Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Parada președinților bogați cu cetățeni…

Parada președinților bogați cu cetățeni săraci

Președintele celui mai sărac stat din Europa, Igor Dodon, a mers la parada militară a unuia dintre cele mai represive state din lume, Rusia. Președintele statului suveran Republica Moldova a mers la parada președintelui opresiv rus în ziua în care statul său, R.Moldova marca Ziua Suveranității. 

La cea de-a 29-a aniversare a  Zilei Suveranității, R.Moldova nu trăise nicio zi fără o armată străină pe teritoriul său. Armata Rusă staționează în regiunea transnistreană a Republicii Moldova încă din perioada sovietică, și chiar dacă Federația Rusă a semnat câteva acorduri internaționale prin care își asuma obligația să își retragă armata, nu a făcut-o niciodată. Tot ce a făcut a fost ca să îl atragă pe președintele statului ne-suveran Igor Dodon la Moscova.

La Moscova, președintele celui mai sărac stat din Europa a stat alături de liderii altor sărăcii opresive, inclusive liderii a două regiuni separatiste, Abhazia și Osetia, unde, de asemenea, staționează armate rusești timp de zeci de ani.

E adevărat, la paradă au fost și alți președinți de state. Dar ce state? ”Împreună cu președinții Federației Ruse, Republicii Belarus, Kazahstanului, Serbiei, Tadjikistanului și Uzbekistanului, am salutat militarii din diferite țări care au participat la paradă, mărșăluind pe Piața Roșie marcînd astfel Victoria comună a țărilor din fosta Uniune Sovietică și din Europa asupra fascismului”, a scris miercuri președintele Dodon pe pagina sa de Facebook. 

Trebuie oare să amintim că Uzbekistan e statul care deține și torturează prizonieri politici? Trebuie oare să descriem cum își hărțuiește Tajikistanul disidenții chiar și în străinătate? Are sens să mai amintim că în Kazahstan sunt arestați membrii opoziței? Trebuie să amintim că Belarus nu a mai putut nimeni candida la prezidențiale timp de 30 de ani, căci erau imediat arestați, maltratați și amenințați cu moartea? Belarus e singurul stat din Europa cer mai menține pedeapsa cu moartea. În fruntea acestei pleiade triste de lideri se afla Vladimir Putin, țara care deține cetățenii în sărăcie, cheltuind pe armate mai mult decât pentru bunăstraea copiilor. 

Parada a fost mare și scumpă. Pentru un public foarte sărac. Adică pentru câțiva președinți de state sărace și câțiva veterani sau pur și simplu vârstnici, săraci și ei. 

”Am simțit un sentiment deosebit de mândrie pentru faptul că printre aceștia erau și 75 de militari din Garda de Onoare ai Armatei Naționale a Republicii Moldova”, a mai relatat Igor Dodon miercuri de la Moscova. Aceste cuvinte mi-au părut o parodie. Igor Dodon vorbea în acești termeni despre cea mai mică, mai prost dotată armată din statele CSI și cele europene. Cum te poți mândr cu cea mai mică și mai săracă armată, atunci când de ziua Suveranității statului tău ai o armată străină pe teritoriu pe care nu o poți alunga? 

Trebuie președintele celui mai sărac stat să evite să stea alături de liderii altor sărăcii? Analizele arată că în secolul XXI statele foarte sărace, cu atât mai mult, cele mai sărace, sunt și cele mai corupte. Or, multe state fost sărace au devenit foarte prospere. Și aici se limpezește situația. 

Sfârșitul celui de-al doilea război mondial, care a fost sărbătorit de Putin cu Dodon pe Piața Roșie, a lăsat cam toate statele într-o sărăcie comparabilă: ruine, vieți distruse, lipsă de infrastructură, sărăcie bugetară. În anii 40 ai secolului trecut cele două sisteme – unul sovietic și altul european, au pornit două construcții de la zero. Statele europene, fondatoare ale UE, nu au fost la paradă. Dar au cei mai longevivi cetățeni, cu sisteme de sănătate foarte sigure, infrastructură puternică și concepte trainice de bunăstare. Statele post-sovietice o duc prost. La 75 de ani de la sfârștul celui de-al doilea război mondial statele ex-sovietice nu pot scăpa de sărăcie și corupție. Cel mai bine se descurcă statele baltice, care s-au rupt de controlul rusesc și s-au reunit cu Europa, s-au rupt de corupție și s-au dedat tehnologiilor, transparenței și proiectelor de bunăstare.