Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Principala problemă a lui Dodon

Principala problemă a lui Dodon

Care credeți că este cea mai mare problemă a președintelui Igor Dodon? Din comportamentul său, reiese că banii, dar mai concret, ascunzișurile financiare și transparența. Doar că, o problemă trebuie rezolvată, nu ascunsă, căci nimic nu poate fi ascuns pentru totdeauna.

Zilele trecute, Igor Dodon s-a întors dintr-o nouă vacanță, una europeană. O vacanță la schiat în Austria e mai scumpă decât la Bukovel, în Ucraina, pentru că toate condițiile oferite sunt mai bune și pentru că austriecii au un nivel de trai mai înalt, salarii mai mari, deci, respectiv, totul e mai scump la ei. Cât a costat vacanța lui Igor Dodon? Nu știm, căci nu a vrut să spună. El nu a reușit niciodată să explice de unde a luat banii pentru casa mare de la Buiucani, pentru alte bunuri, pentru călătoriile nenumărate. Cu atât mai mult nu a putut explica cum poți să cheltui atât de mult, când „câștigi” atât de puțin.

Odată cu problema vacanțelor, în această iarnă a reapărut problema finanțării PSRM. La Procuratură zac de ani de zile mai multe dosare, pe diverse entități, privind diverse acte de spălare de bani sau incoerențe financiare. Unul dintre ele ar fi pe cauza finanțării din surse obscure a PSRM. De ce acest posibil dosar, pornit de ceva timp, nu a ajuns prea departe?

La asta ar trebui să răspundă procuratura, dar și acolo e dificil cu răspunsurile. Haideți să vedem cum răspunde, totuși, Igor Dodon la întrebarea recentă privind vacanțele sale și banii partidului. Pe pagina sa de Facebook, președintele plasează doar lucruri de bine. Despre ce nu-i place, președintele nu vorbește, iar dacă oamenii de pe Facebook comentează așa cum nu îi place, comentariile acestora sunt șterse iar oamenii în cauză blocați, să nu mai deranjeze.

Tragem cu ochiul pe pagina oficială a președinței, în așteptarea unor mesaje prin care președintele Igor Dodon explică întregului stat că transparența este necesară, crucială și trebuie să o respecte fiecare, începând cu el însuși. Dacă vreți să vedeți cum arată cel mai haios banc al lui Dodon depsre transparență, faceți click pe rubrica „Transparență în procesul decizional” pe pe www.president.md. E o rubrică moartă. De când a ajuns Dodon președinte, n-a pus o literă la această rubrică.

Bine, dacă e vorba, totuși, de problema finanțării PSRM, pe pagina web a partidului, www.socialiștii.md, era rând de postări cu privire la scandalul cu finanțele partidului. Partea tristă este că toate materialele sunt, de fapt, atacuri asupra celor care au îndrăznit să aducă în atenția publică problema.

Primul care se dă cu opinia este chiar președintele Dodon, da, cel care nu a găsit timp să vorbească la această temă pentru toți cetățenii, pe paginile publice, a găsit timp și resurse să se expună la PSRM. Acolo îl acuză pe procurorul Morari că ar fi reluat, în decembrie 2019, dosarul finanțării PSRM ”cu scopul de a se victimiza, înțelegînd că noul Procuror general va încerca să intre în detalii cu ce s-a ocupat Procuratura Anticorupție”.

Chiar și noul Procuror General, Stoianoglo, e citat pe socialiștii.md, în care acesta liniștește spiritele, explicând că dosarul a fost deschis demult, e cu abateri, și de aceea nu e cazul să fie luat în serios. ”Cu referire la cauza privind „finanţarea PSRM”, pornită, de fapt, pentru acţiuni pretinse de spălare de bani (…) este de reţinut că activităţile procesuale au purtat, începînd cu iunie 2016, un caracter neplanificat şi neconsecvent pe o durată de peste 3 ani”, explică Stoianoglo.

Ultimul cuvânt la acest subiect îi aparține secretarului executiv al PSRM și spune că „Toți cei care apelează la șantaj și fac politică prin astfel de metode abuzive, trebuie să răspundă în fața legii”. Adică, dacă abordezi problema spălării de bai la PSRM, riști să fii atras la răspundere.

În rest, președintele a plecat în următoarea deplasare, în Israel, unde bănuim că va avea întâlniri cu șefi de state cu probleme de democrație și va fi ocolit de șefi de state cu nivel înalt de trai și cu drepturi respectate. Apoi va reveni și va evita din nou tema transparenței.