Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Piața neagră a anticoagulantelor

Piața neagră a anticoagulantelor

Se pare că pandemia nu are de gând să bată în retragere. Sunt tot mai multe persoane testate pozitiv, sunt tot mai multe decese, înregistrate zilnic, sunt tot mai mulți lucrători medicali loviți de virus. Au trecut 10 luni de când am intrat în pandemie, iar lucrurile se tot complică. Se aleg cu sechele nu doar cei care s-au îmbolnăvit de COVID-19, dar și cei pe lângă care boala a trecut pe alături, deocamdată. Și nu mă refer aici doar la cazurile de depresie, la neputința de a suporta stresurile zilnice, dar și la lipsurile materiale sau la frica, generată de posibile lipsuri de medicamente sau de incapacitatea spitalelor de a mai primi pacienți.

Recent, statul a lansat o campanie de informare și susținere a persoanelor în perioada de recuperare „Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19”. Comunicatul oficial al Ministerului Sănătății nu spune niciun cuvânt despre costurile acestei campanii. Putem presupune doar că nu sunt mici. Da, cei care au trecut prin COVID, dar mai ales prin Terapie Intensivă, au nevoie de reabilitare. Și nu de azi sau de mâine, ci de ieri, din primele săptămâni ale pandemiei aveau nevoie de aceasta. Cu ceva timp în urmă, o clinică privată inițiase, chipurile, o acțiune destinată reabilitării lucrătorilor medicali după COVID, dar, se pare, a fost o simplă tentativă de a-și promova imaginea, deoarece așa și nu am reușit să identificăm persoane care au beneficiat de proceduri de reabilitare la acea clinică, iar atunci când am insistat să aflăm mai multe, responsabili medicali de acolo au recunoscut că nu mai acordă astfel de servicii, din lipsă de fonduri. Cei care au trecut prin COVID au nevoie de reabilitare, dar orice procedură costă. După ce au suportat cheltuieli mari pentru tratament, reabilitarea rămâne pe lista de așteptare. 

Și în continuare cheltuielile pentru tratament sunt mari, în special pentru pacienții lăsați să se trateze la domiciliu. Dacă e să respecte protocolul, orice pacient care se tratează acasă are nevoie, în cel puțin două săptămâni de medicație, de vreo patru mii de lei, ca să poată depăși boala. El va plăti pentru test, va cumpăra antipiretice, anticoagulante, antibiotice, antivirale, vitamine… Poate și un pulsoximetru, prețul căruia s-a dublat de la 400-500 de lei, cât costa până la pandemie, la 800-1000 de lei, cât costă în prezent.

În ultimul timp, nu doar costurile excesive ale medicamentelor te descurajează, dar și lipsa acestora din farmacii. Astăzi, nu mai găsești Clexane, Xarelto – preparate anticoagulante recomandate de protocol și extrem de necesare în tratamentul pneumoniilor rezultate din COVID. Specialiștii spun că nu antibioticul e important în pneumoniile de COVID, ci anticoagulantele, care pot preveni trombozele pulmonare.

Acum e logic să te întrebi, de ce, timp de 10 luni de pandemie, autoritățile din sănătate nu s-au îngrijit să asigure cu aceste medicamente spitalele și rețelele de farmacii din R. Moldova? Cum să declari că „vom muri tot mai mulți” și să nu te îngrijești de salvarea celor expuși la decese?

Acum, după 10 luni de pandemie, constatăm că lipsa medicamentelor este la mâna celor care știu a face bani în perioade de criză. Astfel, pentru că în farmacii lipsesc anticoagulantele, unii au căutat și au găsit „soluții”. Acum câteva zile, se strecurase o știre, potrivit căreia în R. Moldova ajunge un lot de preparate anticoagulante. Credeți că pot fi găsite în farmacii? Nu. Surse responsabile din Sănătate afirmă că acestea vor fi repartizate exclusiv în câteva spitale. Dar cum se descurcă celelalte spitale, în special cele raionale, dar cei care se tratează la domiciliu? Vă spun. O parte comandă, la prețuri duble, astfel de medicamente din Ucraina, România, Franța sau Turcia. Alții apelează la relații în stânga Nistrului. Ați citit cumva vreun comunicat de presă din care să aflați că au fost reținuți traficanți de medicamente care aduceau neautorizat medicamente de peste hotare? Nu ați citit, pentru că nu sunt, asta însemnând că astfel de traficanți nu au fost deranjați. Zilnic, pe piața neagră sunt comercializate loturi impresionante de medicamente anti-COVID, calitatea cărora nimeni nu o poate garanta. Chiar și în lipsa unor garanții, cei cu bani plătesc, poate, orice preț, încercând să-și salveze apropiații de la moarte. Dar ceilalți, marea majoritate dintre noi, care nu au relații, dar nici bani ca să plătească mai scump, ce mai pot face decât să moară?