Principală  —  Pamflet   —   Voronin: Decrectul MEU prezidenţial

Voronin: Decrectul MEU prezidenţial

Comuniştii au făcut public încă un „Cuvânt introductiv al lui Voronin”. Acest cuvânt a fost citit de pe o foaie cu greşeli  în cadrul „întrevederei” cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

În acest „cuvânt introductiv”, Voronin menţionează că avea „pregătite pentru astfel de vizite unele roluri cu un text standard”. Presupunând că Van Rompuy nu ştie ce înseamnă exact “roluri cu text standard”, liderul comunist a făcut o scurtă descriere cu repetiţie triplă: “de a se plânge, de a se plânge şi încă o dată de a se plânge pe guvernare”.

Totodată, Voronin şi-a exprimat regretul că nu mai stă tete-a-tete, sau „duşa v duşu” cu oficialii europeni, la fel ca pe timpuri. „Cu mare regret, noi-opoziţia, deja mai bine de un an nu apelăm la structurile europene după susţinere şi înţelegere”.

Liderul roşu i-a bătut obrazul oficialului european, pentru că se pare că Europa uită cui se datorează tragediile democraţiei moldoveneşti care au făcut ca mulţi oficiali europeni să vină la Chişinău în mod repetat în regim de urgenţă. „La 17 noiembrie 2002, prin decretul MEU prezidenţial”, zice Voronin,  Moldova a pornit  spre „standardele europene, spre reforme europene”.

E adevărat, avionul lui Voronin deseori zbura la Bruxelles, spre standardele europene, dar nu putem nega şi faptul că înapoi venea cu antireforme comuniste. Mai ales că erau bani suficienţi pentru toate mofturile. „Bruxelul a susţinut atât financiar, cât şi organizatoric iniţiativa noastră cu privire la măsurile de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol,” recunoaşte fostul preşedinte, fără să explice măcar prin jumătate de vorbă, măcar printr-un subiect cu predicat, ce a făcut cu aceşti bani şi la ce a ajutat cheltuiala financiară europeană? Dar, poate pentru că e un cuvânt introductiv, nu şi explicativ, consilierul care i-a scris cuvântarea lui Vladimir Nikolaevici a făcut foarte multe introduceri în diverse teme, fără vreo dezvoltare a subiectelor. Un citat, se pare, ne introduce perfect în ceea ce înseamnă acest partid: „Se spune că noi – nişte mercenari anti-europeni, stalinişti, umbrele nereformate ale trecutului, cu care nu poate fi purtată o luptă corectă, după reguli europene”. După această frază, Voronin nu revine să explice nici dacă e drept, nici dacă e strâmb acest citat, ci se năpusteşte direct asupra altui subiect, legat de AIE.

Îl felicităm pentru acest cuvânt introductiv plin de sinceritate, de gânduri întrerupte, pentru idei lansate şi neterminate – care reprezintă, probabil, adevăratul mod de a gândi al fostului preşedinte al R.Moldova. Mulţumim pentru sinceritate.

Maia Ostapciuk