Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   „Președintele statului răspunde” cu amenințări

„Președintele statului răspunde” cu amenințări

La 24 ianuarie, în emisiunea „Președintele răspunde”, Igor Dodon „a onorat” „8 cele mai actuale întrebări ale săptămânii”. Iată care a fost prima dintre ele:

„Anterior ați văzut niște atacuri referitor la unele poze care au apărut 10 ani în urmă că am fost undeva la odihnă… În primul rând, marea majoritate a datelor din acea așa-numita investigație sunt false”, spune președintele Dodon, referindu-se, probabil, la textul ZdG, publicat săptămâna trecută despre vacanțele sale de lux din ultimii 10 ani. Bine, dacă un ditamai șef de stat anunță că un text jurnalistic al unei instituții media este fals, am așteptat să explice exact în ce constau falsurile: fie că nu a fost în Seychelles, Dubai, pe insule exotice, în hoteluri deținute de familia procurorului general al Rusiei, etc., fie că a fost, dar salariul de bugetar i-a permis de toate. Cu atât mai mult, președintele ne poate acționa în judecată. Și exact asta a făcut. Luni, 27 ianuarie, după acea emisiune, un plic cu cererea prealabilă în instanță, semnată de Igor Dodon, a fost expediat la redacție.

Surpriza acestui plic a fost mare. E prima dată când un președinte de stat ne trimite o cerere în instanță, deși ZdG a scris critic despre toți președinții și cam toți au fost nemulțumiți de noi. Și pentru că a fost o primă cerere în instanță de la un șef de stat, am avut, desigur, așteptări mari. Dar vai, pe plic erau trei greșeli într-un singur nume al avocatului, iar cererea nu conținea nicio adresă, niciun număr de telefon, niciun fel de date care să ne indice unde putem să oferim un răspuns. Mai mult ca atât, deși președintele a declarat că „marea majoritate a datelor din acea așa-numita investigație sunt false”, cererea prealabilă, înșirată pe două pagini de text, face referire la o singură propoziție pe care o vrea dezmințită, dar nu explică ce anume în acea propoziție nu corespunde adevărului. Deci, să afirmi că marea majoritate a datelor din 4 pagini de format A3 de ziar nu corespund adevărului și apoi să ceri dezmințirea unei singure fraze, relevă tocmai un tip de manipulare din partea președintelui.

Dar președintele Dodon nu s-a obosit cu dovezile, el a trecut la anunțarea unor urmăriri a presei: „Noi facem acum o monitorizare a tuturor resurselor media, zilnic sunt peste 250-300 atacuri în adresa președintelui R. Moldova. Acum facem o evaluare, cam cât ar costa lucrul ăsta. Vreau să vă spun că, zilnic, se ridică la 1,5-2 milioane de lei. Conturile sponsorizate de pe Făisbuk, emisiuni create și lansate pe diferite canale youtube, şi lucrul ăsta are loc zilnic”, a declarat Dodon în programul video. Potrivit misiunii sale, președintele unui stat trebuie de fapt să apere cetățenii, nu pe sine însuși, președintele ar fi trebuit să garanteze securitatea, dreptul la justiție, siguranță socială și medicală pentru tinerii bătuți, înjunghiați pe străzi, copiii omorâți pe treceri de pietoni, femeile înjunghiate în case, bolnavii oncologici care sunt nevoiți să caute tratamente scumpe peste hotare. Dar el a decis să își garanteze sieși faptul că jurnaliștii nu-l vor mai critica? Reiese că Președinția nu monitorizează mulțimea de instituții media afiliate Partidului Socialiștilor, deoarece aceste media îl laudă non-stop? Întrebarea mea de cetățean și contribuabil este: de unde a luat Igor Dodon bani ca să plătească oameni să efectueze monitorizarea zilnică a celor care critică președintele?

Dar, înainte să întreb eu, s-a îngrijit Dodon de bani: „Trebuie să înțelegem de unde aveți voi banii iștia pentru a finanța așa campanii împotriva președintelui și cred că o să găsim sursele”. Asta sună o amenințare prezidențială împotriva presei care critică abuzurile unui demnitar. Este clar că el nu e interesat de finanțarea posturilor Accent TV, NTV, a unui număr mare de pagini web și ziare, căci ele nu critică președintele. Este un prim pas spre totalitarism, se vede că garantul Constituției nu a citit demult art.34. Dar Constituția încă nu a fost anulată. Rămânem de Gardă.