Principală  —  Pamflet   —   DIMENSIUNILE LUI LUPU: "Un bilanţ…

DIMENSIUNILE LUI LUPU: „Un bilanţ pe nota 8, sigur…”

Sesiunea parlamentară de primăvară-vară este apreciată de preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, cu nota 8. Marian Lupu a spus pentru Info-Prim Neo că, deşi până la vacanţa deputaţilor mai e o lună şi jumătate şi urmează a mai fi votate proiecte importante, pachetul de legi adoptat până acum este impunător, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.

„Un bilanţ pe nota 8, sigur, fiindcă mai bine e să o luăm cu rezervă decât să supraapreciem. Au fost şi momente mai dificile. În acest sens este vorba de boicotarea de către opoziţie a activităţii Parlamentului, ceea ce, pe de o parte, nu a afectat procesul legislativ propriu-zis, pe de altă parte, nu putem constata o asemenea situaţie ca o normalitate”, a menţionat Marian Lupu, precizând că, pe parcursul acestei sesiuni, Parlamentul va încheia procesul de adoptare a tuturor proiectelor de lege care au fost anunţate drept prioritare.

«…pe dimensiunea muncii legislative, eu gândesc…»

„Ca şi concluzie generală pe dimensiunea muncii legislative, eu gândesc că şi pachetul de proiecte de legi care a fost prelucrat şi adoptat până acum este suficient de impunător în context cantitativ, şi în context calitativ. Am avut mai multe proiecte complexe, grele. Cred că planul nostru legislativ până la sfârşit de iunie îl vom realiza în cea mai mare măsură”, a menţionat spicherul.

Marian Lupu consideră că pe altă dimensiune, şi anume cea de monitorizare a implementării legislaţiei, mai sunt restanţe. „Am pus în faţa comisiilor parlamentare sarcina să fie elaborat un program de audieri pe diverse subiecte. Legile adoptate sunt bune, însă pe noi ne interesează cum aceste legi funcţionează, care sunt efectele. Începând cu sesiunea următoare, în baza acestor rezultate vom pune un accent şi mai mare pe tema de control parlamentar al activităţii executivului şi implementării legilor”, a declarat Marian Lupu.

«Este şi dimensiunea care vizează colaborarea cu societatea civilă»

Pe dimensiunea care vizează diplomaţia parlamentară, spicherul consideră că aici au fost foarte multe acţiuni. Delegaţiile moldoveneşti au participat la cele mai importante forumuri parlamentare internaţionale. „Este şi dimensiunea care vizează colaborarea cu societatea civilă. Exact pe parcursul acestei sesiuni s-a realizat un obiectiv foarte important: noi şi Consiliul Naţional al ONG-urilor am ieşit pe ultima sută de metri în elaborarea unei noi strategii de dezvoltare a sectorului asociativ pentru 2012-2015 şi mai pregătim pe fază finală modificările documentului în care e vizat conceptul de colaborare între Parlament şi societatea civilă”, a notat spicherul.

Preşedintele Parlamentului a mai menţionat că, odată ce a fost ales preşedintele statului, s-a creat o stabilitate politică, iar deputaţii se pot concentra pe activitatea lor legislativă. Şi odată cu revenirea în legislativ a opoziţiei parlamentare, procesul de activitate va lua o amploare şi mai mare.

Prima şedinţă plenară a Parlamentului R. Moldova din sesiunea de primăvară-vară a fost convocată pe 16 februarie. Deputaţii din PCRM au boicotat şedinţele în plen din această sesiune, revenind în Parlament abia pe 14 iunie.