Circ în Tramvai: Plahotniuc şi-a dus bodyguarzii la biserică

Veniseră sărbătorile de Crăciun şi cei 365 de bodyguarzi ai lui Vlad Plahotniuc cântau colinde. Se aşezau în faţa portretului stăpânului lor şi cântau „Domn, domn să-nălţăm, domn-domn să apărăm”. Apoi se închinau, ca la un iconostas. Plin de evlavie, Plahotniuc a decis să îi ducă la o Biserică adevărată, în toiul sărbătorilor de iarnă.

A aranjat o vizită la Mănăstirea Curchi. Nu, nu e pe circumscripţia lui, dar de fapt circumscripţia lui e toată Moldova, nu are de ce fi circumspect la acest aspect.
La Curchi, a fost întâmpinat frumos. Bodyguarzii au ieşit ca săgeţile din maşini. Paznicul-şef, Constantin, a ţâşnit din Mercedesul blindat şi a început imediat o „trenirofkă” pentru circumvoluţiuni (3 la număr), citind inscripţia de la intrarea în locaş: „Mă-nă-stiii-rea Cuuu-rechi!”. O voce iute de femeie l-a corectat: „Curchi, Constantine!”. Paznicul-şef a zâmbit către bodyguarda-şefă: „Păi, doamna Monica, cineva a mâncat o literă! Mânca vreun curechi când scria denumirea şi a înghiţit şi o literă, aşa-i?”. Bodyguarda-şefă a dat ochii peste cap şi Constantin, dar şi Vlad au înţeles că ea se roagă. Şi-au făcut toţi cruce şi au tăcut.

Cei 365 de bodyguarzi nu prea sunt merşi la Biserică. Dar au auzit că şeful lor nu-i deloc cheie de Biserică, de aceea se gândeau oleacă cu îngrijorare cum o să deschidă uşa, dacă ceva.

Apoi şi-au amintit că Zeul Oligarh poate deschide orice uşă cu piciorul. Da, aşa îşi bagă el piciorul, dacă îi trebuie. De data asta îi trebuie la Biserică, pentru fotografii. Ştiţi, oamenii în ziua de azi îşi fac sesiuni foto, închiriază o sală decorată cum vor ei (cu brad, sau cu atmosferă de Paşti, sau cu lux, sau cu maşini scumpe) şi se fotografiază ca să pună pe reţele sociale aceste poze şi să creadă lumea că aşa e viaţa, taman exact aşa. Dar lui Vlad i-a trebuit sesiune foto la Biserică. De ce? Dacă tot îşi face lumea cruce la el, măcar să o facă la Biserică.

În mănăstire, bodyguarzii au stat cuminţi, au ascultat cântecele, s-au închinat la icoane, şi au avut grijă să nu se atingă nimeni de zeul lor. De câteva ori, de zeul Plahotniuc s-au apropiat şefii de la mănăstire, dar se vedea că zeului îi place apropierea, se lăsa fotografiat şi filmat, de aceea bodyguarzii au avut o zi liniştitoare.

Oamenii din jur tot s-au închinat la icoane, dar şi la însuşi zeul Vlad, au fost cuminţi. „Iaca dacă ar fi aşa peste tot, Doamne Fereşte, într-o zi zeul poate să nu mai aibă nevoie de 360 de bodyguarzi. Atunci ce mâncăm noi toţi după „trenirofkă”?”, s-a gândit cutremurat paznicul-şef, Constantin. Dar şi-a revenit repede. „Oameni răi sunt mulţi, mai ales în ţările sărace”, asta a citit el într-o carte, pe pagina ceea întreagă pe care a citit-o anul trecut. „Oameni răi sunt, pentru că e sărăcie, şi toţi vor ceva de la zeul nostru Vlad. Probabil, oamenii îs invidioşi că zeul nostru e miliardar. Dar dacă n-ar exista Zeul Miliardului, cum am putea să trăim? N-ar avea niciun sens nici Parlamentul, nici Guvernul, nici opoziţia! Tare-i bine că domnul Vlad este zeul nostru, al Miliardului şi în vecii vecilor,” şi-a făcut semnul crucii Constantin Celfărădecarte, şef de pază.

După ce a finalizat slujba, bodyguarzii nu au stat la masă. Pentru că şeful lor nu mănâncă, nu doarme. De frică să nu se întâmple ceva cu miliardul. Aşa că toţi au pornit cu mercedesurile spre casă. Pe drum au discutat despre cum a fost.

„Aţi observat, nu toate icoanele seamănă cu zeul Vlad. Parcă nu le-a pictat un pictor cum trebuie”, a spus gânditor paznicul-şef. S-a aşternut o linişte periculoasă. Situaţia a fost salvată de bodyguarda-şefă, Monica.

„Păi avem noi pictori, care pot desena frumos. Chiar azi am să contactez Uniunea Artiştilor Afiliaţi, să identificăm cel mai bun pictor, să picteze cele mai reale icoane cu domnul Vlad!”, a spus ea cu osârdie în glas.

„Auzi, Monica. Dar pictorii ceea plastici şi a-feliaţi, ar putea să deseneze nişte cifre?”- a răsunat întrebarea. Întreba însuşi Zeul. Monica a pus şi mai multă osârdie în răspuns:

„Da, sigur! De care cifre vă trebuie, romane sau arabe? Poate arabe – că aveţi firmele acestea mari în Emiratele Arabe Unite şi trebuie să fie numere frumoase, nu ieroglife. Chiar acum îi sun, pe ce dată vă trebuie cifrele?”, s-a exaltat Monica, punând degetele pe celular.

„Pe 24 februarie, noaptea. Ca pe 25, dimineaţa, să le putem arăta la televizor”, a spus zeul miliardului.

Marian Aud-şi-Tac

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *