Voronin cu şi fără hârtie

Vinerea trecută, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a venit la Clubul de Presă, pentru o „altfel”de întâlnire cu presa. Întâlnirea presei cu Voronin de această dată a fost chiar foarte diferită de celelalte întâlniri cu liderii politici care au avut loc în cadrul Clubului de Presă.

A fost primul politician care şi-a citit cuvântarea de pe hârtie, inclusiv formulele de salut. A fost total neobişnuit. Nu şi captivant. Iată, mot-a-mot, ce a spus Voronin în primele 9 minute (potrivit cercetătorilor, auditoriul este maxim de vigilent la cuvântări doar 9 minute, după care se deconectează):

«Vă sînt reconuscător pentru această invitaţie. Deja am fost informat despre regulile de comunicare ale clubului dumneavoastră de presă. Şi în conformitate cu acestea eu îmi voi permite să fac cîteva teze întroductive şi să răspund la întrebările dumneavoastră.

Ce aşi dori în primul rînd să spun astăzi în acest cerc – cerc de oameni care nu doar că reflectă, dar şi formează ordinea de zi a actualei Moldove? Probabil în primul rînd ar trebui să vorbim însăşi despre ordinea de zi. În ce constă ea? Ce conţine? Ce nu ne convine nouă – opoziţiei – din elementele de bază ale acestei ordine de zi? Şi cum trebuie să fie în opinia noastră, o altă logică alternativă de stabilire a sarcinilor pentru modernizarea Republicii Moldova?»

A urmat încă o jumătate oră de de cuvântare citită, după care, au urmat întrebările reporterilor pentru care răspunsurile nu au fost scrise din timp pe hârtia lui Vladimir Nikolaevici, iată de ce răspunsurile nu au fost tocmai pieptănate şi trecute prin filtrul inteligenţei.

Vă oferim în continuare 9 minute de declaraţii voroniniene, care nu au fost scrise pe nicio hârtie, niciodată, de niciun consilier: „opţiunea PCRM este pentru integrare europeană. Ce noi avem altă direcţie?”, „rejîmul de vize”, „Alianţa e un balaur cu trei capete care nu trăieşte mult”, „Balaur cu 2 capete n-am văzut în poveşti”, „aveam să fiu acelaş Lucinschi”, „prietenul meu, Iurie Roşca, fără ghilimele”,  „Eu am concentrat toate puterile în mâini: Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia – pentru binele ţării”, „Zdrasti, de ce amuia PIB-ul o scăzut?”, „Pe persoane în genere PIB-ul ista nu-i satisface, ei au chestii mult mai serioase, să-şi cumpere apartamente, maşini”, „Atuncea reprezentanţii FMI şi-au făcut bagajele şi au urmărit de la distanţă Moldova”, „Nu-nţăleg ce-i asta să cumperi partid? Şi-ncă le mai unesc unul cu altul”, „Mie-mi plac fetele aşa cu temperament, îi cam târziu, îs cam în vârstă, da tot nu mă pot abţine”, „mă ţineţi sub control, de atâta nu mă pot scăpa cu vorba”, „Prim-ministrul trebuie să vorbească to şto palojena!”, „glupo kogda politik ubegaet ot presî”, „Vkalîval kak Papa Karlo, zato dostig samoi vîsokoi doljnosti v gosudarstve”, „Le-am spus la reprezentanţii Comisiei de la Veneţia: Voi ce faceţi la Veneţia ceea?”, „nu-mi plac televiziunile care se ocupă cu talk-showuri, nu iubesc, refuz, îmi place singur, la avtorskie peredaci”, „după tradiţia noastră comunistă am dat jina pe români”, „în natură nu există culori, totul provine de la alb şi negru. Culoarea roşie provine de la alb”.

În finalul acestei lecturi vă oferim vreo 40 de cuvinte din concluzia cuvântării citite de V. Voronin:

„De aceea actuala guvernare nu trebuie să se dezinformeze de torentele zgomotului informaţional, glamurului din preajma politicului şi complimentelor din afară. Mai bine ar privi realitatea în faţă şi ar face concluziile de rigoare, cît mai curînd posibil! Vă mulţumesc pentru atenţie.»

Cu mulţumirile de rigoare, Marko Circarul


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. un cetatean

    Ura lui viscerala,fata de romani,intelectuali,partidele democratice si televiziuni,sunt din anii cind a fost pus sef brutar si apoi dus la scoala politica a fostei militii sovietice.Aici, i s-a inplintat in bostanul sec,ideile si convingerile totalitarismului si ca pe pamint nu exista si un alt partid decit cel bolsevic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *