Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Pandemie cu prezidențiale

Pandemie cu prezidențiale

La 15 mai, sfârșitul Stării Excepționale a fost marcat de președintele Igor Dodon printr-o întrevedere cu Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în R. Moldova, în cadrul căreia s-a discutat, inclusiv, despre lupta comună împotriva răspândirii coronavirusului. Comunicatul de presă despre această întrevedere e unul sec și nu conține declarații citate.

Au urmat două zile de odihnă, primele după suspendarea Stării Excepționale, zile pe care președintele a preferat să le petreacă în sânul familiei, discutând despre „lichidarea” riscurilor legate de COVID-19, despre succesele copiilor, înregistrate în timpul studiilor online, dar mai ales despre alegerile prezidențiale din acest an, eveniment ce l-a determinat pe președinte să nu mai prelungească Starea Excepțională, în timpul căreia, potrivit legii, nu pot fi organizate și desfășurate niciun fel de scrutine. Serile în familie au fost calde și frumoase, președintele fiind tratat de ai casei ca un învingător într-un crâncen război, soldat cu mii de îmbolnăviri și cu sute de decese, inclusiv în rândul lucrătorilor medicali.

După un weekend liniștit, luni dimineață, președintele s-a grăbit să se întrevadă cu premierul și cu speakera. Treburile țării – în atenția celor trei. Și după această întrevedere – grabă mare. La alt capăt de lume, în biroul său de șef de stat cu regim dictatorial, aștepta Ilham Aliyev, șeful Republicii Azerbaidjan. Oficial, cei doi au vorbit despre „lupta comună împotriva răspândirii coronavirusului”, Dodon mulțumindu-i lui Aliyev pentru ajutorul umanitar de circa 30 de tone, oferit R. Moldova.

Ziua a trecut parcă pe neobservate. Toate aceste întrevederi online nu dau atât de bine la imagine, precum cele față în față, gândește președintele și își revede programul următoarelor zile.

La 19 mai, șeful statului a participat – se putea altfel? – la ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, mulțumindu-i în special lui Vladimir Putin pentru ajutorul acordat țări noastre în lupta împotriva răspândirii coronavirusului. Întrucât ședința s-a desfășurat la distanță, nu a reușit să surprindă reacția lui Putin, iar aceasta a fost marea sa nemulțumire în acea zi.

De miercuri, 20 mai, președintele a ieșit constant în lume, comunicând cu oamenii, așa cum îi place s-o facă, zâmbind și încurajându-i, chiar dacă aceștia se arată disperați din cauza sărăciei. Într-o singură zi, Dodon a cutreierat mai multe instituții din raioanele Drochia și Glodeni. A fost pe la șefii de raioane, prin spitale, pe la ferme și pe câmpuri agricole, a intrat în casele veteranilor de război, dorindu-le „cer senin de-asupra capului”, s-a întâlnit cu preoți, s-au rugat împreună la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, construită pe timpul lui Andrei Sangheli, preoții blagoslovindu-i turneul.

Tot la Drochia, Dodon a constatat că în acest raion situația epidemiologică este una dintre cele mai favorabile din Moldova, iar personalul dispune de toate mijloacele necesare de protecţie. Un scenariu similar a urmat și la Glodeni, dar aici președintele nu s-a referit prea detaliat la COVID-19, dat fiind că raionul și unele localități de acolo au înregistrat numeroase cazuri de îmbolnăviri. De ce să vorbim despre probleme când anul electoral e în plină desfășurare?

Peste tot, șeful statului a apreciat înalt activitățile oamenilor, „în condiții deloc simple”. Desigur, a și promis multă susținere din partea conducerii statului și soluţionarea problemelor.

A doua zi, pe 21 mai, șeful statului a chemat la Președinție familia taximetristului omorât într-un accident rutier în noaptea de sâmbătă spre duminică din acea săptămână. Ce credeți că a făcut șeful statului? I-a oferit acestei familii nenorocite un suport material pentru rambursarea datoriilor și a promis inițierea unei campanii de colectare de fonduri pentru familia văduvită. Da, e mare durerea, dar ce să facă cei la fel de sărăciți, la fel de încărcați de datorii? Să se piardă vreunul dintre ei ca președintele să reacționeze cumva la aceste probleme?

La 21 mai, ziua în care Parlamentul vota data alegerilor prezidențiale din acest an, Igor Dodon se întâlnea cu Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov. „Părțile au menţionat că, în pofida dificultăților existente, interacțiunea dintre Moldova şi Rusia va continua, întru binele popoarelor din ambele țări”, se spune în comunicatul Președinției.

Chiar dacă hotărârea Parlamentului privind desfășurarea alegerilor prezidențiale pe 1 noiembrie 2020 intră în vigoare doar la 15 august, șeful statului, suspendând Starea Excepțională, a pornit vizite în lanț pe la ferme, pe câmpuri, prin spitale, pe la casele veteranilor… Cum pot fi calificate aceste întrevederi stupide, pe timp de pandemie, altfel decât campanie electorală?