Concurs pentru jurnaliști și studenții la jurnalism

IREX Europe lansează un concurs pentru studenții la facultatea de jurnalism și jurnaliștii începători din întreaga republică, inclusiv regiunea Transnistreană, care doresc sa-și îmbunătățească performanțele în domeniul producerii reportajelor de investigație și a celor sociale pentru televiziune, radio și media online. Cel puțin 8 participanți vor fi selectați pentru a produce video reportaje de 5-10 minute, cu accent pe drepturile omului, combaterea corupției, dezvoltare economică și culturală, probleme sociale şi alte fenomene ce afectează populația R. Moldova. Se va face referire sau paralelă la situația din țările UE.

În cadrul acestui stagiu, tinerii jurnaliști vor avea posibilitatea să urmeze un training în domeniul jurnalismului, subiectul fiind ales în baza doleanțelor incluse în formular și să petreacă cel puțin 30 de zile, cumulativ pe parcursul a 6 luni, (așa numitul learning-by-doing) în cadrul unei instituții de presă, cum ar fi:

    • un ziar de investigație
    • un post de radio/TV
    • o televiziune regională
    • un portal de știri online
    • o revistă online

Studenții selectați vor produce materialele jurnalistice și își vor petrece stagiul la una din organizatiile de presă: Ziarul de Gardă (www.reporterdegarda.md), Locals.md (https://locals.md), Radio Europa Libera (http://www.europalibera.org),  Canal Regional – Bas TV (cu un stagiu de 2 săptămâni la studioul central din Chisinău), NewsMaker (http://newsmaker.md/),  iar materialele lor vor fi difuzate la posturile de televiziune și radio naționale și locale.

În afară de video-ul de bază, participanții vor mai elabora 4 materiale (în formatul pe care şi-l vor alege bazându-se pe capacități și experiența în domeniu) pentru a-şi întări cunoştinţele şi abilităţile reportericeşti. Materialele vor fi tipărite în Ziarul de Gardă și/sau publicate pe portalurile on-line ale partenerilor. Toate materialele media vor fi în concordanță cu obiectivele și politica internă a instituției în care își vor petrece stagiul.

În baza materialului video produs, participanții, împreună cu echipa de producție, vor avea ocazia să organizeze discuții publice în regiuni, analizând și explicând subiectul respectiv împreună cu publicul larg. La finele stagiului, în cadrul unei ședințe comune, participanții vor avea posibilitate să-și împărtășească între ei experiența și lecțiile învățate.

Toate cheltuielile legate de producerea reportajului TV şi a celor 4 materiale ulterioare precum și deplasările jurnaliștilor în țară vor fi acoperite de program. De asemenea, participanții vor primi un onorariu de până la 300 USD pentru cele 5 materiale, inclusiv reportajul video.

IREX Europe îi încurajează atât pe jurnaliștii vorbitori de română, cât și pe cei de limbă rusă să participe la acest concurs.

Experiența de lucru cu imaginea video va constitui un avantaj.

Persoanele interesate sunt rugate să trimită CV-ul la adresa vpalamarciuc@irexeurope.eu, Viorica Palamarciuc, Manager de Proiect, și să completeze formularul de aplicare online  până pe data de 4 februarie 2019.Pentru detalii puteți să o contactați pe Daniela Galai, Coordonator de Proiect, la 060 46 46 41 sau 022/22 55 95 sau pe Viorica Palamarciuc, la adresa de email menționată. Doar candidații preselectați vor fi contactați.

IREX Europe est o organizație non guvernamentală, non profit ce oferă programe inovative pentru îmbunătățirea calității educației, consolidarea presei independente, stimulează dezvoltarea unei societăți civile pluraliste și contribuie la reducerea conflictelor. 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *