Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Moartea jurnalismului în Moldova

Moartea jurnalismului în Moldova

Ieri-dimineaţă, un jurnalist a decedat, maşina acestuia explodând în plină stradă. S-a întâmplat la Kiev. Jurnalistul Pavel Şeremet era foarte cunoscut, foarte combativ, foarte curajos. În una din ultimele sale corespondenţe cu o jurnalistă din Belarus, povestea despre ce li se întâmplă reporterilor combativi în Ucraina: „Acum începe o campanie de discreditare a jurnaliştilor independenţi, pentru că puterea îi consideră vinovaţi de scăderea popularităţii sale. … Vom vedea, luptăm”. Lupta sa nu a durat mult. Ieri, a pornit maşina şi în scurt timp totul s-a prefăcut în scrum.

Totuşi, lupta lui Pavel Şeremet continuă. Ieri, postările lui pe reţelele de socializare, articolele lui de pe diferite portaluri au acumulat mii şi mii de vizualizări. Şi fiecare cititor şi-a făcut concluzii, şi va reveni să îşi facă concluzii în continuare.

Colega acestuia de meserie, Katia Gorcinskaya, şefa renumitului post TV ”Hromadsche” de la Kiev, a explicat şi ea acest omor: ”Eu nu văd în acest omor ”mâna Moscovei” sau altă conspiraţie. Eu văd un model care în ultimul an e utilizat tot mai des împotriva jurnaliştilor. Noi batem alarma de mult. Atacurile masive ale postacilor, ”trolilor”, ”zdrenţelor” împotriva presei independente şi a unor reporteri au devenit o normă, au luat aşa turaţii, încât despre aceasta deja scriu organizaţiile de protecţie a drepturilor omului. Toate aceste atacuri au loc, adesea, cu susţinerea reprezentanţilor puterii. Pe banii reprezentanţilor puterii.”

E adevărat. Se întâmplă la Kiev, la Moscova, dar şi la Chişinău. Se întâmplă în statele corupte, unde Guvernele obscure îşi apără fraudele cu cete de postaci agresivi şi lipsiţi de noimă. Citiţi comentariile la orice investigaţie jurnalistică despre bani spălaţi, bunuri publice furate, contracte trucate, şi vedeţi ce valuri de spume fac postacii cu nume false, cântând aceleaşi versete de fiecare dată: Guvernarea e ideală, reporterii sunt nişte mizerii. Zilnic, reporterii de la Ziarul de Gardă, dar şi de la alte câteva instituţii de presă independente, care fac jurnalism de investigaţie, sunt atacaţi şi ameninţaţi pe paginile web, dar şi pe reţelele de socializare, în timp ce aceiaşi postaci laudă siropos pe Vlad Plahotniuc, Adrian Candu, Pavel Filip, Adriana Beţişor. Lista exponenţilor puterii lăudaţi nu este mare, mesajele de laudă sunt trase la indigo, la fel ca mesajele de ură.

Se creează impresia că doar câţiva jurnalişti de la câteva instituţii media marginalizate adumbresc tabloul acestei fericiri a guvernării. Ştiu, după publicarea acestui articol, un nou stol de postaci otrăviţi va arunca venin pe pagini web. Răspund anticipat, cu cuvintele Katei Gorcinskaya: ”Eu văd un model care în ultimul an e utilizat tot mai des împotriva jurnaliştilor. Noi batem alarma de mult. Atacurile masive ale postacilor, ”trolilor”, ”zdrenţelor” împotriva presei independente şi a unor reporteri au devenit o normă. Toate aceste atacuri au loc, adesea, cu susţinerea reprezentanţilor puterii. Pe banii reprezentanţilor puterii.”

O singură întrebare mai am, către exponenţii puterii: chiar nu v-aţi dumirit să daţi nume diferite postacilor care vă laudă şi celor care vă terfelesc oponenţii? Chiar vă e plăcut să fiţi lăudaţi de gurile din care se prelinge venin?