Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Țara cu cele mai multe…

Țara cu cele mai multe religii aruncată în aer

De marți, gândurile oamenilor de bună credință din întreaga lume se îndreaptă spre Liban, țara care a fost afectată de o explozie de proporții, care a omorât sute de oameni, alte câteva mii de persoane fiind rănite. Pentru că explozia a mistuit și rezervele de grâne ale acestei țări, riscul că foametea vine pe urmele acestor tragedii este unul aproape iminent.

Către Liban, țara cu cele mai multe religii din lume pe teritoriul său (54% de musulmani, 40,5% creștini, între care catolici maroniți, greco-ortodocși, greco-catolici sau alți creștini și 5,6% druzi), sunt îndreptate în aceste zile rugăciunile oamenilor din toată lumea. Când vocile sunt numeroase, ele devin mai puternice.

Mai mulți șefi de state din întreaga lume au reacționat la această tragedie, adresând mesaje de compasiune, dar organizând și ajutoare umanitare în sprijinul miilor de chiniuți, care și-au perdut apropiații, casele, dar și rezervele alimentare.

„Ajutoare şi resurse franceze sunt în prezent pe drum”, a anunțat președintele Franței

Emmanuel Macron, precizând că „Franţa este alături de Liban. Întotdeauna”.

Și premierul britanic Boris Johnson, șocat de imaginile distribuite marți seara de toate canalele de televiziune, a comunicat despre disponibilitatea țării sale de a acorda orice sprijin ce poate fi acordat pentru a ajuta Beirutul. „Toate gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă către cei afectaţi de acest incident teribil”, a anunțat Johnson.

Și Iranul a comunicat lumii că va sprijini Libanul în această situație tragică.

„Israelul a abordat Libanul prin canale diplomatice şi de securitate internaţională şi a oferit Guvernului libanez asistenţă medicală şi umanitară”, a anunțat ministrul israelian al Apărării.

Din Cipru în Liban a ajuns mesajul șefului statului, Nicos Anastasiades, care a transmis condoleanțe poporului libanez, „în special familiilor celor care au murit în urma tragicelor explozii din Beirut. Dorim şi ne rugăm pentru vindecarea rapidă a celor răniţi. Suntem pregătiţi să oferim orice asistenţă considerată necesară”.

Și SUA, care zilnic își deplânge miile de victim ale pandemiei de coronavirus, a anunțat că este pregătită să ofere „toată asistenţa posibilă”.

Și alte state, pe parcursul zilei de ieri, și-au exprimat compasiunea față de victimele exploziei care, potrivit unor surse externe, putea fi o consecință a unui atentat cu bombă.

R. Moldova, la nivelul autorităților centrale, a tăcut. Șeful statului – ocupat cu vizita sa inopinată la Moscova, iar șeful Guvernului – ocupat de electorala șefului statului. Tăcerea acestora e cu atât mai stupidă, cu cât în presa internațională, încă de marți seara, s-a vehiculat că în acest tragic caz ar fi implicată o navă sub pavilion moldovenesc care ar fi transportat, acum câțiva ani, substanțe explozive. Agenția Navală a R. Moldova a încercat să disculpe statul pentru implicarea în acest caz, spunând că „informațiile ar fi incomplete”, deoarece „nava nu se află de mult timp sub pavilionul R. Moldova”, iar „faptul că ulterior s-a întâmplat ceva din cauza încărcăturii, precum această explozie, nu înseamnă că nava este de vină”. Aceste argumente par stupide în condițiile în care sunt mii de victim, iar media internațională adduce argumente. Amintim că, imediat după explozie, mass-media internațională a scris că o navă sub pavilion moldovenesc ar fi transportat marfa confiscată care a rămas câțiva ani în portul Beirut, explodând pe 4 august.

În aceste circumstanțe, mesajul neîntârziat al autorităților R. Moldova ar fi fost poate mai important decât mesajele umanitare ale șefilor altor state. De ce nu au ieșit Dodon sau Chicu cu un cuvânt de compasiune pentru poporul libanez? De ce nu au ieșit cu o declarație explicativă despre felul în care nave suspecte fac tranzacții periculoase pentru omenire, sub pavilion moldovenesc? De ce nu au spus, cel târziu ieri, cine a autorizat această tranzacție, chiar dacă a avut loc cu ceva timp în urmă? Probabil, de-atâta…