Ghimpu satisfăcut de păpuşă

„Eu nu vreau la guvernare o păpuşă frumoasă, vreau una deşteaptă,”a declarat Mihai Ghimpu după desemnarea candidaturii Maiei Sandu la funcţia de premier. Mihai Ghimpu a mai specificat că „Maia Sandu nu e mai deşteaptă ca noi”, după care a povestit în detalii care este standardul de deşteptăciune pe care îl poate accepta el de la o păpuşă politică.

Unu. Păpuşa deşteaptă trebuie să ştie a se preface proastă. „Ea nu poate înainta condiţii. Condiţii poate pune o parte a alianţei, ea este parte componentă a alianţei, a PLDM”.

Doi. Păpuşa trebuie să stea în poziţie de drepţi la comanda bărbaţialor care conduc alianţa. „După comportamentul ei şi partidul meu poate să o invite mâine la discuţii nu doar PD”, a spus Ghimpu.

Trei. Păpuşa trebuie să dea semne. Semne bune: „Nu e un semn bun că nici ieri nici azi nu s-a dus să discute cu reprezentanţii Partidului Democrat”, a explicat Ghimpu.

Patru. Păpuşa nu trebuie să fie regină. „Ori acceptă planul de guvernare propus ori nu, ea nu trebuie să vină ca o regină să ne spună ce să facem”, a conchis Ghimpu.

Cinci. Păpuşa trebuie să accepte că există zile în care va fi respinsă: „Maia Sandu nu a dorit să fie premier, dacă dorea nu se ajungea aici. Ea a făcut în aşa fel ca să fie respinsă”.

Astfel Mihai Ghimpu şi-a făcut publice micile dorinţe privind jucăria de la guvernare. E clar. Vrea o păpuşă. Cu care să se joace atunci când se adună împreună cu liderii alianţei. Şi când toate magazinele din lume propun păpuşi mari, mici, scumpe sau ieftine, dar confecţionate totuşi după principiul să fie frumoase, Mihai Ghimpu a şocat toţi iubitorii de păpuşi. El a dorit una deşteaptă.

Şi-a exprimat marele vis şi dorinţă public, în faţa camerelor de luat vederi, ca să cunoască toată lumea că el sparge stereotipurile, că el, în calitate de lider al unei formaţiuni politicie din cadrul alianţei pro-europene, nu mai vrea jucării frumuşele.

Încet-încet, a devenit clar că Maia Sandu nu poate fi păpuşă. Şi s-a purces la căutarea adevăratei păpuşi. Au fost căutate cu febrilitate păpuşi care să nu fie mai deştepte decât liderul PL (ca să nu existe iar contraste şi supărări), să fie maleabilă, să tacă când vorbeşte Ghimpu, să accepte ce decide PD, să nu se supere când o fotbaleşte PLDM. Totuşi, păpuşa trebuie să aibă un vino-ncoace, ca să atragă publicul cu un zâmbet, cu bune maniere, cu stil de persoană politică de pe Bâc.

Nişte oameni de la piaţă i-au adus lui Ghimpu o păpuşă din polietilenă. Părea corespunzătoare, căci avea gura mare, de parcă e capabilă să vorbească, dar tăcea. Părea chiar deşteaptă, căci nu vorbea deloc prostii, dat fiind faptul că tăcea. Accepta tot ce spune Ghimpu, căci nu are grai să se împotrivească. Dar, părea prea lipsită de viaţă, şi cumva – era prea de la Piaţa Centrală, nimic decebalesc în ea. Şi mai ales, era din muşama. Ghimpu, ar putea totuşi să o înghimpe, şi păpuşa cea deşteaptă ar putea da drumul la aer?

Experţii au decis să analizeze mai serios standardul noţiunii de deştept a liderului liberal. Au conchis toţi că e vorba de standardul Alina Zotea. Au luat parametrii, au făcut porrtetul-robot şi au început căutările. Dar s-a constatat că păpuşi de acest gen în cadrul PLDM, desemnată de către AIE să prezinte candidaturi de premier, nu se găseau. Totuşi, parametrii păpuşii dorite de Ghimpu corespundeau cu chipul şi asemănarea unui membru al PLDM. Ba chiar e mai reuşit decât modelul Zotea, căci nu e regină, dar nici nu vine de la Piaţa Centrală, locuieşte într-un palat adevărat. Şi ştie să tacă, să rabde, să nu se dea prea deştept, chiar dacă are diplomă de BAC.

Mulţi comentează că păpuşa pe care a ales-o Ghimpu de la PLDM nu e tocmai cea mai bună, dar e o coincidenţă astrală, Zodia Decebal face casă bună cu Zodia Streleţ, atunci când Ulinici se află în retrograd.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Simion

    Ghimpe mereu strica aerul. Acum, fatarnicul cu bogatii de nabab si cu obrazul gros cat senile tancului rusesc, a alterat atmosfera rau de tot, zici ca-i catastrofa ecologica. Poate de aia l-a facut pe gainarul Hahaleriu Muntean mai mare peste Mediu. Oligarhul Ghimpe, cu o betie neostoita de putere, cu IQ sub nivelul talpii dnei Maia Sandu, e ros de molii, numai peticul a ramas. Artificialitatea, luxul si opulenta marelui spatar de V(c)uliniciI Ghimpe, i-au devorat si putinul suflet. Leacu-i zeama de closet, pentru tovarasul Ghimpe.

  2. Anatol Railean

    Ghimpu cam sare de pe shosea, a uitat de unde a pornit ! De la un lider treptat sa ajungi la clown cam e o rusine !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *