Aşa se produce un “Covor” de şase minute…

Doi tineri, o vodcă şi un covor – puse cap-coadă, într-un context amuzant, reprezintă scurtmetrajul „Covorul”, al cineastei de la Chişinău Otilia Babără. Într-un dialog cu tânăra regizoare, am încercat să aflăm mai multe detalii despre film, actori şi felul cum a fost realizat.

Zilele trecute acest film a fost desemnat “Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune” la “Muuuvi Fest” România. Acest festival este la a cincea ediţie şi s-a desfăşurat în perioada 31 iulie – 3 august în Lăzarea (judeţul Harghita).  Pentru ediţia a cincea s-au înscris 77 de scurtmetraje din 12 ţări.

— Otilia, ce se întâmplă în “Covorul” şi cum a apărut ideea scurtmetrajului?

— Ideea a apărut în anul doi de facultate. Atunci am scris şi scenariul, dar l-am abandonat. Am revenit la el înainte de examenele finale, pentru că trebuia să realizez un scurtmetraj de absolvire. La baza filmului stă o poveste adevărată. Doi tineri, în interpretarea lui Sergiu Voloc şi a lui Ion Jitaru, se întâlnesc să discute la un pahar de vodcă despre petrecerea din noaptea trecută. Când vodca e pe sfârşite, ei încearcă să găsească o modalitate de a mai cumpăra o sticlă. Nu departe de ei, în curte, stă agăţat un covor. Ingenioşi din fire, ei schimbă covorul pe o sticlă de vodcă. Seara, când unul dintre ei se întoarce acasă, îşi dă seama că acel covor era al lui.

— Cine sunt personajele? Ai putea să le descrii şi să ne spui pe cine reprezintă ele?

— Sunt doi vecini care locuiesc în aceeaşi curte. Ei nu prea fac mare lucru decât să bea şi să organizeze petreceri. N-au nici un scop în viaţă. Aceşti băieţi, de fapt, reprezintă majoritatea tinerilor de astăzi, care nu prea au aspiraţii…

— Cum ai ales actorii şi cât de uşor le-a fost acestora să intre în pielea personajelor?

— Pe Sergiu îl cunoşteam de la Cobâleanski (n.a. Igor Cobâleanski – regizor), pentru că am mai lucrat împreună. Iar pe Ion l-am văzut în curtea Academiei şi mi s-a părut interesant şi potrivit ca tipaj. Eu cred că le-a fost tare uşor să interpreteze aceste roluri. Sergiu Voloc nu trebuia să joace nimic. El se juca pe sine însuşi…

— Cât a costat “Covorul”?

— Nimic. A fost făcut cu participarea studenţilor. Operatorul e şi el un fost stundent, iar noi, conform unei reguli vechi şi nescrise, ne ajutăm reciproc. Am cheltuit bani doar pe vodcă.

— Cât timp îţi trebuie ca să produci un film de şase minute?

— Depinde de scenariu… Filmul nostru a fost filmat într-o zi.

— “Eu m-am atrubit”, “i-am făcut faţa numai podlivkă”, “mâncaţ’-aş perspectiva” – sunt doar câteva perle lingvistice pe care le pui în gura celor doi eroi ai tăi. Cum ai scris dialogul şi de unde ai cules aceste expresii?

— Eu aveam în minte un dialog, însă nu l-am scris. Dialogul s-a născut pe platou. Băieţii au improvizat şi ulterior l-am îmbunătăţit, eliminând unele expresii mai vulgare.

— Cum au reacţionat profesorii la acest film, în special la limbaj?

— Nu au comentat filmul. Am înţeles că nu le-a plăcut şi mi-au dat 8,12. Decanul, când a auzit dialogul, şi-a pus mâinile în cap şi a ieşit din sală. Pentru ei un asemenea limbaj nu există, chiar dacă în curtea facultăţii se vorbeşte exact aşa.

— Se comentează că scurtmetrajul e realizat în stilul lui Cobâleanski. Ce poţi spune?

— Există influenţe. Pot spune că eu am făcut şcoala la Cobâleanski, şi nu la Academia de Arte.

— Al cui era, de fapt, covorul?

— Era al bunicii. Mi l-a împrumutat.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *