Ghimpi şi pară pe salariile judecătorilor

Deputaţii întruniţi în ședinţă vineri, 22 iulie, au votat un amendament la Legea cu privire la lichidarea instanţelor judecătorești.

Amendamentul a fost propus de liderul PL, Mihai Ghimpu. Acesta prevede ca judecătorii care urmează să fie transferaţi la instanţele de drept comun, în urma lichidării instanţelor specializate, să nu fie remuneraţi cu același salariu, chiar dacă înainte de transfer au deţinut funcţia de președinte sau vicepreședinte de instanţă economică.

Iniţial, propunerea a provocat dispute între deputaţi, iar ulterior a fost votată în unanimitate după ce Mihai Ghimpu a adus argumente că judecătorii nu trebuie să fie plătiţi cu salarii mari până la sfârşitul mandatelor.

“De ce mie nu mi se plătește în continuare salariul de preşedinte al Parlamentului?”, s-a întrebat Mihai Ghimpu. Până la urmă, propunerea sa a fost susţinută şi de preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, dar și de președintele Parlamentului, Marian Lupu, care a declarat că “nu trebuie create condiţii privilegiate pentru judecători, deoarece ei sunt obligaţi să lupte cu corupţia”.

Cu voul deputaţilor AIE, Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de Lege despre lichidarea instanţelor judecătoreşti economice, după ce anterior acesta fusese respins de Legislativ.

Mirel SUCIT


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *