Inundaţii la comandă la SIS

293-caricaturaO mare uşurare s-a lăsat peste sufletele unor angajaţi SIS, care îşi trag rădăcinile din KGB-ul sovietic. După ce, la începutul anilor ’90, au fost scoase din arhivele SIS de la Chişinău numeroase dosare, care au fost duse la Tiraspol, după ce, în aprilie 2009, au fost distruse actele despre complotul puterii împotriva tinerilor, iată că s-a mai reuşit o mare realizare în campania de distrugere a dosarelor. O ploaie septembrină a inundat dosarele represaţilor politici.

Cică, depozitul special al SIS, în care sunt păstrate dosarele victimelor represiunilor politice, a fost inundat după ploile abundente din 4 şi 5 septembrie.

Scenariul după care s-a produs inundaţia este demn de un thriller. Apa s-a scurs în depozit  sâmbătă dimineaţă, când taman angajaţii SIS lipseau de la lucru pe două zile. Când au revenit, ce să mai alegi din nişte acte învechite şi stropite cu sudoarea de 60 de ani de trudă kgb-istă? Nu-s documentele, nu-s dovezile, nu-i adevărul, nu-i dreptatea.

Gurile rele spun că inundaţiile au fost organizate şi planificate din timp. Acest lucru se dorea demult, de aceea pe weekend a fost lăsată deschisă uşa la depozitul SIS ca să intre apa. Pentru că apa nu intra, unii angajaţi cărau apă cu făraşul de afară înăuntru, ca să stropească pe ici colo pentru invocarea umezelii. Unii securişti mai evlavios au dansat şi dansul paparudelor, ca să vină ploaia mai mare. Pentru că paparudele nu au vrut să se supună, acestea au fost ameninţate cu deschiderea dosarelor şi exilarea în Siberia. Cu tot efortul, au fost udate vreo 50 de dosare.

Taisia Sibirskaia

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *