Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Violatori la alegeri locale

Violatori la alegeri locale

Peste 10 zile avem alegeri. Locale. Generale. Pe 14 iunie, în toate localităţile R. Moldova vor fi deschise secţii de votare, iar alegătorii vor fi chemaţi să-şi aleagă autorităţile locale, oameni în care au încredere că le pot soluţiona problemele, că îi pot asculta, dar şi auzi, că pot face din localitatea lor o oază de linişte, un spaţiu în care ei, cetăţenii, nu s-ar teme să doarmă noaptea în casă şi să iasă dimineaţa din curte.

Cu prilejul alegerilor, deputaţii şi-au luat vacanţă electorală. Ei au decis că nu se mai mai pot întruni nici măcar o singură zi pe săptămână în şedinţele plenare ale Legislativului. ”E imposibil”, şi-au zis aleşii poporului şi au decis să cutreiere satele şi să împrăştie, cum doar ei pot face, promisiuni de tot felul. În fiecare campanie electorală, suntem stupefiaţi de promisiunile lor, dar, se pare, puţini dintre noi înţeleg cum să reacţioneze în faţa lanţului de stupidităţi pe care ni-l servesc cu generozitate politicienii cu puţin timp înainte de alegeri.

În acest scrutin, pentru că e unul local, politicienii au decis că pot umfla capetele alegătorilor cu tot felul de gogoaşe, după care, în fapt de seară, să se retragă liniştiţi în dormitoare proaspete, bine aerisite, uitând de secetă, de mâinile crăpate ale ţăranilor, de feţele brăzdate ale bătrânilor care, preponderent, populează azi localităţile rurale ale R. Moldova. Ei, politicienii, au atât de puţin timp să se gândească şi la alegători, încât nu au prins firul că, o parte dintre aceştia, totuşi, se deşteaptă, încep să înţeleagă pe bune lucrurile.

E prima campanie în care, la ZdG, cei care ne citesc nu încetează să ne sesizeze despre abuzurile, despre şiretlicurile şi despre ilegalităţile la care recurg candidaţii electorali şi susţinătorii acestora.

Ieri, de dimineaţă, de la Scăieni, Donduşeni, ne-a telefonat un cititor să ne spună că primarul Anatolie Văscăuţan, care pretinde la un nou mandat, a umplut satul de gunoişţi neautorizate şi nu-i pasă de nimic, având un singur vis – un nou mandat de primar. Cititorul ar vedea alt primar în localitatea sa, doar că altcineva nu mai are acces la „tribuna” electorală, singura voce auzită fiind cea a primarului Văscăuţan.

Din satul Redi-Cereşnovăţ ne-au telefonat supăraţi mai mulţi enoriaşi, indignaţi că preotul din localitate „s-a dat cu Dodon”. „Cum vă imaginaţi un preot să-l întâmpine cu pâine şi sare pe socialistul Dodon?”, ne-au întrebat enoriaşii, iar noi le-am sugerat să apeleze, după răspuns, la Mitropolitul Vladimir. Şi bisericile din Găgăuzia au fost „cucerite” de socialiştii însoţiţi de Dodon. Oare cum e să fii preot, cu stea roşie agăţată pe veşmântul clerical?

Tot ieri, de dimineaţă, a trecut pe la redacţie un cetăţean din Nisporeni. El ne-a povestit că o asistentă socială din raion candidează la funcţia de primar al satului Ciorăşti şi că, pentru a intra în graţia alegătorilor, oferă ajutoare sociale în stânga şi în dreapta, fără niciun control, deoarece ar fi „omul puterii”.

Şi la Lalova, Rezina, ajutoare sociale, câte 2000 de lei, se dau mamelor, soacrelor, surorilor, altor rude ale angajaţilor Primăriei.

Dintr-un sat din raionul Soroca, o cititoare a ZdG ne-a povestit despre candidaţii lor pentru funcţia de primar. Unul, deşi nu are studii, se dă drept jurist, iar altul… E un caz grav de tot, el, acest candidat, şi-ar fi violat fiica vitregă, acum fiind cercetat penal pentru această faptă a sa. „Are sau nu acesta dreptul să candideze, dacă e cercetat penal?”, ne-a întrebat cititoarea. „Dacă nu e condamnat, putem prezuma că e… nevinovat”, i-am spus, dar nu am convins-o, pentru că, după o pauză, a întrebat nedumerită: „Cum, să avem un primar violator?”

„Parcă e singurul caz când ne guvernează violatori”, am vrut să-i zic, dar nu am mai reuşit, căci a închis supărată.