Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   ZdG — un vaccin anti-corupție

ZdG — un vaccin anti-corupție

Când a început pandemia, nu știu dacă ne-am gândit atât de mult la sănătate, cât ne-am gândit la ce va fi cu ZdG, dacă vom reuși să acumulăm informația necesară, cum vom filma, cum vom lua imagini, cum vom distribui ziarul. În 16 ani atâta am învățat – să facem săptămână de săptămână un ziar în care scriem despre corupție.

A fost pentru prima dată când întrebarea „Ce vom face, dacă nu vom putea să mai facem Ziarul de Gardă?” a răsunat realist. Nu am găsit un răspuns potrivit la această întrebare și, din fericire, nu a fost nevoie de un răspuns. În doar câteva zile, ne-am convins că în orice condiții noi vom ști cel mai bine din lume să facem Ziarul de Gardă, pe frig, pe soare, pe pandemie, carantină, secetă, alegeri, proteste, orice s-ar întâmpla, știm ce avem de făcut: nu scăpăm din ochi corupția.

Pe deoparte, restricțiile impuse de pandemie au limitat mai mult ca oricând accesul la informație, funcționarii s-au ascuns foarte bine de viruși și de reporterii de investigație.

Pe de alta, avem un număr mare de procese judiciare, inclusiv (încă) președintele Dodon ne-a acționat în judecată, iar justiția la noi știți cum funcționează.

Cu toate acestea, în acest an, ZdG a înregistrat câteva recorduri istorice. Nu, nu doar că nu ne-am oprit nici măcar pentru o zi, nu doar că o mare parte din echipă nu a avut deloc concediu sau vacanță, dar în acest an am avut mai mulți cititori pe pagina web ca niciodată, mai mulți followeri pe Facebook, Instagram și Twitter.

Dar cea mai frumoasă realizare e că am avut un număr foarte mare de abonați la ediția tipărită a ZdG. La moment, suntem ziarul de limbă română cu cel mai mare tiraj din R.Moldova. E o comunitate admirabilă de oameni inteligenți, din sate și orașe, pentru care cultura cititului e o parte însemnată din viață. Învățători, medici, ingineri, asistenți medicali, bibliotecari, primari, polițiști sau țărani, sunt peste 10.000 de oameni care au acest obicei minunat de a abona ZdG și de a aștepta în zilele de joi poștașul.

Pentru noi cel mai valoros e să avem o societate informată corect și unită împotriva corupției. Când cunoști corupții în față, știi cu cine trebuie să lupți. Când știi cu cine ai de luptat, îți poți elabora cea mai bună strategie de a învinge. Reporterii de la ZdG sunt foarte buni la demascat corupții. Și asta vrem să facem în continuare. Dar există o condiție primordială, fără de care nu am reuși. Nici pandemia, nici carantina, nici politicienii abuzivi, nici procesele judiciare nu ne pot opri. Ne-ar putea opri lipsa abonaților. Dacă nu vom avea suficienți abonați, nu vom putea tipări Ziarul de Gardă.

Până la 20 decembrie 2020, avem timp să eliminăm acest risc. Fiecare om care a abonat ZdG pe parcursul acestui an are o misiune nobilă: să perfecteze un abonament și pentru anul viitor. Oficiile poștale vă așteaptă, iar noi am păstrat același preț. Apoi fiecare abonat ar trebui să vorbească cu vecinul, cu nașul sau cumătra, cu colegul de muncă sau cu oamenii de la magazin sau chiar cu cei de la bar – să aboneze și ei un ziar. Dacă credeți că nu aveți pe cine abona sau aveți o cunoștință care ar vrea să citească ZdG, dar nu are resursele necesare, dați-ne de știre, poate reușim să găsim pe cineva să doneze niște abonamente.

Știu că ZdG are o comunitate excelentă de cititori: uniți, inteligenți și implicați. Știm că dacă nu ne-a îngenuncheat pandemia, trebuie să continuăm să facem un ziar bun. Noi, echipa ZdG, vă mulțumim azi și în fiecare zi pentru că ați ales să fim împreună și pentru că vom fi împreună la anul, în 2021.