Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Procurorii și peștele stricat

Procurorii și peștele stricat

Vor reuși procurorii să ajungă în instanța de judecată cu dosarele celor doi deputați, reținuți luni sub acuzația de implicare în furtul miliardului, trafic de influență, implicare în concesionarea frauduloasă a Aeroportului Internațional Chișinău? E o întrebare care, de luni seara încoace, apare tot mai frecvent, direct sau indirect, în spațiul public.

Unii spun că procurorii vor reuși, neapărat, indiferent de probe și argumente, pentru că ultimele schimbări de la șefia statului s-au produs din perspectiva combaterii corupției și curățirii instituțiilor oficiale de demnitari dubioși, iar Procuratura ar fi instituția care ar trebui să demonstreze că susține această strategie. Alții spun că scoaterea celor două dosare de la naftalină, soldată cu reținerea celor doi deputați, nu ar fi decât un joc, deoarece, și în cadrul Procuraturii, la fel ca și în alte structuri de drept, banii sunt la putere, iar cei reținuți sub grave acuzații de corupție, dar și partidul pe care aceștia îl reprezintă, nu ar duce lipsă de mijloace financiare. De altfel, să ne amintim cu ce s-au soldat alte rețineri, în acelaşi dosar al fraudei bancare…

Să revenim la evenimentele din seara zilei de luni. În același context, alții invocă o schemă care ar fi pusă la cale de controversatul Veaceslav Platon, care ar vrea să obțină de la Victoriabank „dividendele” ratate cândva… Alte voci afirmă că reținerea celor doi, la un interval de timp de aproape un deceniu de la comiterea faptelor ce le sunt imputate, nu ar fi decât o tentativă de a mima actul justiției din R. Moldova, compromis cu vârf și îndesat.

Activismul procurorilor se manifestă și în cazul dosarului deschis pe numele fostului președinte interimar al Băncii de Economii, Viorel Bârcă, acuzat de „delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari”.

Un nou episod, disjuns din dosarul „frauda bancară” a revenit pe masa procurorilor, în acesta figurând și un fost șef de Direcție din cadrul BNM, fost administrator special al BEM. Și în cazul acestor angajați ai sistemului bancar procurorii invocă faptul că ei ar fi comis acte de „escrocherie” în proporții deosebit de mari și în interesul unei organizații criminale. Din informația furnizată de procurori aflăm că, în noiembrie 2014, cei doi, acționând de comun cu alți membri ai organizației criminale, ar fi sustras 10 milioane de USD și 8 milioane de Euro din plasamentele interbancare acordate de Moldindconbank și Moldova Agroindbank către BEM. Garanția rambursării acestor plasamente interbancare era de 35% din acțiunile Victoriabank, care au fost gajate de compania INSIDOWN LTD (Cipru), afiliată lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, în folosul Moldindconbank și Moldova Agroindbank. La 28 noiembrie 2014, din contul creditului de urgență garantat de stat au fost restituite datoriile BEM față de Agroindbank și Moldindconbank (8 milioane de Euro și 10 milioane de USD), operațiunea însă a avut loc fără rambursarea sumelor din contul bunurilor gajate, care garantau rambursarea acestor plasamente, iar gajul – 35% din acțiunile Victoriabank a fost eliberat în interesul organizației criminale.

Putem bănui doar că reținerea celor doi deputați face parte din aceeași „anchetă” a procurorilor. Or, în ambele cazuri se invocă „o organizație” și „o grupare criminală”. Chiar și o persoană neinițiată știe că orice astfel de structură are și conducători. Se pare că, în cazul R. Moldova, zicala „peștele de la cap se strică” nu mai este valabilă. Capii se distrează, bine mersi, peste mări și țări, iar procurorii ne ung ochii cu anchete și arestări ale unor complici ai acestora, pe care, după un timp, îi eliberează „din lipsă de probe” sau „în lipsa componentelor infracțiunii”.

Cazul celor cinci magistrate, cercetate pentru acțiuni de corupție și disculpate după aproape trei ani de cercetări și ședințe judiciare, este o mostră crasă despre cum este „combătută” corupția de instituțiile de drept din R. Moldova. Apropo, în dosarele celor cinci judecătoare există, totuși, un condamnat. Este vorba de un… asistent judiciar. Condamnat condiționat.