Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Virusul migrației și Guvernul

Virusul migrației și Guvernul

Imaginați-vă că sunteți în Italia, îngrijiți o persoană vârstnică, care tocmai s-a îmbolnăvit de coronavirus și a decedat. Familia decedatului nu te mai poate ține, nu are pentru ce te plăti și poate se teme de tusea ta. Poate nu cunoașteți bine limba ca să le lămuriți că nu aveți casă sau un loc unde să rămâneți. Ce faceți? Desigur că plecați acasă, în Moldova. Plecați cu toate problemele pe care le-ați acumulat, inclusiv viruși, dar poate și un infarct, sau poate o depresie sau poate alte probleme de sănătate fizică sau mentală. Datele cu privire la migrația din ultimele decenii au arătat că s-au întâmplat de toate.

Fiecare cetățean are dreptul să revină în statul al cărui cetățean este și nu există nicio lege care ar putea să-i interzică acest lucru. Ce se poate de făcut cu o persoană care revine cu un bagaj de probleme? Ce au făcut autoritățile R.Moldova cu multiplele cazuri de până acum? Până acum acești oameni nu au fost luați în considerare. Dacă au revenit cu probleme, au fost lăsați să și le rezolve singuri. În anii trecuți, reveneau din Rusia cu tuberculoză sau sifilis din cauza mediului infect în care munceau și trăiau și erau lăsați să infecteze pe alții. Dacă reveneau din Italia cu depresii sau alte tulburări mentale din cauza despărțirii îndelungate de cei dragi, erau lăsați să se tulbure până la capăt, scoțând din minți familiile și vecinii. Acum, migranţii au început a reveni cu niște viruși, pneumonii și complicații asociate.

Ce-au făcut autoritățile? Igor Dodon a ieșit în fața presei și a pronunțat numele unei femei migrante, aflată într-o stare gravă de sănătate. Ion Chicu a spus despre ea că e ”lipsă elementară de responsabilitate. Doamna a fugit din instituția medicală în care era internată în Italia, a urcat în avion și a expus riscului mai mulți oameni”. Acum, dacă președintele i-a pronunţat numele, iar premierul a comunicat crima pe care ar fi comis-o această persoană, fără să prezinte date sau să citeze o sursă italiană, cum vă pare guvernarea acestui stat? Descalificantă? Premierul Chicu însă spune contrariul: ”Autoritățile au acționat și acționează în toată această perioadă în conformitate cu deciziile adoptate anterior care, la rândul lor, au fost aprobate în strictă conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății”. Nu, nu cred că OMS le-a sugerat să blameze victimele, să le incrimineze faptele, fără să fie documentate, să facă publice numele persoanelor bolnave. OMS nu asta a recomandat Guvernului. Dar premierul Chicu a continuat în zilele următoare în acelaşi stil: blamând o femeie cu 3 copii care a revenit din Italia și a fost plasată în carantină, pentru că ar fi fost la shopping, din nou, fără să existe acte doveditoare că procurările ar fi ceva interzis sau criminal.

Nu, oamenii nu trebuie blamați. Guvernele trebuie să contribuie la bunăstarea tuturor cetățenilor, inclusiv a celor care au rămas fără adăpost în țara-gazdă, a celor care au fost la cumpărături, a celor cu mulți copii, a celor care nu au pe ce face cumpărături, a celor care înțeleg sau nu înțeleg ce se întâmplă. De asta există guverne: să folosească bugetul comun pentru binele tuturor.

Acum, premierul, președintele și alți oameni care dețin guvernarea, ar trebui să conștientizeze că trebuie să facă față unei sarcini pe care probabil nici Merkel nu ar putea să o rezolve ușor: coronavirusul vine într-o Moldovă infectată demult cu virușii migrației, corupției, sărăciei. Oamenii au fost mânați de multiple probleme să plece și acum revin acasă să se apere, să se trateze, să se regăsească pe ei. Și pentru o R.Moldova afectată de corupție, sărăcie, dezinformare și migrație, un coronavirus poate detrona o guvernare arogantă care se crede încoronată de la Dumnezeu pe vecii vecilor.