Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Starea de urgență de pe…

Starea de urgență de pe 10 foi

Timp de 45 de zile, R. Moldova se va afla, iarăși, în stare de urgență în sănătate publică. Era de așteptat o decizie mai drastică din partea autorităților, în condițiile în care lumea se îmbolnăvește tot mai mult, mai frecvent și mai grav de COVID-19, unii nu-și mai revin și mor, numeroase decese fiind înregistrate în rândul lucrătorilor medicali.

Dar, decizia de a institui stare de urgență în sănătate publică pare nu doar tardivă, dar și inutilă, în condițiile în care, de la 30 noiembrie încoace, de fapt, nu s-a schimbat nimic în spațiul public. Unitățile de transport urban și interurban sunt supraîncărcate, cetățenii se plimbă fără rezerve prin spații publice, magazinele și-au împodobit pomi de Crăciun și atrag cumpărătorii cu produse de proastă calitate, comercializate la prețuri „reduse”, prin sate, dar și la Chișinău, suspecții de COVID-19 se deplasează prin oraș, ca să prindă vreun rând și să-și facă un test care i-ar confirma că au fost sau nu infectați cu noul coronavirus. În aceste drumuri până la vreun laborator și înapoi acasă, suspecții contactează cu zeci de persoane care, în zile numărate, riscă să se confrunte cu primele simptome de COVID-19. Unde, când, în ce zi, în ce condiții ați descoperit că starea de urgență se aplică așa cum a preconizat Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP)?

În preajma alegerilor prezidențiale, când numărul bolnavilor și al morților era deja destul de mare, autoritățile au continuat neîncetat campania electorală și nu au avut nicio rezervă dacă procedau sau nu corect, în pofida vocilor care avertizau că situația pandemică evoluează din rău în mai rău.

După alegeri, au ezitat, s-au refăcut un pic și au decis să ne introducă stare de urgență. De fapt, au făcut-o mai mult psihologic, un fel de sperietoare pentru oameni, deoarece, în realitate, se pare că nimeni nu ia în seamă interdicțiile stipulate în hotărârea de Guvern de la 27 noiembrie. Și asta se întâmplă pentru că nimeni nu mai are încredere într-un Guvern care nu-și respectă propriile decizii. Ar fi să amintim aici despre nunta jucată în familia premierului sau despre petrecerile electorale și post-electorale, cu participarea „conducerii de vârf”…

Pe de altă parte, aceste decizii, înșirate pe vreo 10 foi, nu-l ajută absolut cu nimic pe cetățeanul simplu, pentru care pandemia înseamnă cu-adevărat sărăcie, frică, boală, moarte.

Nu este prima decizie în acest sens, emisă de autorități. Nu este pentru prima data când suntem anunțați că se închid restaurantele, cluburile de noapte, terenurile de golf sau piscinele. Pentru cine sunt aceste informații? Pentru oamenii care locuiesc prin sate, acolo unde pandemia a ajuns cu ceva întârziere, făcând acum ravagii? Decât ar înșira în decizii guvernamentale zeci de prevederi stupide, mai bine s-ar îngriji de procedura de colectare a testelor de la suspecții de prin sate care, îmbolnăvindu-se, sunt nevoiți să facă drumuri la raion sau la Chișinău, punând în pericol alți oameni. Decât ar speria lumea cu instituirea stărilor de urgență, mai bine ar trece prin farmacii, ca să constate lipsa Paracetamolului, a vitaminelor elementare, a anticoagulantelor, atât de necesare în tratamentul de COVID. Da, ar mai trebui să tragă cu ochiul asupra prețurilor din farmacii care, în ultimele luni, în cazul mai multor preparate, chiar s-au dublat.

Și ar mai fi să revină la promisiunile că vor fi testate cât mai multe persoane, pentru a evita răspândirea vertiginoasă a noului coronavirus. După ce au promis, în repetate rânduri, acum nu mai promit, dar nici nu au majorat numărul de teste efectuate zilnic, chiar dacă s-a ajuns la situația în care jumătate dintre cei testați sunt pozitivi.

La o adică, dacă ar vrea să se implice cu-adevărat în combaterea pandemiei, guvernarea ar avea de lucru. Se pare, însă, că mai comod pentru ei este să elaboreze acte, decizii, prevederi, pe care nimeni, nici chiar ei, să nu le respecte decât să testeze, să trateze, să izoleze, să protejeze lumea de ce-i mai greu în aceste timpuri.