• Pandemie cu prezidențiale

  Pandemie cu prezidențiale
  vizualizări
  29 mai 2020 | 10:25

  La 15 mai, sfârșitul Stării Excepționale a fost marcat de președintele Igor Dodon printr-o întrevedere cu Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în R. Moldova, în cadrul căreia s-a discutat, inclusiv, despre lupta comună împotriva răspândirii coronavirusului. Comunicatul de presă despre această întrevedere e unul sec și nu conține declarații citate.

  Au urmat două zile de odihnă, primele după suspendarea Stării Excepționale, zile pe care președintele a preferat să le petreacă în sânul familiei, discutând despre „lichidarea” riscurilor legate de COVID-19, despre succesele copiilor, înregistrate în timpul studiilor online, dar mai ales despre alegerile prezidențiale din acest an, eveniment ce l-a determinat pe președinte să nu mai prelungească Starea Excepțională, în timpul căreia, potrivit legii, nu pot fi organizate și desfășurate niciun fel de scrutine. Serile în familie au fost calde și frumoase, președintele fiind tratat de ai casei ca un învingător într-un crâncen război, soldat cu mii de îmbolnăviri și cu sute de decese, inclusiv în rândul lucrătorilor medicali.

  După un weekend liniștit, luni dimineață, președintele s-a grăbit să se întrevadă cu premierul și cu speakera. Treburile țării – în atenția celor trei. Și după această întrevedere – grabă mare. La alt capăt de lume, în biroul său de șef de stat cu regim dictatorial, aștepta Ilham Aliyev, șeful Republicii Azerbaidjan. Oficial, cei doi au vorbit despre „lupta comună împotriva răspândirii coronavirusului”, Dodon mulțumindu-i lui Aliyev pentru ajutorul umanitar de circa 30 de tone, oferit R. Moldova.

  Ziua a trecut parcă pe neobservate. Toate aceste întrevederi online nu dau atât de bine la imagine, precum cele față în față, gândește președintele și își revede programul următoarelor zile.

  La 19 mai, șeful statului a participat – se putea altfel? – la ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, mulțumindu-i în special lui Vladimir Putin pentru ajutorul acordat țări noastre în lupta împotriva răspândirii coronavirusului. Întrucât ședința s-a desfășurat la distanță, nu a reușit să surprindă reacția lui Putin, iar aceasta a fost marea sa nemulțumire în acea zi.

  De miercuri, 20 mai, președintele a ieșit constant în lume, comunicând cu oamenii, așa cum îi place s-o facă, zâmbind și încurajându-i, chiar dacă aceștia se arată disperați din cauza sărăciei. Într-o singură zi, Dodon a cutreierat mai multe instituții din raioanele Drochia și Glodeni. A fost pe la șefii de raioane, prin spitale, pe la ferme și pe câmpuri agricole, a intrat în casele veteranilor de război, dorindu-le „cer senin de-asupra capului”, s-a întâlnit cu preoți, s-au rugat împreună la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, construită pe timpul lui Andrei Sangheli, preoții blagoslovindu-i turneul.

  Tot la Drochia, Dodon a constatat că în acest raion situația epidemiologică este una dintre cele mai favorabile din Moldova, iar personalul dispune de toate mijloacele necesare de protecţie. Un scenariu similar a urmat și la Glodeni, dar aici președintele nu s-a referit prea detaliat la COVID-19, dat fiind că raionul și unele localități de acolo au înregistrat numeroase cazuri de îmbolnăviri. De ce să vorbim despre probleme când anul electoral e în plină desfășurare?

  Peste tot, șeful statului a apreciat înalt activitățile oamenilor, „în condiții deloc simple”. Desigur, a și promis multă susținere din partea conducerii statului și soluţionarea problemelor.

  A doua zi, pe 21 mai, șeful statului a chemat la Președinție familia taximetristului omorât într-un accident rutier în noaptea de sâmbătă spre duminică din acea săptămână. Ce credeți că a făcut șeful statului? I-a oferit acestei familii nenorocite un suport material pentru rambursarea datoriilor și a promis inițierea unei campanii de colectare de fonduri pentru familia văduvită. Da, e mare durerea, dar ce să facă cei la fel de sărăciți, la fel de încărcați de datorii? Să se piardă vreunul dintre ei ca președintele să reacționeze cumva la aceste probleme?

  La 21 mai, ziua în care Parlamentul vota data alegerilor prezidențiale din acest an, Igor Dodon se întâlnea cu Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov. „Părțile au menţionat că, în pofida dificultăților existente, interacțiunea dintre Moldova şi Rusia va continua, întru binele popoarelor din ambele țări”, se spune în comunicatul Președinției.

  Chiar dacă hotărârea Parlamentului privind desfășurarea alegerilor prezidențiale pe 1 noiembrie 2020 intră în vigoare doar la 15 august, șeful statului, suspendând Starea Excepțională, a pornit vizite în lanț pe la ferme, pe câmpuri, prin spitale, pe la casele veteranilor… Cum pot fi calificate aceste întrevederi stupide, pe timp de pandemie, altfel decât campanie electorală?

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore

  174 cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate duminică, 12 iulie, în R. Moldova, dintre care 6 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Totodată, un bărbat de 61 de ani s-a stins…
  Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Reprezentantul României la OMS demontează 10 cele mai vehiculate mituri despre coronavirus

  România a înregistrat sâmbătă cel mai mare număr de cazuri nou diagnosticate de Covid în 24 de ore – 698, la capătul unor săptămâni în care numărul de îmbolnăviri a crescut constant. Odată cu relaxarea re…
  Reprezentantul României la OMS demontează 10 cele mai vehiculate mituri despre coronavirus

  Al doilea caz de Covid-19 la Penitenciarul nr. 13. Colegul de celulă al lui Pruteanu, internat la IMU

  După ce ieri, deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU), astăzi, 12 iulie și colegul de celulă al acestuia a fost internat în secți…
  Al doilea caz de Covid-19 la Penitenciarul nr. 13. Colegul de celulă al lui Pruteanu, internat la IMU

  Covid-19, România: 456 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 13 decese, în ultimele 24 de ore

  Până astăzi, 12 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.535 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.387 au fost externate. De…
  Covid-19, România: 456 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 13 decese, în ultimele 24 de ore

  Protest în plină pandemie: Jos mâinile de pe „OrheiLand”

  Mai mulți oameni, în frunte cu deputata Marina Tauber și Pavel Verejanu, primarul de Orhei, au protestat cerând redeschiderea parcului „OrheiLand”. Asta deși, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Pu…
  Protest în plină pandemie: Jos mâinile de pe „OrheiLand”

  366 de persoane diagnosticate cu Covid-19 sunt în stare gravă. Anunțul făcut de autorități

  Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 19 208 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1313 în Transnistria. Bilanțul deceselor ajunge la 641. În ultimele 24 de ore, în cadrul C…
  366 de persoane diagnosticate cu Covid-19 sunt în stare gravă. Anunțul făcut de autorități