Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   PAMFLET. Azi, proceduri de dizolvare…

PAMFLET. Azi, proceduri de dizolvare la Parlament

Astăzi, joi, are loc o ședință extraordinară în Parlament. După dezbaterile de ieri, deputații au decis să se întrunească și să pornească procedurile de dizolvare.

— Stimați colegi, stimaaaați coleegi, vă rugăm să luați loc. Pe ordinea de zi avem procedee de dizolvare a Parlamentului. Vă rog, fracțiunile parlamentare, ce propuneri aveți?, a vorbit răspicat de la tribuna centrală președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Primii au ieșit la tribuna de dat cu părerea socialiștii. Corneliu Furculiță a vorbit argumentat:

— Stimată doamnă președintă, eu vreau să zic că întâi trebuie să fie ales un nou membru al Curții Constituționale, domnul Bolea, apoi să se pronunțe Curtea despre dizolvare. Totodată, avem deputații care deja s-au vaccinat pe la Edineț, Briceni, prin raioanele în care funcționează mai bine socialismul, deci avem o majoritate de deputați vaccinați, care nu au avut încă vacanță. Lor acum le ard foile în Egipt, Grecia, trebuie și la Turcia de dus după salarii. Deci nu putem acum dizolva, opoziția caută numai scandaluri!

— Stimați colegi, stimați colegi! Terminați sa citiți lecții unul altuia!

— Dacă nu toți pot citi aici, doamnă președintă.

— Domnule Carp! Nimeni nu este mai de treabă! Toți aici avem probleme! Poftim, la tribună! Domnu’ Filip, doriți dizolvare sau stare de urgență?

— Onorați deputați, eu cred că starea de urgență doar va îngheța problema pe o perioadă, dar afară oricum e cald și lumea se înfierbântă. Oamenii nu vor putea lucra, piețele se vor închide, secțiile agricole, exporturile. Lovim iar în țărani. Mi-au sunat ieri îngrijorați că nu pot exporta miezul de nucă!

Hohote în sala Legislativului.

— Stimați colegi! lăsați râsurile!

— Pe cine aveți în vedere, doamnă Greceanîi?

— Și pe dvs., colega. Ați venit aici să vă apărați afacerile și ați umplut sala de râs! Vă rog să vă calmați! Următorul! Poftim doamna Glavan.

— Doamna Greceanîi, stimați colegi. Noi, deputații noii formațiuni De la Moldova pentru Șor, avem o variantă inovativă de dizolvare și suntem gata să ne sacrificăm pentru binele cetățenilor, iar icoana mântuirii noastre politice, domnul Ilan, e gata să facă investiția. Varianta noastră presupune dizolvarea holografică. Ați văzut, probabil, cum la evenimentele noastre șeful partidului nostru apare în mărime naturală, pe un panou holografic, vorbește de parcă-i viu, apoi semnează legile și se dizolvă.

— Dar semnătura lui Șor e olografă?

— Domnul Alaiba, încetați să întrerupeți! Iar v-ați îmbrăcat azi neoficial! Cum o să vă dizolvați așa, cu pantaloni verzi? Următorul! Domnul Candu, poftim la tribună!

— El mai bine să spună cum a dizolvat nașul său miliardul!

— Doamna Maria Ciobanu! Încetați să acuzați aici deputații! Toți avem nănași, toți suntem fini!

— Mulțumesc, doamna președintă. Eu chiar sunt fin la ale mele și nu-mi plac grosolăniile. Eu cred că noi nu ne putem dizolva până nu terminăm niște fapte bune pe care le-am început. Eu, de exemplu, vreau să alocăm mijloace bugetare să terminăm de construit Arena, să pot merge cu copiii! Pe urmă, peste doi ani, fie și dizolvarea, dacă unii insistă.

— А что такое дизалваре? Почему нету перевода?

— Господин Витюк, за семь мандатов в Парламенте вам не выдалось ещё пройти через дизолваре? Счастливчик! Дизолваре это .. Stimați deputați, li-nișște! Дизолваре этоо …растворитель!

— Растворитель? У нас что опять ремонт? Мне только кресло поменять, а так в стране кризис, можно обои не менять.

Pe holul de lângă sala de ședințe se făcea curat. Dereticătoarea Vera Solonceac curăța geamurile șiroite un pic după ultima ploaie și trăgea cu urechea la discuția din sală. În momentul cuvântării lui Vitiuc, pe lângă Vera a trecut Tolea telefonistul cu o legătură de cabluri pe umăr.

— Da’ ce vorbesc, Vera, zăpăciții iștia despre растворитель şi ремонт? Ne-or da premiu de Paști câte o sticlă de dizolvant, să-mi vopsesc balconul?

— Ei, psînecă ți-or da și растворитель, și раствор să-ți repari pragurile. Nu vezi că din ei curge olifa? Ține canistra! – rosti Vera gâlgâind de râs și se îmbinaseră amândoi într-un hohot eliberator. N-au observat că parlamentarii au luat pauză și s-au pomenit cu deputatul Bolea în coastă.

— Ce hihaniki-hahaniki aicea? Acolo râd niște jlobi koncenîe, aicea alții! Tolea, ce se întâmplă? Pentru asta te-am angajat la Parlament?

— Asta Vera, m-o amăgit că azi e 1 aprilie.