşeau preţul de 75 de lei, am descoperit şi uleiul de cocos, recomandat de specialişti în special pentru îngrijirea părului. Dar, pentru 50 de grame de ulei de cocos aromat şi, după cum ne asigură vânzătoarea, sută la sută natural, trebuie să plătim cel puţin 150 de lei. Veţi spune – deloc ieftin, dar şi mai scumpe sunt produsele care au imprimate pe sticluţele colorate vreun brand cu renume. Pentru toate acestea trebuie să fim pregătiţi să plătim câteva sute de lei, în funcţie de cantitate sau de perioada zilei în care trebuie aplicat, de vârstă şi cât de repede va putea fi observat efectul, ne explică vânzătorii.

„Pentru a arăta bine e nevoie, în primul rând, de multă răbdare. Primul pas în tratarea unui ten cu probleme este demachierea. Nu contează cât de obosită eşti, cât de ocupată sau ce motiv sau pretext găsești când vine vorba de procedurile elementare de îngrijire a pielii. Trebuie să folosim o dischetă demachiantă şi un demachiant hidratant sau şerveţele umede special create pentru această procedură”, ne spune Natalia, în timp ce ne arată mai multe loţiuni de demachiere. „Fiecare femeie ştie că, pentru a arăta bine, trebuie să folosească produse de calitate care, la rândul lor, costă şi mai mult”, explică aceasta atunci când ne observă privirile fixate pe preţurile mari.

IMG_7569Mai mulţi specialişti susţin, totuşi, că pielea poate fi îngrijită şi cu produse naturale, găsite în casă sau în farmacii, la un preţ mai mult decât accesibil. Un exemplu bun este uleiul de morcovi, care curăţă tenul şi conferă o nuanţă de bronz, iar cu timpul, înlătură orice fel de pete pe care tenul le poate avea. De asemenea, în cazul în care ai un ten acneic, aplică pe locul problematic, înainte de culcare, puţină pastă de dinţi, atât cât să-l acopere şi lasă-l aşa. Dimineaţa, spală-te pe faţă cu un săpun antibacterian. Nu uita să aplici apoi o cremă hidratantă, deoarece acea zonă va fi deshidratată. Şi mierea luptă cu coşurile. Aceasta trebuie aplicată pe zona afectată. Peste acest loc, lipeşte un plasture sau un tifon şi mergi la culcare. A doua zi, clăteşte faţa cu apă călduţă din abundenţă şi foloseşte puţină cremă.

IMG_7629Medicii recomandă pentru tenul acneic şi pliculeţe de ceai de muşeţel: fierbe câteva pliculeţe de ceai de muşeţel şi îmbibă o bucată de tifon steril în soluţia caldă. Aplică tifonul pe zona infectată. Lasă-l să acţioneze circa 10-15 minute, după care aplică o picătură de tinctură de propolis şi las-o să acţioneze până dimineaţa. O cremă de zi foarte bună pentru tenul acneic este cea cu propolis şi zinc, pe care o găseşti în farmacii. Aceasta se aplică de 3 ori pe zi.

Pentru un ten sănătos, specialiştii recomandă şi o mască de faţă, pentru care ai nevoie de 3 linguriţe de argilă pudră şi 2 linguriţe de miere. Se aplică pe faţa curăţată în prealabil şi se lasă să acţioneze circa 20-30 de minute. Se curăţă cu atenţie cu apă călduţă şi apoi se hidratează tenul cu o cremă.

IMG_7502„Biocosmetica este o cosmetică vie, care ne ajută să fim frumoase. Această cosmetică este bazată exclusiv pe ingrediente naturale, obţinute prin procedee mecanice, fără nicio ingerinţă chimică. Şi procesul de combinare a acestor ingrediente este natural, urmând, de fapt, tradiţii şi reţete de dinaintea revoluţiei tehnologice, care a dus cosmetica la nivel de industrie. Încă de la bunicile noastre am învăţat: să ne spălăm pe cap cu apă cu frunze de nuc sau urzică, să ne facem „măşti” pentru păr cu ou şi miere, să ne dăm cu lapte sau iaurt pe piele ca să fie hidratată, să ne spălăm cu ceai de pătlagină sau nalbă pe faţă pentru curăţenia tenului, şi lista poate continua”, susţine Sabrina, care face produse cosmetice, creme de faţă şi corp, precum şi săpunuri din ingrediente naturale. Ea susţine că înţelege de ce oamenii preferă să cumpere nişte creme din magazine, în loc să piardă câteva minute pentru infuziarea unor plante şi amestecarea tuturor ingredientelor. „Când vine vorba de produse cosmetice, este mult mai simplu să întindem mâna pe un raft după un produs oarecare, fiind tentaţi fie de reclama bine gândită, fie de faptul că este inclus în lista unei campanii de marketing „la promoţie”, sau datorită unui ambalaj care ne atrage privirile”, susţine tânăra.

IMG_7533Potrivit tinerei, care produce şi produse naturale de îngrijire a pielii capului şi părului, şampoanele din comerţ sunt menite să cureţe atât de tare rădăcina părului de sebum, ca să rămâi cu senzaţia aceea de curat, încât îl epuizează şi fac ca pielea capului să secrete sebum în exces, adică părul se îngraşă şi ajungi să îl speli în fiecare zi. „Şampoanele naturale echilibrează secreţia de sebum, nu o anihilează”, explică tânăra producătoare.

Cu toate acestea, specialiştii ne recomandă să folosim uleiuri naturale, care trebuie să fie aplicate după duş, când pielea este umedă, iar porii sunt deschişi. De asemenea, aceştia susţin că, pe lângă îngrijirea pielii, trebuie să acordăm o atenţie sporită şi la ceea ce mâncăm şi să renunţăm, pe cât e posibil, la ritmul alert de viaţă.

T. B.