Principală  —  Blog  —  Viața redacției   —   „În fond, fiecare carte este…

„În fond, fiecare carte este un 1 martie”

Campanie de susținere a copiilor din Gimnaziul-internat nr. 3 din Chișinău

150 de copii orfani și din familii social-vulnerabile care își fac studiile la Gimnaziul-internat nr. 3 din Chișinău pot avea parte de o primăvară deosebită, iar prima zi din martie a demonstrat că atât de deosebită o poate face bunătatea.

Cu pungi pline cu jucării și cărți care demult stau neatinse pe rafturi, mai mulți cititori ai ZdG au dat curs invitației și, la 1 martie curent, au pășit pragul redacției pentru a da startul unei campanii calde, de colectare a darurilor pentru copiii de la Gimnaziul-internat nr. 3 din capitală.

I-au întâlnit nerăbdători pe acești „vestitori ai primăverii” câțiva copii din această instituție de învățământ, iar toți împreună au „împletit” povești și mărțișoare alături de poetul și prozatorul Constantin Dragomir, autor de cărți și enciclopedii pentru copii.

„De la carte ni se trag toate lucrurile bune din lume. Primăvara e un nou început, iar o carte e şi ea un nou început. Când deschizi o carte, descoperi o lume nouă, o primăvară. În fond, fiecare carte este un întâi martie. Este o frumusețe. Este una să stai în fața televizorului, pasiv, și cu totul altceva e să citești o carte, să confesezi, să stai de vorbă cu această carte. Cartea și scrisul sunt pietrele de temelie ale înțelepciunii noastre”, le-a spus copiilor Constantin Dragomir, prin limbajul poeziei, jocului și poveștilor.

Alături de poetul Constantin Dragomir, la evenimentul caritabil inițiat de ZdG a participat şi Doina Dumbrăveanu-Munteanu, fiica regretatului scriitor Victor Dumbrăveanu, care le-a oferit copiilor vreo 80 de exemplare de cărți scrise de tatăl său – „Goangele Dădiţei„ şi „Plânsul jucăriilor stricate”.

„Sper că prin aceste daruri mici am reuşit să aducem un pic de lumină în sufletele copiilor. Personal, pentru mine acest gest constituie un act de pioasă recunoștință pentru tatăl meu şi un mod de a-i perpetua numele lui Victor Dumbrăveanu, personalitate care, prin cărțile sale, a contribuit substanţial la educarea mai multor generaţii de copii în spiritul valorilor naţionale”, ne-a mărturisit fiica scriitorului.

Atât timp cât cei mici au stat la „ora poveștilor”, părinții ne-au spus că a dărui cărți este nu doar un act de binefacere, dar și un exemplu pentru propriii lor copii, o lecție despre a dărui fără ca să aștepți ceva în schimb și a te împărți cu cei care au ai mare nevoie de unele lucruri care se prăfuiesc în casa lor.

„A fost inițiativa fiului meu să aducem niște jucării de acasă. Poate contribuim foarte puțin, ar trebui mai mult desigur, dar e un gest din tot sufletul”, spune Cristina Sochircă.

„Ne-am dorit să ajutăm copiii din internat și, totodată, ne-am dorit să facem utile cărțile care acasă stau deja fără folos, fiind deja lecturate. Acestea pot fi utile altor copii, pentru a progresa și a-și dezvolta creativitatea. Este și o lecție pentru copiii noștri, un mod de a le educa empatia, a-i învăța să dăruiască din suflet și nu doar să aștepte de la cineva daruri”, susține un alt părinte, Veaceslav Ropot.

„A fost un imbold pentru a le transmite un mesaj frumos, de primăvară. Am venit cu o carte frumoasă, ca să aibă și ei un moment de căldură, acolo, în căsuța lor, să le fie interesant și să-i ajute la dezvoltarea culturală”, punctează Ecaterina Manea.

La rândul său, Elena Cebotari, educatoarea care a însoțit la redacție copiii de la gimnaziul-internat, susţine că emoțiile unui copil, atunci când are parte de un dar, sunt greu de redat.

„Aceste daruri sunt foarte utile, atât pentru dezvoltarea copiilor din instituția noastră, cât și pentru profesori. Suntem bucuroși de orice dar care ajunge în instituția noastră, deoarece sunt prețuite de fiecare copil”, susține Elena Cebotari.

„Pentru copiii din internat cartea e și mamă, e și tată, e și prieten, deoarece ei sunt lipsiți de căldura părintească”, consideră scriitorul Constantin Dragomir. „Desigur, cărțile nu vor suplini această căldură, dar le vor deschide ochii. Acești copii au nevoie nu doar de mai multe cărți, dar și de mai multe cuvinte calde. Și am observat că sunt niște copii deosebiți, pesemne că Dumnezeu le mai dă ceva, al nu știu câtelea simț, pentru a înțelege frumusețea lumii”, punctează poetul.

Constantin Dragomir constată însă că tot mai rar vede părinți în librării și explică acest lucru inclusiv prin faptul că, în ultimul timp, cărțile se scumpesc nemotivat și devin inaccesibile pentru o largă categorie a populației. Acesta spune că personal și-a retras cărțile din librării, deoarece au fost scumpite cu 50-60%, iar acum încearcă singur să le vândă, la prețuri accesibile pentru părinți.

ZdG mulțumește tuturor celor care s-au alăturat campaniei atât în prima zi, cât și pe parcursul săptămânii și au contribuit la o frumoasă colecție de carte care va ajunge în scurt timp în biblioteca gimnaziului-internat.

Totodată, îndemnăm și alți cititori, care au această posibilitate, să facă pentru un copil această primăvară mai frumoasă. Colectarea darurilor are loc la sediul redacției Ziarului de Gardă (Chișinău, str. București 36/2) până pe 7 martie.