URSS, uitată la Rădoaia

Pentru Rădoaia (Sângerei), 20 de ani s-au dovedit a fi, totuşi, prea puţini că să poată întoarce foaia şi trece la o altă pagină a Istoriei. Să fi trecut 27 August 1989 pe alături cu satul? Sau 31 August?

Rusia a reuşit, între timp, să facă un război la Nistru, să ocupe Transnistria, să privatizeze jumătate din economia Moldovei, să ia Lituaniei Kenigsbergul (Kaliningradul), să rupă Georgiei – în urma altui război, Abhazia şi Osetia de Sud, să facă două războaie în Cecenia…, Europa Centrală şi de Sud-Est e aproape toată în NATO şi UE, Balticii în NATO şi UE şi ei, Ucraina a trecut printr-o revoluţie portocalie şi a reuşit, parţial s-o şi piardă, Egiptul şi Libia au rămas fără Mubarak şi Kaddafi, Irakul fără Hussein, iar Jugoslavia fără Miloşevici…, la Chişinău s-au schimbat 5 preşedinţi (unul după două mandate şi alţii doi interimari), 10 prim-miniştri şi 8 parlamente, comuniştii, în aceeaşi perioadă, au fost scoşi şi repuşi în lege, readuşi la putere, cu o guvernare exclusivă. În urma lor au lăsat peste 100 de milionari şi miliardari (majoritatea comunişti) şi cel mai sărac stat din Europa. Chişinăul a fost vizitat în 2010 de vicepreşedintele american Joe Biden, Zinaida Greceanâi a candidat de două ori la preşedinţie, dar este tot ne-preşedinte, Marian Lupu a candidat şi el de trei ori şi acum se pregăteşte s-o facă şi a patra oară, Dodon a devenit între timp platforma de lansare a Z. Greceanâi în funcţia de preşedinte (pentru a treia oară şi ea, după Lupu), Mişin se descurcă în română, Tkaciuk ştie şi el câte ceva, iar Voronin a devenit chiar «molodeţ» în acest sens, deşi aşa şi nu a putut să înveţe alt alfabet decât cel rusesc, din copilărie. Exact aşa ca şi toţi primarii şi consilierii pe care i-a avut până acum şi îi mai are Rădoaia. Potrivit unor surse locale, actualul primar la Rădoaia, Gheorghe Patraşcu, ar fi de la PD, iar în lista generală a consilierilor doar 4 din 15 sunt comunişti, ceilalţi PLDM-işti (5), PDM-işti (4), un PL-ist şi un PRM-ist. Ce s-o fi întâmplat la Rădoaia?

Imagine preluată de pe UNIMEDIA, trimisă de Dinu, mai degrabă un trecător, decât locuitor al satului


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *