AIE – miliardul desemnează Guvernul

Cele trei partide proeuropene sunt din nou gravide cu iniţiativa de a crea şi a lansa un nou Guvern. Discuţiile sunt în toi, liderii partidelor se întâlnesc în fiecare zi, ca la hram. Unii lideri pleacă direct de la negocieri – la hram. Se vede că noul Guvern va fi unul care va purta hramul alianţei pro-europene.

Există şi provocări şi dificultăţi în cadrul negocierilor. Cum să se numească noua alianţă veche. AIE-1 a fost, AIE-2 a fost, AIE-3 sau Coaliţia-1 a fost, deja se creează confuzii, mai ales că mulţi dintre membrii partidelor politice, fie şi cele parlamentare, dar şi cele din opoziţie, nu pot număra mai departe de cifra 3, deci un AIE-4 ar ameţi o mulţime de lume.

Deşi discuţiile cu privire la alegerea Guvernului durează de câteva săptămâni, problema nu constă în cine va fi în lista miniştrilor, sau cine va deţine funcţia de prim-ministru. Marea problemă e cum se va numi noua alianţă, astfel încât cifra de lângă AIE să fie memorizată şi înţeleasă fără dificultate chiar şi de către miniştri care nu au diplomă de absolvire a claselor primare, şi nu au învăţat adunarea până la 4.

Mai multe şedinţe au avut loc pentru a identifica viitoarea denumire a AIE. Au fost puse în dezbatere simbolurile faptelor care îi unesc pe cei trei lideri. Desigur că pe primul loc a fost pusă ideea proeuropeană. Pe locul doi – reformele. Pe locul trei – transparenţa banilor publici. Şi tot aşa. Dar toate aceste valori erau, de fapt, foarte caracteristice şi pentru AIE-1, AIE-2, AIE-3, căci toţi aceşti ani de după 2009 au fost guvernaţi cu succes în numele valorilor europene şi al combaterii corupţiei.

O idee distinctă a venit din partea lui Vlad Plahotniuc. El a zis că următoarea AIE este prima AIE post-miliard, şi că ar trebui să se dedea plenar muncii de mimare a căutării miliardului. Liderii AIE s-au înviorat, asta e chiar o soluţie! Este clar că orice cetăţean din orice colţ al R.Moldova, dar şi orice ONG-ist, dar şi orice ambasador al UE sau SUA la Chişinău vrea ca R.Moldova să purceadă odată la căutarea miliardului. O alianţă aflată la Guvernare care îşi pune acest scop promordial nu poate fi decât o istorie de succes a Europei! Grecia va fi invidioasă pentru soluţia identificată de R.Moldova.

Şedinţa liderilor AIE a şi decis că următoarea alianţă se va numi AIE-miliardul. Sună bine, ba chiar sună bogat. Şi se memorizează uşor – nimeni nu trebuie să facă eforturi suplimentare ca să memorizeze numele noii alianţe de guvernare, ba mai mult chiar – oamenii oricum vorbesc despre miliard în fiecare zi, şi astfel – vor vorbi automat şi despre noua Alianţă, aceasta devenind cea mai populară alianţă de guvernare din toate timpurile existenţei Moldovei.

Păpuşar şi preşedinte pe procesul de tras sforile a fost votat, negreşit, Vlad Plahotniuc, care s-a şi retras imediat la scrierea scenariului de guvernare – o misiune grea, dar posibilă. Toţi acceptă absenţa acestuia din viaţa publică pentru o perioadă, pentru că ştiu – va reveni cu ceva spectaculos şi impresionant.

Urmează partajarea fotoliilor: Mihai Ghimpu va deveni preşedinte al R.Moldova-7, Vlad Filat va deveni premier-5, Marian Lupu va deveni preşedinte de Parlament-3. Celelalte fotolii vor reveni componentelor politice ale AIE-miliardul, după algoritm, şi după cum va arăta scenariul păpuşarului.

Metodologia Guvernării va fi simplă. În faţa AIE-miliardul se va instala un robinet mare, financiar. Din acesta, toată ziua vor curge în faţa publicului lei şi bănuţi, creând impresia cetăţenilor că miliardul revine. Robinetul se va opri doar noaptea, când cetăţenii vor dormi liniştiţi. Noaptea robinetul va lucra pe invers, având o pompă la orificiul de ieşire, care va absorbi toţi leii şi bănuţii înapoi. A doua zi de pe la 6 dimineaţa, după ce va fi interpretat imnul „Limba noastră-i o comoară”, în PMAN robinetul butaforic va începe iar a stropi cu lei şi bănuţi. Şi aşa va guverna AIE-miliardul.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *