ZdG a sărbătorit Ziua Libertății Presei la Călărași: „Un moment de libertate, regăsire și liniște sufletească pentru întreaga echipă”

Echipa Ziarului de Gardă a sărbătorit Ziua Libertății Presei, consemnată anual la 3 mai, vizitând trei locații speciale din raionul Călărași. Am realizat încă o dată că R. Moldova e bogată în oameni pasionați și muncitori, locuri unde vrei să revii oricând și povești care merită ascultate.
Prima destinație, Casa Părintească, se află în satul Palanca, la o oră și jumătate de Chișinău. Aici am fost întâmpinați de stăpâna casei, Tatiana Popa, care ne aștepta cu brațele deschise, dejunul pregătit și ceai fierbinte din ierburi, pe care ni l-a recomandat. Am avut două interdicții la Palanca: să nu punem zahăr în ceai, ca să simțim aroma naturală, și să nu batem clopotele, că e semn al unui deces în sat. Fiind rebeli din fire, am pus și zahăr în ceai, și clopotele au răsunat în dimineața zilei de 2 mai. Am zis că ne vom revanșa, adunând subiecte relevante din Palanca și scriind despre ele ulterior.

După-amiaza am petrecut-o la Ograda cu Salcâmi, unde surorile Mocreac ne-au povestit un pic despre cum au ajuns să facă din casa părintească de la Răciula o pensiune. Apoi, ne-au îndreptat spre prăjitura dulce de casă și ierburile culese pentru ceai. Deși casa are șapte locuri de dormit, membrii echipei au preferat să savureze natura, jucând fotbal, badminton, dar și jocuri de societate.

La Pitușca, nu am ajuns la casa oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, alias „Vito Perez Gonzalez”. Totuși, a fost ziua noastră de odihnă. În schimb, am trecut pe la Crama Tataru, unde am avut parte de o primire autentic moldovenească: cu pâine și sare, dar și cu horboțele realizate manual pentru toți membrii echipei. Surpriza serii a fost întâlnirea cu dna Vera Ursu, diriginta directoarei ZdG, Alina Radu. Acolo am descoperit rețeta perfectă a relaxării: povești despre vinuri, degustarea lor alături de bucate tradiționale, vizita în beci și călătoria într-un album de fotografii din trecut.

Impresiile echipei ZdG
Alina Radu, directoare: „Doamna Tatiana Popa e un cosmos de istorii despre tradiții, artizanat și despre familia ei de tezaur. […] E un loc unde aș vrea să revin pentru liniște și contemplare. […] Al treilea popas a fost… savoare pură. Crama Tataru Wines e un loc fantastic pentru o degustare de vinuri bune, îmbinată cu bunătăți din bucătăria locului. Caș dulce de la oierii din sat, carne fragedă de la oamenii din sat, pâine coaptă în sat și vinurile: Fetească regală, Fetească neagră, Muscat, Cabernet – toate din strugurii podgoriilor satului Pitușca. E satul unde am copilărit, iar crama e ținută de copiii și nepoții dirigintei mele – doamna Vera! Vă mulțumim pentru ospitalitate, horboțele și pentru că vă pasă de tot ce e adevărat și corect!”

Luminița Cauliuc, reporteră: „Mie mi-au plăcut toate cele trei locații pe care le-am vizitat. Am savurat fiecare clipă din excursia noastră în Călărași.”
Aliona Cenușă, manageră finanțe: „Pe 2 mai am avut parte de o escapadă minunată în raionul Călărași, descoperind locuri autentice și oameni primitori. La Casa Părintească din Palanca am simțit frumusețea tradițiilor străbune și căldura poveștilor despre viața de altădată. Ograda cu Salcâmi ne-a oferit o oază de liniște și a devenit sursa unei energii noi și a unei inspirații pe care am luat-o cu noi. Ziua s-a încheiat la Crama Familiei Tataru, unde am ascultat povestea unei afaceri de familie clădite cu muncă, pasiune și speranță. A fost o escapadă potrivită de Ziua Presei – un moment de libertate, regăsire și liniște sufletească pentru întreaga echipă.”

Alina Vlas, reporteră: „A fost o zi frumoasă, unde ne-am relaxat, am comunicat și ne-am simțit bine, departe de gălăgia orașului, știrilor și rutinei. O astfel de experiență îți dă un refresh pentru o perioadă, iar de asta are nevoie fiecare din noi.”
Victor Moșneag, redactor-șef: „Am ascultat-o pe doamna Tatiana Popa, care, la 82 de ani, este pur și simplu încântătoare. Felul în care vorbește cu dragoste despre Casa Părintească te inspiră pentru mult timp înainte. La Ograda cu Salcâmi am jucat fotbal și am învățat să joc badminton, iar la Crama Tataru am gustat vinuri și bucate foarte speciale. Dna Vera Ursu și familia ei au fost încă o descoperire fascinantă a unei zile pe care mi-o voi aminti cu plăcere de acum încolo.„

La finalul zilei, am părăsit Călărașul cu vinuri bune în portbagaj și cu o dispoziție și mai bună în salon. În ziua noastră de relaxare, subiectele oricum ne-au găsit, așa că rămâneți cu ochii pe ZdG pentru povești interesante.