Ghenadi Onişcenko la World Food Moscow

439-onisencoÎn aceste zile, la Moscova, se desfăşoară o expoziţie grandioasă de băuturi şi produse alimentare – World Food Moscow. Expoziţia e la cea de-a 21-a ediţie şi găzduieşte produse din carne, peşte, fructe de mare, legume, cafea, ceai, patiserie, băcănie. La eveniment participă 1602 companii din 69 de ţări ale lumii. Scopul acestuia, potrivit organizatorilor, e diversificarea pieţei ruseşti de produse alimentare.

Noutatea ediţiei 2013 a expoziţiei e că medicul-şef sanitar de stat, Ghenadi Onişcenko, şi-a deschis un oficiu, pentru câteva zile, în unul dintre pavilioanele expoziţiei, supraveghind cu duritate standurile celor 7 companii din R. Moldova, participante la eveniment. Onişcenko şi-a înzestrat oficiul cu un laborator performant, angajând, cu acest prilej, câţiva laboranţi veniţi tocmai din China, ca să ia şi să testeze probele produselor moldoveneşti.

Cei câţiva producători din Moldova, Alfa-Nistru, Soroca, Natur Bravo, Bucuria, Mialex Nord, Producători de Fructe, cu sediul în clădirea Kentford, dar şi un producător de conserve din Camenca, încearcă să scape de ochiul vigilent al lui Onişcenko, pentru a reuşi să atragă cel puţin câţiva vizitatori la standurile lor.

Onişcenko, însă, pare de neclintit. El a convocat un grup mare de voluntari care, în cadrul expoziţiei, spun că sunt abilitaţi să colecteze probe de laborator, rezultatele cărora, şeful lor, medic sanitar de stat, le face publice la ore anumite. Ieri, participanţii la expoziţie au fost determinaţi să suporte o adevărată psihoză, atunci când şeful sanitar de stat a anunţat de la microfon că produsele celor 7 firme moldoveneşti conţin buristofocomisilorogie, spunând că aceasta ar fi o bacterie comună tuturor produselor din R. Moldova expuse la World Food Moscow. Potrivit acestuia, bacteria ar provoca insomnii, diarei spontane şi vomă. Din cauza acestei bacterii ciudate, Onişcenko a comandat deschiderea mai multor secţii sanitare pentru cei afectaţi de buristofocomisilorogie. Sanitarul şef a îndemnat vizitatorii să se oprească mai degrabă la cele 261 de standuri ale producătorilor chinezi, explicând că niciunul dintre produsele prezentate de ei nu conţine periculoasa bacterie de buristofocomisilorogie. Psihoza a început atunci când unul dintre participanţii la expoziţie, dintr-o ţară membră a UE cu drepturi depline, a încercat să ajungă la microfon şi să le comunice tuturor participanţilor că, de fapt, nicăieri în lume nu există o astfel de bacterie – buristofocomisilorogie. Omul a încercat să aducă probe, ca să-l convingă pe Onişcenko că produsele din Moldova nu pot conţine bacteria anunţată din simplul motiv că o astfel de bacterie nu există. Onişcenko l-a acuzat de spionaj, de porniri antiruseşti, de trădare de cauză şi de atitudine duşmănoasă faţă de “fratele mai mare”. Cu aceste acuzaţii sanitarul şef a provocat furia unor participanţi la expoziţie, veniţi la eveniment doar pentru degustări. Aceştia, flămânzi cum erau, au cerut ca “avocatul” produselor moldoveneşti să părăsească evenimentul, că de nu, riscă să fie aspru pedepsit de ruşii înfometaţi.

Onişcenko a încercat să stăpânească spiritele, dar nu a mai reuşit. Gloata flămândă, profitând de debandada verbală din sala de expoziţie, a început să înfulece tot ce îi cădea în cale: conserve, peşte, carne congelată, murături, prăjituri, checuri, paste, sosuri sau maioneză. Aşa cum la eveniment nu erau expuse şi băuturi alcoolice, dar ştiind despre embargoul rusesc asupra vinurilor din Moldova, înfometaţii au crezut că buristofocomisilorogia, despre care vorbise Onişcenko, ar fi un fel de vin şi au scandat cu înfrigurare: “Vrem buristofocomisilorogie!”. La această oră, psihoza de la World Food Moscow continuă.

Aurel ARGATU, de la Moscova, pentru Circ în tramvai

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *